Era

Spisestolen Era er en klassisk stol som første gang ble vist på Landsforbundet Norsk Brukskunsts høstmønstring 1956.

Era

Spisestolen Era er en klassisk stol som første gang ble vist på Landsforbundet Norsk Brukskunsts høstmønstring 1956.

Sven Ivar Dysthes prototype i stål, tre og lær ble i det norske magasinet Bonytt hedret som utstillingens mest interessante produkt. Han designet Era med organisk tre og industrielt stål, noe som resulterte i en allsidig stol som passer til en rekke stilarter og interiørløsninger. Den svarte pulverlakkerte stålrammen, sammen med den T-formede ryggstøtten i tre, og et lett og nesten flytende finersete, gir et elegant design og en behagelig form. Det er også mulig å stable Era i høyden, noe som gir den en perfekt kombinasjon av estetikk og ren funksjon. Den er nå i produksjon for første gang siden den ble utstilt.

Sven Ivar Dysthe var en enestående norsk industridesigner som er aller mest kjent for møblene sine. Dysthe gjorde seg bemerket i Norge allerede fra midten av 1950-tallet, etter å ha tatt svennebrev som møbelsnekker i 1950. Men han var lysten på mer og tok en master i industridesign ved Royal College of Art i London. Det var Arne Remlov, interiørarkitekt og redaktør av designmagasinet Bonytt, som overtalte ham til å søke om opptak til skolen. I 1952 begynte studiene der på det nyopprettede feltet for industridesign. Rektoren ved skolen, møbeldesigner David Pye, spilte en viktig rolle i Dysthes utvikling. Høydepunktet som student var da han fikk oppdraget med å lage skrinet som huset skolens gave til dronning Elizabeth IIs kroning i 1953. Etter endt utdannelse i 1954 begynte Dysthe å jobbe for de danske arkitektene og møbeldesignerne Peter Hvidt og Orla Mølgaard Nielsen i København. I Danmark fikk han utviklet seg videre, noe som gav ham mer kunnskap og forståelse for skandinavisk design. Han flyttet tilbake til Norge året etter, og det tok ikke lang tid før karrieren hans skjøt fart.

Møblene han har formgitt er preget av elegant og moderne design, alle produktene er minimalistiske i form og materialbruk. Et viktig område for Dysthe var å designe for serieproduksjon, og han kombinerte gode systematiske løsninger med fine detaljer. Han elsket å utforske nye og moderne teknikker og et godt eksempel på det  er spisestolen hans Era.

Era i utførelsen sort stål kombinert med hvitpigmentert eik og sort skinnpute.

Sven Ivar Dysthe (1930–2020).

Her som en del av restauranten Fisketorget i Stavanger.

Kreditering

ERA, STOL FOR EIKUND
firma
SVEN IVAR DYSTHE/TORSTEINSEN DESIGN/EIKUND
Prosjektansvarlig
Møbeldesigner MNIL Sven Ivar Dysthe
Prosjektmedarbeidere
Møbeldesignere MNIL Torsteinsen Design
Foto
Tom Haga, Fredrik Ringe
Web
dysthedesign.no, torsteinsen.no. eikund.com
En smeltedigel. Fra idestadiet til ferdig stol
Kinn
Sela
Continue
Holly lamp
Acorn
Til toppen