En leken gourmetbistro

Sølvvinneren fra Bocuse d’Or valgte Toldboden i Trondheim til sitt nye konsept. Etter flere år som kjøkkensjef i Speilsalen på Britannia Hotel, valgte Christopher W. Davidsen å gå egne veier. Med på laget var også sommelier Henrik Dahl Jahnsen, fem ganger Norgesmester for vinkelnere. Da æreverdige Toldboden dukket opp som en mulighet trodde han det nesten var for godt til å være sant. Konseptet fikk navnet Tollbua – og Sj Design fikk i oppdrag
å utforme interiøret.

En leken gourmetbistro

Sølvvinneren fra Bocuse d’Or valgte Toldboden i Trondheim til sitt nye konsept. Etter flere år som kjøkkensjef i Speilsalen på Britannia Hotel, valgte Christopher W. Davidsen å gå egne veier. Med på laget var også sommelier Henrik Dahl Jahnsen, fem ganger Norgesmester for vinkelnere. Da æreverdige Toldboden dukket opp som en mulighet trodde han det nesten var for godt til å være sant. Konseptet fikk navnet Tollbua – og Sj Design fikk i oppdrag
å utforme interiøret.

Bygget har en stor arkitekturhistorisk verdi, og er i bedre stand enn noen gang etter en større oppgradering utført av Entra i tett dialog med Byantikvaren. Toldboden er lokalisert på Brattørkaia som har under de ti siste årene endret seg fra å være et lukket industriområde til en mer åpen og levende bydel.

Tollbuas visjon er en leken gourmetbistro med lokale råvarer og smaker fra hele verden. Maten skal være ekte og nyskapende med en tydelig kvalitetsprofil. Sammen med kunden ønsket man å skape et avslappet og tidløst konsept som skulle treffe flere grupper: fra vennetreff, større selskap, forretningsmøter til after work. Et konsept som i tillegg spilte på byggets historie og detaljer.

Lokalet var i god teknisk stand, og kunden ønsket å beholde mest mulig av den eksisterende strukturen samtidig som gjenbruk var et uttalt mål. Oppgaven var å integrere nye løsninger i det bestående. Teknisk anlegg, himling med ventilasjon, toalettavdelinger la klare føringer. Interiørarkitektene har utarbeidet en ny planløsning med fleksible soner for allsidig bruk. Både restauranten, bar-loungen og selskapsrommet består av ulike sittegrupper for mindre og større grupper, som kan avgrenses etter behov ved hjelp av romdelere i tekstil.

Det eksisterende kjøkkenet ble beholdt og tilpasset det nye konseptet. Baren med glassoppheng ble sentralt plassert mellom søylene som et blikkfang i restauranten. Den livlige atmosfæren fra bar og restaurant er det første gjestene møter når man entrer lokalet. I bar-loungen er det etablert et oppbygd gulv med spesialtegnet S-formet sofa og rekkverk i sorte stålspiler som rammer inn og separerer området.

I det eksisterende grønne orangeriet, sentralt plassert i selskapsrommet er det etablert både vinrom og chambre séparée. Vis a vis ligger demokjøkkenet der kurs og andre eventer holdes.

Selskapsrommet er innredet med fleksible løse møbler og to lounge-grupper. I sør-fløyen er den tredje baren etablert, som på sikt også skal betjene en større uteservering.

Spesialinnredning som barfronter, servitørstasjoner og sofaer er alt lokalprodusert på et snekkerverksted i Trondheim. Fargepalletten går igjen i den grafiske profilen for å skape en tydelig identitet og helhet. Innslag av vintage møbler, dekor og belysning er med på å sette karakteren.

Det er lagt vekt på bruk av tre og skinn for å skape en tyngde og lunhet, satt i kontrast med resterende stålkonstruksjoner, det eksisterende terrazzo-gulvet og betongen. Materialer som sammen kommuniserer stabilitet.

I valg av nye materialer har det vært viktig å bruke materialer som er holdbare, som har vært eller kan ombrukes eller resirkuleres. Alle vinrom og en del av barinnredningen ble kjøpt fra en nedlagt bar i Oslo og fraktet til Trondheim der de ble gjenbrukt ned til hver minste bit. Mye av kjøkken og barutstyret er gjenbruk fra et annet konkursbo.

Langbordene i restauranten og i chambre séparée er laget av gammelt trevirke, nemlig bærebjelker fra gamle Toldboden.

Samarbeidet mellom byggherre, interiørarkitekt og entreprenør var dynamisk og løsningsorientert for å klare å komme i mål innenfor en stram fremdrift.

Alt i alt har man sammen skapt en destinasjon og en ny sosial storstue for Trondheims matglade folk.

Materialer som tekstil, skinn og tre myker opp den ellers harde materialiteten.

Chef’s Table laget av bærebjelker fra gamle Toldboden.

Restaurantens midtpunkt, baren.
En av restaurantens sittegrupper med spesialtegnet sofa.

Møbleringsplan 1. etasje.

Kunst fra Trondheimbaserte Therese Myran.

Inngangsparti med romdelere i tekstil.

Kreditering

TORODDEN SKAFFERI, TRONDHEIM
Firma
SIGNED BY SENSA
Prosjektansvarlig
Linn Anna Bjørk, interiørarkitekt MNIL
Oppdragsgiver
Pirsenteret – E. C. Dahls Eiendom
Byggherre
E. C. Dahls Eiendom
Foto
Stokkan Lys/Interiørfoto,Signed by Sensa
Web
bysensa.com/no, pirsenteret.no
Prosjektadresse
Havnegata 9, 7010 Trondheim
En løftet brukeropplevelse
En leken gourmetbistro
Harlem Bar
Lekeplass for voksne i Bergen
Moniker
Innbydende og hjemlig
Til toppen