Fab­rikkhis­to­rie med New York-feeling

Da Nordisk Films avdeling i Norge skulle velge ny lokasjon for sin virksomhet, var det ikke tilfeldig at valget endte på Nedre gate 5–7. Med et stort kreativt miljø innen filmbransjen, var det avgjørende å finne et lokale med rom for skaperglede og engasjement som kunne samle avdelingene til Nordisk Film, så vel som hele bransjen på tvers. LINK Arkitektur har hatt ansvar for interiørarkitektur og romplanlegging for Nordisk Films nye hovedkontor i Oslo. Kontorlokalene i Nedre gate 7 på Grünerløkka favner om 3500 m2 fordelt på tre etasjer.
Da Nordisk Films avdeling i Norge skulle velge ny lokasjon for sin virksomhet, var det ikke tilfeldig at valget endte på Nedre gate 5–7. Med et stort kreativt miljø innen filmbransjen, var det avgjørende å finne et lokale med rom for skaperglede og engasjement som kunne samle avdelingene til Nordisk Film, så vel som hele bransjen på tvers. LINK Arkitektur har hatt ansvar for interiørarkitektur og romplanlegging for Nordisk Films nye hovedkontor i Oslo. Kontorlokalene i Nedre gate 7 på Grünerløkka favner om 3500 m2 fordelt på tre etasjer.

Lokalene er inspirert av New York penthouse-stil med distinkt arkitektonisk og estetisk industripreg; høyt tak støttet med tykke søyler, synlige murvegger og store vindusflater som slipper inn mye lys. LINK har i tillegg hatt ansvar for all fast og løs innredning, og har i samarbeid med byggherre Storm Properties utarbeidet det totale farge- og materialkonseptet i tillegg til belysningen.

NORDISK FILMS IDENTITET

Nordisk Film er blant de ledende underholdningsselskapene i Norden, involvert i film- og serieproduksjon og distribusjon, kinoer, dataspill, digitale gaver og digital reklame. Det var viktig for kunden å skape en gjenkjennelig identitet i lokalene, hele huset skal avspeile deres hovedvirke innenfor film og gaming-virksomhet. Resultatet er et moderne mediehus i et bygg som rommer flere funksjoner. Det var viktig for kunden å skape en naturlig samlingsarena for filmbransjen. Planlegging av filmproduksjoner, skrivestuer der manus blir skapt, samt klipping og redigering.

HISTORIEN SETTER SINE SPOR

Nedre gate 5–7 ligger i Grünerløkkas bevaringsverdige område, også kalt New York. Fabrikken i Nedre gate ble bygget i 1899 for å utvide tekstilproduksjonen i Brenneriveien 9, det var i hovedsak farging av tekstiler som skulle foregå her. Fabrikken ble drevet med dampkraft fra dampkjeler som hadde utløp i en 50 meter høy pipe som i dag er fredet og har en sentral plass midt i bygget. Pipen gir et kraftfullt historisk preg tvers igjennom lokalene, og er et viktig element for å fortelle om bygget og nærmiljøets historie. Nedre gate 5 har også huset flere kunstnere og håndverkere, en møbelfabrikk, et pelsberederi, en knivfabrikk, glødelampefabrikant og boktrykkeri.

Hovedvolumet som skulle transformeres var en stor gammel fabrikkhall. Utformingen og romforløpet ble utarbeidet sammen med byggherre og deres arkitekt der romprogram ble bearbeidet underveis for å få maksimalt ut av arealene som kunne skapes i det store rommet. Det skulle to etasjer inn i det åpne rommet, og en måtte her utnytte hver cm i forhold til dagslyskildene en hadde til rådighet og den originale konstruksjonen som holdt taket. For å få dagslyset så langt inn og ned i de nye rommene som mulig, er det åpnet opp med spalter i glass rundt de gamle konstruksjonene. Disse er også med å fremheve byggets gamle historie og konstruksjon.

KONSEPTET

Konseptet var å skape enkle og sterke rom og overganger, med byggets innvendige historiske ramme tydelig til stede. Men med innslag av kuriøse detaljer og små overraskelser. De nye tilførte materialene er valgt med omhu. Varige materialer som har en tyngde i forhold til byggets historie og levetid har vært viktig. Disse overflatene blir flottere over tid med bruksspor og patina. I første etasje er det støpt et nytt dekke i betong som er slepet og polert. Alle de opprinnelige teglveggene er beholdt og sekkeskurt for få teglstrukturen tydelig frem. Dinesen ask heltre er lagt i øvrige arealer. Den store eksisterende himlingens skråflater er bestykket med områder med akustisk demping, på lik linje med de nye horisontale himlingene. Utformingen av belysningen er gjort i samarbeid med Modular og man har her lagt opp til fleksibilitet i møbleringen i de forskjellige sonene. Det var stort fokus på miljø ved gjenbruk av alle deres løse møbler fra de forskjellige lokasjonene og dette gikk fint inn i de nye arealene. Og møblering av en del sosiale soner ble det hentet inn gjenbruksmøbler fra forskjellige historiske filmsett.

ROM FOR KREATIVITET OG SKAPERGLEDE

Nordisk films nye storstue i Oslo fremstår som et moderne mediehus – med all teknikken dette krever, for de forskjellige funksjonene. LINKs interiørteam har skapt rom for kreativitet for de ansatte i Nordisk Film, og en moderne møteplass for filmbransjen. Lyse og innovative lokaler med både historisk sus og New York-feeling, skal legge til rette for skaperglede og lidenskapelig historiefortelling på arbeidsplassen.


Den nye tredjeetasjen er maksimalt utnyttet i areal. Med de eksisterende overlysene er dette blitt lyse og gode arbeidsareal.

Byggets opprinnelige fabrikkpipe går tvers igjennom lokalene og det blir naturlig flyt til de forskjellige arbeidssonene.

Åpne arbeidsplasser i 2. etg.

Inngangsparti og resepsjonsområde.

De nye dekkene med de forskjellige funksjoner er trukket inn og løsrevet fra ytterveggene. Det gir større utbytte av dagslyset.

Kreditering

NORDISK FILM NORGE, OSLO
Firma
LINK ARKITEKTUR AS
Prosjektansvarlig
Heidi Holthe, interiørarkitekt MNIL
Prosjektmedarbeider
Bendicte Dahl, interiørarkitekt MNIL
Oppdragsgiver
Nordisk Film Norge
Byggherre
Storm Properties
Arkitekt
Spol Architects
Foto
Marte Garman
Web
linkarkitektur.com, nordiskfilm.com
Prosjektadresse
Nedre gate 5–7, 0551 Oslo
En hemmelig hylle i Trondheim
En ny æra for ærverdig villa
Et sunt miljø for coworking
Synlige historiske spor
Trygge omgivelser
Organiske former
Til toppen