Sosialt senior­liv på Saltbrygga

Hvordan vil vi bo som godt voksne mennesker? Med livsappetitten fortsatt på plass, men også med et ønske om en litt enklere hverdag med praktisk leilighet og kort vei til sosialt fellesskap? Dette er utgangspunktet for Otium, et boligkompleks med seniorleiligheter i Larvik. Scenario har jobbet med eierne av Saltbrygga på mange prosjekter opp gjennom årene, og ble engasjert for å skape et interiør som både var funksjonelt og hyggelig å oppholde seg i for aldersgruppen.

Sosialt senior­liv på Saltbrygga

Hvordan vil vi bo som godt voksne mennesker? Med livsappetitten fortsatt på plass, men også med et ønske om en litt enklere hverdag med praktisk leilighet og kort vei til sosialt fellesskap? Dette er utgangspunktet for Otium, et boligkompleks med seniorleiligheter i Larvik. Scenario har jobbet med eierne av Saltbrygga på mange prosjekter opp gjennom årene, og ble engasjert for å skape et interiør som både var funksjonelt og hyggelig å oppholde seg i for aldersgruppen.

Otium er en del av Saltbrygga, et større boligområde under utvikling på en tidligere industritomt i Larviks havn. Her finnes det en rekke ulike boligformer rettet mot forskjellige livsfaser, blant annet Otium som er utviklet med godt voksne som målgruppe. Bomiljøets kjerne er fellesområdene, med dagligstuen som det sosiale hjertet der det også finnes husverter som kan hjelpe beboerne i hverdagen. Leilighetene er plassert i to fløyer på hver sin side av kjernen. Helt fra start har prosjektet vært preget av stort engasjement fra alle involverte med et felles ønske om å skape noe unikt og varmt for alle som skulle benytte seg av tilbudet. Interiørprosjektering av boligkompleksets fellesarealer og privatleiligheter har vært Scenarios ansvarsområde sammen med full leveranse av fast og løst inventar, belysningsplan og valg av farger og materialer. Hovedansvaret har ligget i å gjøre fellesarealene innbydende for målgruppen.

PÅ HJEMMEBANE

Det overordnede målet i fellesarealene har vært å skape et trygt sted som gir brukerne en opplevelse av å være på hjemmebane – en forlengelse av beboernes egne leiligheter. Det var derfor viktig å skape et miljø som føltes gjenkjennelig for dem som skulle bruke dagligstuen, med referanser til elementer de kjente igjen fra sine hjem opp gjennom livet. Et eksempel er bokhyllene som går langs hele gangsonen; de oppleves som et velkjente interiørobjekt og oppfordrer i tillegg til å aktivt bruke fellesområdet ved å ta med seg egne bøker som kan settes i felleshyllene eller hente med seg bøker for å lese i leiligheten sin. Også ellers er dagligstuen planlagt for å føles som et familiært territorium, med mange intime sittegrupper å slappe av i og en romslig peis hvor man kan slå seg ned for å lese en av avisene som er lagt frem, eller slå av en prat. Et stor og åpent kjøkken legger til rette for felles måltider ved langbordet, som med komfortable stoler innbyr til å roe ned og nyte livet. Over bordet henger en stor pendel fra Hadeland Glassverk med munnblåste, fasettslipte glasskupler som gir et vakkert lysspill når solen treffer inn og har et formspråk og en opprinnelse som mange av beboerne kan føle en tilknytning til.

OMSORG OG TRYGGHET

Å skape den nødvendige hjemmefølelsen som gjør det naturlig å ta i bruk et fellesareal som en forlengelse av sitt eget hjem, krever bevissthet i forhold til materialbruken. Mens offentlige rom gjerne har en effektivitet og logikk i sin utforming og overflater, er det private mer spontant og uformelt. I Otiums dagligstue møtes disse to verdenene. Materialene som ble valgt skulle tåle mye bruk, være enkle og rengjøre samt holde seg pene. Samtidig har man ved å kombinere ulike materialer, som tekstiler i forskjellige mønstre og farger, skapt et interiør som føles lunt og avslappet. Det blir som et hjem hvor man setter sammen nytt og gammelt og dermed skaper en personlig innredning. Fargepaletten består av rolige, behagelige nyanser som står fint til treverket som finnes i mange av møblene. Det er vektlagt solide kvalitetsmaterialer som føles ekte og ujålete, som massiv tre, stein, skinn og metall. Dette er med på å underbygge følelsen av omsorg og trygghet.

Alt av fast innredning, som bokhyller, kaffebar og kjøkken, er tegnet av Scenario og utført av et møbelverksted i Bærum. Et spesialdesignet inventar har ført til en helhet i estetikken og tydeliggjøring av interiørkonseptet.


Skisse fra peisestue.

TV’n er integrert i fellesarealet.

Et langbord er plassert i senter av bespisningsarealet med glasskupler fra Hadeland Glassverk.

Flygelet kan brukes både av beboerne og pianist som spiller i helgene.

Resepsjon med kaffestasjon i bakgrunnen.

Fellesarealet på bakkeplan er åpent for alle, med flere ulike sosiale soner. Veggene i fellesarealet er dekorert med kunst fra norske kunstnere, plukket ut av interiørarkitekt. Gjennomgående for fellesarealet er bruk av ulike materialer og farger på møblementet, for en hjemlig tilnærming.

Kreditering

OTIUM SALTBRYGGA, LARVIK
Firma
AS SCENARIO INTERIØRARKITEKTER
Prosjektansvarlig
Linda Steen, interiørarkitekt og møbeldesigner MNIL
Prosjektmedarbeidere
Marte Topaas, interiørarkitekt MNIL, Emily Celine Thoresen
Oppdragsgiver
Alfa Eiendom
Samarbeidspartnere
Pushak Arkitekter, Seltor AS, Nanne på landet, Kris og Kjells møbelsnekkeri
Foto
Pernille Haukvik
Web
scenario.no, saltbrygga.no, pushak.no, seltor.no, mobelsnekkeriet.no, alfaeiendom.no
Prosjektadresse
Hølen Verft 1–3, 3260 Larvik
NILs årbok INTERIØR & MØBLER 2022
Redaktøren har ordet
Presidenten har ordet
Undring og refleksjon
En utfordret stereotypi
Samlingssted for kunnskap og debatt
Til toppen