Sterke hånd­verk­stradis­jon­er foren­er stilarter

I den gamle delen av Nesbyen, omgitt av historisk og staselig trehusbebyggelse, ligger Hotell Nesbyen, med røtter i 1950-årenes arkitektur. Her har Scenario hatt oppgaven med å forene de ulike epokene i et nytt hotellkonsept som også omfavner nåtidens estetikk.
I den gamle delen av Nesbyen, omgitt av historisk og staselig trehusbebyggelse, ligger Hotell Nesbyen, med røtter i 1950-årenes arkitektur. Her har Scenario hatt oppgaven med å forene de ulike epokene i et nytt hotellkonsept som også omfavner nåtidens estetikk.

Nesbyen, Nesfjellet og Hotel Thoen har alle lange tradisjoner som destinasjon for naturglade gjester, sommer som vinter. Hotellet har vært en stolt familiebedrift gjennom 70 år, med historie i veggene og en viktig plassering i lokalsamfunnet som stedet for små og store begivenheter. Med sin historiske og solide forankring ønsket nåværende eier å utvikle hotellet videre, og søkte hjelp til å kartlegge potensialet. Utgangspunktet var et nedslitt hotell som hadde vært gjennom mange oppussingsrunder og hadde et interiør preget av mange stilepoker. Bygningen hadde blitt utvidet i flere omganger, med den konsekvensen at romlogikk og planløsning var mildt sagt lite funksjonell. Et slikt sammensurium av ulike stiler, lite gjennomført materialbruk og dårlig flyt, ispedd mye tilfeldig dekor rundt om på hotellet, gjorde det utfordrende å finne ro og trives der. Dessuten var det vanskelig for gjester som ikke var lommekjent å orientere seg.

FORENE TO STILER

Gamle Nes er et område dominert av staselige bygninger fra før 1900, da Nesbyen var administrasjonssentrum for Hallingdal og derfor hadde mange embetsmenn som var virksomme der. I disse omgivelsene skiller arkitekturen til hotellet seg tydelig ut, og utfordringen har vært å ikke velge den ene eller andre, men få de to stilene til å fungere sammen. Konseptet til Scenario har vært å spille videre på byggets 1950-tallsarkitektur og Nesbyens unike historie og posisjon i Hallingdal, og gjennom dette hedre både bygda og hotellet. Ved å skape en tydelig estetikk med sterke stedsbånd er hotellet blitt en ny destinasjon, noe også navneendringen understreker. Det har vært viktig å skape en atmosfære som fungerer for alle generasjoner, der den mer eldre garde føler anerkjennelse av det historiske, samtidig som yngre mennesker møtes av et moderne hotell de kan besøke igjen og igjen. Tanken er at man kunne feire i bunad eller slappe av etter en tur i bakken.

TRADISJONELT OG MODERNE
Første steg for Scenario har vært å kartlegge dagens situasjon, for deretter å lage en gjennomgripende plan der mange av rommene byttet funksjon. På den måten har hotellet fått en mer logisk inndeling. Ombruk har vært et viktig grep i bevaring av historien og krevd nøye planlegging av hva som trekkes om og hva som gis bort av hotellets inventar. Scenario har, så langt som mulig, brukt norske materialer og produsenter, og gjenbruk av eksisterende inventar har vært prioritert. Lokale møbeltapetserere har trukket om flere av de originale møblene. I tillegg har veveriet Vevstua på Jessheim laget duker i ulike gamle norske mønstre og fargekombinasjoner som knytter interiøret til tradisjonelt håndverk og bondekultur som Hallingdal er kjent for. Den røde tråden gjennom hele dette arbeidet har vært å skape en lun og koselig atmosfære som gir hotellet en tydelig identitet og forankring som gjør det enklere for hotellets medarbeidere å formidle hva Hotell Nesbyen er overfor omverdenen. Fargene som nå smykker lokalene, er hentet fra historiske bygg i Nesbyen, og skaper et bånd mellom hotellet fra 1951 og den eldre bebyggelsen rundt. Grønt er en tradisjonell farge i Norge og finnes på mange fasader i gamle Nes. Dette er fanget opp i form av flere valører av grønt på alt fra fasade til innvendige vegger. Samtidig har det vært naturlig å hente inn elementer av det skandinaviske designuttrykket av mer moderne tid. Arkitekturen og overflatene er lyse og luftige, og både møbler og soner i fellesområdene er innbydende og uformelle. Alle materialer er naturlige og slitesterke, både nytt og gjenbrukt i en utvungen og unik blanding. Et eksempel er en finert veggboks mellom matsal og kjøkken som var en del av hotellets opprinnelige innredning, og som Scenario ønsket å bevare. Samtidig måtte det noen justering til for å skape en mer funksjonell buffet i dette området. Løsningen ble å lage et naturlig kutt i veggen og bygge en boks med hylle i møbelplater der brødmat nå serveres. Det ferske, lyse treverket står i fin kontrast til det originale, mørkere treverket og understreker møtet mellom gammelt og nytt som gjennomsyrer hele interiørkonseptet.

Original peis har fått nytt liv, i det som nå har blitt inngangsparti og lobby. En hjemlig følelse som innbyr til peiskos.

Matsalen med langbord for sosiale samtaler mellom hotellbesøkende. Kombinerte stoler
for en avslappende atmosfære.

Fasade, med inngangsparti. Ny håndmalt logo, av Richie Chlaszczak, fra Oslo Skiltmaler. Rød dør i tråd med lokal historie.

Hotellrommene har fått nye overflater med tekstiler i tråd med Nesbyens tekstilhistorie.

Lounge i forbindelse med resepsjonsarealet.
Ombrukte møbler i kombinasjon med nye.
Veggfarger tatt fra den gamle arkitekturen i nærområdet.

Kreditering

HOTELL NESBYEN, HALLINGDAL
Firma
AS SCENARIO INTERIØRARKITEKTER
Prosjektansvarlig
Marte Topaas, interiørarkitekt MNIL
Prosjektmedarbeidere
Fredrik Bull, Guro Hove Garshol
Oppdragsgiver
Nesfjell Prosjektutvikling
Samarbeidspartnere
Vevstua, Oslo Skiltmaler, Leonore og Blomsterspira, Systugu
Foto
Pernille Haukvik, Nina Isabell Abrahamsen
Web
scenario.no, hotellnesbyen.no, vevstua-norge.no, skiltmaler.no, blomsterspira-gol-as.business.site, aalsystugu.no
Prosjektadresse
Alfarvegen 143, 3540 Nesbyen
I fordums prakt
Rødt i fokus
Hotellet i sjøkanten
NILs årbok INTERIØR & MØBLER 2022
Redaktøren har ordet
Presidenten har ordet
Til toppen