Deich­manstolen – bib­liotekets bindeledd

Deichman Bjørvika er et komplekst bygg bestående av mange ulike konsepter og avdelinger med unikt design i etasjene. Som ansvarlig interiørarkitekt for prosjektet så Scenario behovet for å skape et gjenkjennbart element som kunne knytte sammen de ulike delene, og tok derfor initiativ til å utvikle det som resulterte i Deichmanstolen.
Deichman Bjørvika er et komplekst bygg bestående av mange ulike konsepter og avdelinger med unikt design i etasjene. Som ansvarlig interiørarkitekt for prosjektet så Scenario behovet for å skape et gjenkjennbart element som kunne knytte sammen de ulike delene, og tok derfor initiativ til å utvikle det som resulterte i Deichmanstolen.

Stolen var det siste spesialdesignet som ble utviklet, og på det tidspunktet hadde man et klart bilde av hva som trengtes, og kunne kombinere ønsket om et visuelt bindeledd med behovet for en god arbeidsstol. Brukerne vil ofte sitte på den i flere timer, og det var viktig å sørge for bra komfort. Stolens omsluttende form er ment å gi brukeren en opplevelse av å være noe skjermet fra det som foregår rundt og bak vedkommende.

Det ble jobbet mye med å finne balansen mellom det estetiske og det funksjonelle, og etter rundt 30 ulike utkast kom man frem til et endelig design. Særlig setets polstring var viktig å få riktig, og ved å flate ut setet ytterst og plassere messingdetaljer på utsiden kunne komforten ivaretas samtidig som man fikk til et «flytende» uttrykk. Dette underbygger lettheten i stolens design sett under ett. Setet er uvanlig nok polstret også på undersiden siden den delen av stolen er eksponert når besøkende beveger seg oppover i biblioteket. Et annet viktig poeng har vært å lage en stol som både fungerer enkeltvis og samlet. Det ble løst ved å gjøre stolen bred og lav slik at den får pondus uten at den oppleves som dominerende i rommet.

Stolen er utviklet for å tåle mye bruk og for å enkelt kunne fornyes ved behov. Den karakteristiske ryggbøylen er trukket ut fra resten av møbelet slik at det blir naturlig å ta tak i den snarere enn i stolryggen for å trekke stolen ut. Dette er gjort for å minimere slitasje og smuss på ryggens trekk. Dessuten kan både rygg og sete enkelt byttes ut ved behov, slik at man unngår å måtte erstatte hele stolen.

Scenario har samarbeidet tett med oppdragsgiver Deichman og produsent Offecct underveis, og mye engasjement er lagt i prøvesitting, justeringer og utprøving av materialer. Stolens rolle som bindeledd gjorde det naturlig å bruke prosjektets hovedmaterialer: hvitpigmentert eik, konjakkfarget, kromfritt skinn, grønnlakkert stål og messing. Eikens pigmentering var for øvrig en utfordring – eik finnes i utallige nyanser og mange av materialprøvene var for rødrosa i fineren. Men skam den som gir seg, og til slutt dukket den rette varianten opp. Deichmanstolen har ytterligere en oppgave i tillegg til den funksjonelle og visuelle: Ved å gi biblioteket en spesialdesignet stol, understrekes på subtilt vis Deichmans posisjon som viktig samfunnsinstitusjon.

Hovedmaterialer: hvitpigmentert eik, konjakkfarget kromfritt skinn, grønnlakkert stål og messing.

Både rygg og sete kan enkelt byttes ut ved behov.

Messingdetaljer montert under setet. Den karakteristiske ryggbøylen er trukket ut fra resten av møbelet slik at det blir naturlig å ta tak i den snarere enn i stolryggen for å trekke stolen ut.

Kreditering

DEICHMANSTOLEN
firma
AS SCENARIO INTERIØRARKITEKTER
Prosjektansansvarlig
Møbeldesigner MNIL Linda Steen
Prosjektmedarbeidere
Interiørarkitekter MNIL
Silje Brænde, Are Fredrik Berg og Nichlas Hoel Hvesser
Oppdragsgiver
Deichman/Kultur og Idrettsbygg
Foto
Jonas Anhede Winge, Gatis Rozenfelds
Andre fagfelt
Offecct (produsent)
Web
scenario.no, offect.com
Nordic
Ventebenk i terrazzo
Step Lounge
Ombruk i praksis
Ville
Allwood
Til toppen