Lånekasse i lune omgivelser

Lokasjon ved ærverdige og fredede Tollboden, Trondheim. Leietaker fikk skreddersydd lokalene etter sine krav og ønsker, som eneste leietaker i bygget. De ønsket en moderne og fremtidsrettet arbeidsplass som tar hensyn til menneskene som arbeider der. Pir II har bistått med leietakertilpasning både som arkitekt og interiørarkitekt.

Lånekasse i lune omgivelser

Lokasjon ved ærverdige og fredede Tollboden, Trondheim. Leietaker fikk skreddersydd lokalene etter sine krav og ønsker, som eneste leietaker i bygget. De ønsket en moderne og fremtidsrettet arbeidsplass som tar hensyn til menneskene som arbeider der. Pir II har bistått med leietakertilpasning både som arkitekt og interiørarkitekt.

Resultatet er en skreddersydd løsning som tilfredsstiller deres behov og ønsker. Leietakeren ønsket i prinsippet en aktivt basert arbeidsplass, men endte opp med en hybrid variant som et resultat av brukerprosessen. Antall ansatte pr. i dag er ca. 90 personer. Arealet totalt fordelt på de tre etasjene er ca. 1600 m2.

Da Lånekassen skulle flytte lokasjon til nye kontorer falt valget på et bygg under oppføring. Et nytt kontorbygg på en tomt like ved ærverdige og fredede Tollboden på Brattøra i Trondheim. Tollboden består av Tollkammeret og Pakkhuset, der Tollkammeret er det eldste og mest storslagne. Nybygget som Lånekassen har flyttet inn i er designet for å gli inn i det eksisterende bygningshierarkiet. Teglstein er valgt for å gjenspeile robustheten i nabohusene. Teglen er trukket helt ned til bakken og dratt inn i vindus- og dørsmyg. I plassrommet er to av Brattøras eldste trær bevart. Mot dette plassrommet har fasaden fått markante teglpilastre over to etasjer med fasadefelt i stående trekledning. Dette grepet tydeliggjør byggets innside, hovedinngang og henvendelse mot plassrommet, i kontrast til den mer lukkede utsiden, mot trafikken på Nordre avlastningsvei. Byggets form er en avlang kube med minimal ornamentikk. Det lar Tollboden spille hovedrolle i bygningsrekken på Brattørkaia.

Materialvalg og fargekonsept for interiøret ble utarbeidet i en tidlig fase. Fondvegger i grønntoner, mye treverk på vegger og på gulv. Mørke profiler på glassfronter for å gi kontrast og et stramt uttrykk. Teppebelegg av god kvalitet på hele 2. og 3. etg. for arbeidssonene.

Det er gunstig å ha en arbeidsplass der det er godt både å jobbe og å oppholde seg, så balansen mellom profesjonalitet og orden – hjemlighet og lunhet er planlagt med omtanke. Arbeidsplassen er oppdelt i mindre soner av cellekontor, hotellkontor og multirom. Det er bygd «togkupeer» under trappen i 2. etg. for å utnytte arealet og for å gi atmosfære til arbeidsplassene i rommet. Togkupeene fungerer også som et rom i rommet for uformelle møter eller telefonsamtaler. Trappeløpet er utformet med amfi hele veien opp til 3. etg.

Kantinen, byggets viktigste fellesrom, ligger i 1. etg. og er det første rommet man kommer inn i. Leietakeren ønsket et innbydende rom med en lun og hjemlig atmosfære. Her kan man ha uformelle møter, en kaffeprat, allmøter, og lunsjbespisning m.m. Det er brukt mye tre i kantineområdet; lyslasert spaltepanel mot fasadevegger, lyslaserte eikespiler i trappeløp, lyslasert industriparkett på gulv og trespiler av gran i himling. Kantinen har et anretningskjøkken, buffetøy for servering og en industriell oppvasksone. Leietakeren har en cateringavtale som letter kantinedriften. Buffetøy og anretningskjøkken har integrerte og tilpassede løsninger. Det er også en yogakrok hvor de ansatte kan få et treningsavbrekk i arbeidstiden. Får man inn litt mer bevegelse i løpet av arbeidsdagen kan det ha mye positivt å si for helsen. I samme etasje finner man også møterom i forskjellig størrelser, utformet etter behov. Ett av disse er et stort møterom som kan gjøres om til undervisning eller seminarrom.

Pir II har tegnet og prosjektert bygget. Interiørarkitekt var involvert fra start til slutt, fra leietakersøk til innflytting. Det er jobbet tverrfaglig med flere fag og installatører.

Møbelleverandør ble Lindbak, og i tett samarbeid med både leietaker og interiørarkitekt kom man frem til endelig møblering, dekorbelysning, farger og tekstiler. Det ble utarbeidet en tekstilpalett som passet materialene i bygget. Møblene er stilrene og moderne med fokus på god ergonomi og norsk design.

Den nye Lånekassen i Trondheim er blitt en arbeidsplass med behagelig atmosfære hvor det er godt å jobbe og oppholde seg.

Kantine sosialsone.

Kantine-buffet.

Plan 1. etg.

Fasade mot Tollboden.

Togkupe.

Multirom.

Kreditering

BRATTØRKAIA 12, TRONDHEIM
firma
PIR II
Prosjektansvarlig
Interiørarkitekt MNIL Marianne Haarberg
Oppdragsgiver
Entra/Lånekassen
Byggherre
Entra
Arkitekt
Pir II; Ogmund Sørli, Michael Gruner,
Mette Melandsø, Aurora S. Larsen
Landskapsarkitekt
Pir II
Foto
Sofie Brovold
Web
pir2.no
Prosjektadresse
Brattørkaia 12, 7010 Trondheim
Redaktøren har ordet
NILs årbok INTERIØR & MØBLER 2021
KHiO 2020
UiB 2020
Presidenten har ordet
Høyskolen Kristiania 2020
Til toppen