Indus­tri i varme omgivelser

Daglig leder av industribedriften Nord-Kran AS overtok et industribygg som de skulle flytte inn i, hvor Intark allerede var inne som interiørarkitekt for en leietaker (se prosjektet Solregn).
I forbindelse med forhandlinger om å utvide leiearealet ble de engasjert til å tegne ulike forslag til fordeling av tilgjengelig areal, deres oppgave var å sørge for en planløsning hvor begge bedrifter fikk sine behov dekket. Resultatet av dette førte til at daglig leder ønsket å benytte Intark til full prosjektering av Nord-Krans lokaler.

Indus­tri i varme omgivelser

Daglig leder av industribedriften Nord-Kran AS overtok et industribygg som de skulle flytte inn i, hvor Intark allerede var inne som interiørarkitekt for en leietaker (se prosjektet Solregn).
I forbindelse med forhandlinger om å utvide leiearealet ble de engasjert til å tegne ulike forslag til fordeling av tilgjengelig areal, deres oppgave var å sørge for en planløsning hvor begge bedrifter fikk sine behov dekket. Resultatet av dette førte til at daglig leder ønsket å benytte Intark til full prosjektering av Nord-Krans lokaler.

Nord-Kran er en industribedrift som importerer kraner fra italienske Fassi, og leverer kraner og komplementære produkter til lastebiler. Oppdraget var todelt; en helt ny administrasjonsdel med fem arbeidsplasser i 2. etasje, og lettere oppgradering av inngangsparti med kantine og kundemottak i 1. etasje.

Nord-Kran flyttet fra et bygg hvor administrasjonen satt i lukkede, små kontorer. Selv om de fortsatt hadde behov for egne cellekontorer, ønsket de seg en løsning hvor de hadde mer kontakt med hverandre. Det var også viktig at daglig leder var synlig for kunder som kom inn i administrasjonsdelen. Løsningen ble å etablere cellekontorer langs fasadeveggene og lage et sosialt «midtpunkt» i senter av kontorene. Modulvegger i glass inn mot fellesarealene gjør at de ansatte lettere
kan få kontakt med hverandre, samtidig som de sitter uforstyrret i egne rom. Den sosiale sonen i midten brukes til å ta imot nye kunder, ved uformelle og sosiale møter mellom de ansatte i løpet av dagen. I tillegg ble det etablert et møterom i tilknytning til den sosiale sonen.

Bygget ligger i et industriområde, og inneholder også en produksjonshall som benyttes av Nord-Kran. Ønsket var å ta noe av det industrielle uttrykket inn i kontorlokalene, og valget falt derfor på mikrosement fra Mapei på gulvet i alle fellesarealer. Denne er ekstra motstandsdyktig mot oljesøl som industriarbeiderne kan dra med seg fra produksjonshallen i 1. etasje når de må opp i administrasjonen. Samtidig var det viktig for oppdragsgiver å oppnå en varm og innbydende atmosfære i administrasjonsdelen, hvor de daglig tar imot kundebesøk og driver med mye innsalg. De fleste av disse kundene er menn, og det ble derfor bevisst lagt vekt på møbler med et maskulint og samtidig klassisk uttrykk i den sosiale sonen.

På kontorer og prosjekt-/møterom er det lagt akustikkdempende teppe fra Milliken, levert av Prosjektgulv. Lysplanen ble utviklet i samarbeid med lysdesigner fra Light House Company, som også har levert all generell belysning. Sittegruppen i den sosiale sonen ble understreket med et teppe som avgrenser den og skaper naturlige gangsoner rundt den, og i himlingen over ble det valgt eikespiler for å skape ekstra lunhet. Ved å velge standard hvit himling i resten av lokalet holdt de seg likevel innenfor budsjettet. Møterommet er malt i en varm og lun farge, og gardiner i matchende farge er med på å skape et enda bedre lydmiljø, og kan skjerme for innsyn ved behov.

I byggets 1. etasje skulle oppussingen ved hjelp av enkle grep gi besøkende et godt førsteinntrykk og lede dem til riktig del av bygget. Her ble det ikke gjort endringer i planløsningen. For å profilere bedriftens industriproduksjon ble denne delen av bygget utformet i en råere og mer industriell stil enn administrasjonsdelen. Her stilles også høyere krav til slitestyrke på materialer, fordi den benyttes av industriarbeidere med vernesko, oljesøl og verktøy i lommene som kan skrape borti vegger og innredninger. I kantinen tegnet de derfor innredning i rød valchromat. Fargen gjenspeiler logoen til Nord-Kran og det kompakte og gjennomfargede materialet tåler røff bruk uten at riper blir lett synlige. Veggene består av malt betong, og møbler ble valgt i metall, heltre og kryssfiner. På gulvet er det lagt et homogent vinylbelegg fra Tarkett.

I byggets hovedinngang ble eksisterende gulv, vegger og tak i mur og betong malt, og det eneste nye elementet som ble tatt inn her er LED-lysrørene på vegg som leder besøkende mot kundemottak og trapp opp til adminstrasjonsdelen. Den generelle belysningen er oppgradert til LED.

Intark var første aktør inn i prosjektet og prosjekteringen foregikk i tett dialog med oppdragsgiver, som viste stor tillit til deres kompetanse. De var også med gjennom hele byggeprosessen, i tett kontakt med utførende håndverkere gjennom felles byggemøter, frem til lokalet stod ferdig.

(Se også prosjektet Solregn).

Plan 1.

Plan 2.

Ved inngangen til den sosiale sonen er det kaffestasjon med en enkel garderobe i sort firkantstål – tegnet av interiørarkitekten og produsert i Nord-Krans egen produksjonshall i 1. etasje.

Åpent elektrisk anlegg og synlig ventilasjonsanlegg spiller på lag med den industrielle stilen, i stedet for å forringe den. Stolene er den norske klassikeren Grorudstolen fra 1958, designet av Hans Brattrud, og relansert av norske Objekt. Den gamle messaninen ble beholdt som overbygg over kjøkkeninnredningen. Innredningen består av mattlakkert valchromat, som er en fuktbestandig gjennomfarget mdf, godkjent for kontakt med matvarer.

I en nisje på møterommet ble det plass til kaffestasjon og en plassbygget hylle til dekor og utmerkelser som bedriften har fått.

I trapperommet utenfor administrasjonsdelen ble den gamle døren pusset og malt om. LED-lysrør er brukt for på vegg for å vise vei når man kommer opp trappen, og samtidig gjøre en ellers enkel oppussing litt mer spennende.

Kreditering

NORD-KRAN, HAGAN
firma
INTARK AS
Prosjektansvarlig
Interiørarkitekt MNIL Ine Elisabeth Bangås
Oppdragsgiver
Nord-Kran
Foto
Anne Bråtveit
Web
intark.no, nord-kran.no
Prosjektadresse
Industriveien 5, 1481 Hagan
Redaktøren har ordet
NILs årbok INTERIØR & MØBLER 2021
KHiO 2020
UiB 2020
Presidenten har ordet
Høyskolen Kristiania 2020
Til toppen