Hol­ly lamp

Med den nye akustiske belysningen Holly fra Abstracta fortsetter den norske formgiverduoen Hallgeir Homstvedt og Runa Klock sin kreative utforsking av lydlandskapet og akustikkprodukter.

Hol­ly lamp

Med den nye akustiske belysningen Holly fra Abstracta fortsetter den norske formgiverduoen Hallgeir Homstvedt og Runa Klock sin kreative utforsking av lydlandskapet og akustikkprodukter.

Her utfordrer formgiverduoen forestillingene om hvordan en lampe med akustiske egenskaper skal se ut. Veldig mange er lette å identifisere som akustikkprodukter. De er veldig like hverandre. Designerne har her jobbet fra en annen retning. Deres ambisjon har vært å skape et vakkert objekt med bra funksjonalitet. Holly vekker tanker og assosiasjoner som kanskje går til solen og månen. Men formgivernes inspirasjon kommer fra kristtorn og dens vakre bærklaser og arbeidsnavnet var derfor «Holly».

Holly er skulpturell, gåtefull og leker med kontrastene mellom lys, refleksjon og skygge. Produktet er godt til å absorbere lavfrekvente lyder. Lampen er tilgjengelig i to forskjellige utforminger; horisontalt og vertikalt, og med eller uten belysning. Den tilsynelatende tilfeldige blandingen av kuler er utformet slik at det er to akustiske kuler for hvert lys på den horisontale versjonen av lampen, og på den vertikale versjonen er det lagt til en lyskule nederst for å gi mer generell belysning.

Holly fungerer som en lydskulptur av store, lysende glober og glober av akustikkfyll laget av tekstilspill og gjenvunnet polyester. Det var viktig å tenke på alle detaljer for et varig produkt. Det er f.eks. brukt standard LED E27 lyspærer som enkelt kan skiftes ut.

Lysglobens glass er opalt glass
– et dekkende, hvitt glass som gir en jevn, vakker glød. Det var en utfordring å finne det helt riktige glasset. De myke, klodeformede absorbentene er laget av resirkulert tekstil i materialet Soundfelt rec og har et 3D-strikket tekstiltrekk (polyester) uten sømmer. Ved hjelp av 3D-strikk skapes helt sømløse tekstiler, laget som et kontinuerlig strikk og som ikke krever verken klipping eller sying. 3D-strikk tilbys i tre fargevarianter.

3D-strikking kan bidra til en langt mer bærekraftig produksjon med minimalt materialavfall, produksjon i ett stykke og en mer effektiv verdikjede. Et ekstra pluss er at produksjonen av tekstilen skjer lokalt; i Sykkylven på Sunnmøre.

Holly er skulpturell, gåtefull og leker med kontrastene mellom lys, refleksjon og skygge.

Holly vekker tanker og assosiasjoner som kanskje går til solen og månen. Men formgivernes inspirasjon kommer fra kristtorn og dens vakre bærklaser.

Holly finnes både i vertikal og horisontal versjon

Vi jobbet svært lenge med alle detaljer. Lampen er modulær og har ormstøpte fester. Den 3D-strikkede tekstilen fremhever lys og skyggevirkningen.

Kreditering

HOLLY LAMP, FOR ABSTRACTA AB
Firma
RUNA KLOCK DESIGN
Prosjektansvarlig
Runa Klock, møbeldesigner MNIL
Oppdragsgiver
Abstracta AB
Foto
Mårten Ryner
Web
runaklock.com, abstracta.se
NILs årbok INTERIØR & MØBLER 2023
Redaktøren har ordet
Grønn omstilling, gode vaner og trendenes død
Fra brutalisme til bevegelse
En smeltedigel. Fra idestadiet til ferdig stol
I fordums prakt
Til toppen