Farge­bøl­gen

Kan interiørarkitekter bidra til en verden med mer lek? Kan man viske ut grensene mellom barn og ungdom ved at møblene nettopp gir boltreplass for ulike aldre? Og ikke minst – lage møbler som er rause, vakre og fargerike på samme tid.

Farge­bøl­gen

Kan interiørarkitekter bidra til en verden med mer lek? Kan man viske ut grensene mellom barn og ungdom ved at møblene nettopp gir boltreplass for ulike aldre? Og ikke minst – lage møbler som er rause, vakre og fargerike på samme tid.

Fargebølgen er en serie på seks store møbler spesialdesignet for Nye Sandnes og Bjørnevatn skole hvor Gottlieb Paludan Architects hadde interiørprosjektering av løst inventar. Konsept og detaljering ved Lene Angen Walstad sammen med Urd Schjetne. Tidlig i prosjektet var de på studietur med en engasjert brukergruppe og så at det ofte var utfordrende å få til god møblering av åpne arealer på skoler. Videre hadde de en 1.–10. skole hvor barna varierte svært mye i størrelse og interaksjon. Det var viktig for brukergruppen å skape fellesskap på tvers av trinnene. Kunne de utvikle møbler som bidro til dette? Med disse to hovedutfordringene gikk de i gang.

Interiørarkitektene hadde lyst å jobbe aktivt med farger. Farger er et sterkt element fra arkitektens side og i samspill var det spennende for dem å berike dette. De dype rødfargene ble brukt som en rød tråd. Det å velge mange rødfarger som er i slekt gjør at det ikke er så farlig om de flyttes rundt. Variasjonen skaper liksom raushet – et fargerikt fellesskap. En rik palett på smale lameller gjør det dessuten mulig å skifte ut enkeltelementer med andre farger, slik blir løsningen svært bærekraftig over mange år. Her må det gjerne komme noen nye farger til etter hvert.

Det er alltid fristende å skape noe mykt fra det harde. Såpass hard bruk gir fort litt kantete form med mindre man har avanserte produksjonsmetoder og høy prisklasse – noe man ikke hadde i dette prosjektet. Her hadde de et stort rom preget av trappeamfi og stive rekkverk, hvor de lot seg inspirere av stripene til smale lameller. «If you can’t beat them – join them» ble konseptet deres – spill med og ikke i mot.

Interiørarkitekten har lyst til å trekke frem samarbeidet med møbelsnekker. Første pristilbud var 50% over budsjett. Her hadde de stor tillit hos oppdragsgiver som ga ok på å starte samarbeid selv om prisen lå alt for høyt, det er ikke alltid innkjøpsordninger muliggjør dette. Tett samarbeid med møbelsnekker og få endringer underveis i konseptet førte til at de fikk til en smart konstruksjon som reduserte kostnadene – og prosjektet ble gjennomført. Lamellene har ingen skruer, men en plugg på undersiden som elegant passer i et spor. De kan enkelt monteres og demonteres. Materialbruk er bevisst valgt utfra holdbarhet med laminat på toppen og ask på sidene.

Det aller viktigste elementet i utvikling av denne serien er naturligvis bruken. Her hadde de en fantastisk utfordring i at elevene ved denne skolen var fra 1.–10. trinn og at elevene ønsker seg og trenger helt ulik interaksjon. De små hopper, sklir, gjemmer seg og sitter lite stille. De store henger, ligger, sitter og slenger – men trenger kanskje et lite puff til fortsatt lekenhet. Ved å lage ulike sittehøyder blir møblene åpne for mange typer bruk. Møbler som er åpne, ikke helt tydelige i sin bruk utfordrer kreativiteten. I seg selv innbyr de og skaper interaksjon. Da skolen åpnet, omfavnet elevene møblene momentant nesten før de var montert. Rektor melder gledelig at de fortsatt gjør det. Oppdraget er utført, og Gottlieb Paludan Architects har bidratt til en mer fargerik og leken verden.

Minibølge i hjemmebasen. Enkel og morsom. Møbler som kan ta ut litt aktivitetstrang.

Møblene skal være et vesentlig estetisk blikkfang i et ellers svært stort areal som atriet er.

Den blå bølgen på toppen av amfiet er «Himmelrommet, der kan ungdommen slenge seg rundt, man kan ligge og se opp gjennom skylighten på nordlys og stjerner». I Himmelrommet er benken mye bredere, den hviler mer, er enklere i formen. Dette er et roligere sted.

Kantine. Sterke farger, stor og kraftig form – rom for alle.

Kreditering

FARGEBØLGEN, HELSEMØBELSERIE FRA HELLAND MØBLER
Firma
GOTTLIEB PALUDAN ARCHITECTS
Prosjektansvarlig
Interiørarkitekt og møbeldesigner MNIL Urd Schjetne
Prosjektmedarbeidere
Interiørarkitekt og møbeldesigner MNIL Karen Naalsund, Lene Angen Walstad
Oppdragsgiver/byggherre
Sør-Varanger kommune
Arkitekt
Hus Arkitekter og Archus arkitekter
Landskapsarkitekt
Lo:Le landskap og plan
Møbelsnekker
Trygve Jensen ved Byåsen Trevare
Foto
Urd Schjetne, Annhild Kjørsvik/Hus Arkitekter
Web
gottliebpaludan.com
En smeltedigel. Fra idestadiet til ferdig stol
Kinn
Sela
Continue
Holly lamp
Acorn
Til toppen