Kjærlighet­serk­læring til naturen

Basert på et tidligere samarbeid ble Scenario leid inn for å hjelpe kunden med å optimalisere planløsningen på fjellhytte i Hol, samt skape et lunt og taktilt interiør i overensstemmelse med hyttas stramme konstruksjon og rå maskuline fasade. Kunden ønsket plass til hele familien på hytta, og da er det ekstra viktig med en funksjonell planløsning som muliggjør sosialt samvær og aktiviteter for relativt mange mennesker. I tillegg skal det også være hyggelig de gangene man kun er en eller to.

Kjærlighet­serk­læring til naturen

Basert på et tidligere samarbeid ble Scenario leid inn for å hjelpe kunden med å optimalisere planløsningen på fjellhytte i Hol, samt skape et lunt og taktilt interiør i overensstemmelse med hyttas stramme konstruksjon og rå maskuline fasade. Kunden ønsket plass til hele familien på hytta, og da er det ekstra viktig med en funksjonell planløsning som muliggjør sosialt samvær og aktiviteter for relativt mange mennesker. I tillegg skal det også være hyggelig de gangene man kun er en eller to.

Den nakne fjellryggen på Hallingskarvet strekker seg 35 km vestover fra Geilo til nord for Finse. Det er vanskelig ikke å bli bergtatt av utsikten. Hyttas bakside er bygget fri for vindusflater for å beskytte mot værharde forhold. Den er utført i en kledning av malmfuru påført jernvitriol, og alle vinduer har aluminiumsprofiler for å redusere vedlikeholdet til et minimum. Eiers ønske var å sitte inne med fritt utsyn til fjellene, og med alle store vindusflater plassert ut mot Skarvheimen er det ingenting som hindrer den storslagne utsikten. Mot det høyreiste vinduet i to etasjer ligger spisestuen, til høyre er stue og kjøkken, mens den venstre fløyen inneholder alle soverom og bad.

Det overordnede estetiske målet var å skape et interiør som spilte videre på arkitekturen samtidig som rommene skulle tilføres en taktil, varm følelse som gjør hytta til et godt sted å være når vinden raser utenfor. Med en komplisert arkitektur i form av nivåforskjeller, mange vinkler og store vindusflater er det lagt ned mye arbeid for å utnytte arealene på best mulig måte.

Hytta består av kjeller med boder og teknisk rom, soveromsavdeling med bad og walk-in-garderobe for eierne og to gjesterom med egne bad. Blant annet ga utnyttelsen av hemsen over soverommet kapasitet til fem ekstra sengeplasser. Midtpunktet i hytta er det finurlig tegnede inngangspartiet med trappeløp til stuer, kjøkken og videre ned til kjeller, samt opp til kontor. Det er valgt avstemte materialer og farger som skaper en harmonisk helhet i korridoren inn til soverom og bad, og under trappen opp til loftet har Scenario tegnet inn en praktisk oppbevaringsplass. Alt av spesialdesign er tegnet av Scenario og utført av Møbelsnekkerne Lien & Lian AS, inkludert kjøkkenet som er designet for å oppleves som en del av allrommet.

Scenario har også hatt ansvaret for valg av farger til vegger, himling og gulv, til belysningsplan samt å skape gode løsninger til bad, garderobe og kjøkken. Det er valgt en åpen kjøkkenløsning med fokus på sømløse overganger mellom materialer og farger i gulv og tak. Med generøst dagslys fra vinduene oppleves de mørke nyansene lune og innbydende. Overflatene er høvlet for å samsvare med det karakteristiske maskuline uttrykket som preger hytta ellers.

Hallen er et særdeles vellykket resultat av mange samarbeidende krefter. Her har eier, arkitekt og interiørarkitekt bidratt til å videreføre hyttas stramme uttrykk innvendig. Trappen som er tegnet av Scenario og utført av Nytrapp, kommuniserer en singulær karakter som videreføres av neste oppsiktsvekkende element – peisen – som er med på å gi både lunhet og en distinkt atmosfære til rommet. Begge deler er med på å fange oppmerksomheten i interiøret på hver sin måte. Peisen er utført i varmvalsede stålplater og designet for å følge en knekk mellom to ledd i hytta, i tillegg har den implementert en sittenisje med leselys, hvor man kan nyte varmen, utsikten og en god bok.

Interiørarkitektene har bevisst jobbet med mye stål som kontrast til lune og høvlede overflater, som en motvekt til den massive tilstedeværelsen av treverk, men også for å følge opp et prosjekt eierne hadde satt i gang. Ingenting var overlatt til tilfeldigheter i utformingen av hytta, heller ikke skulpturene til kunstsmed Marcus Mars. Verkene ble innlemmet i prosjektet på et tidlig stadium og fungerer som et betydningsfullt og godt implementert element både i interiøret og utenfor hytta.

Det som begynte med en ambisjon om å kunne sitte inne og se utover naturens skiftende årstider, resulterte i en kjærlighetserklæring til den storslagne naturen, til arkitekturen og til hverandre.

Kunstsmed Marcus Mars’ installasjoner ble integrert i prosjektet i et tidlig stadium og fungerte som et betydningsfullt og godt implementert element i interiøret. Her i inngangspartiet representert i to deler hvor kvinnen strekker seg ned mot kjæresten stående på gulvet.

Plantegning.

Midtpunktet i hytta er det finurlig tegnede inngangspartiet med trappeløp til stuer, kjøkken og videre ned til kjeller, samt opp til kontor. De karakteristiske vegglampene understreker det maskuline uttrykket som det performerte rekkverket gir.

Et av hyttas viktigste elementer, og sentralt plassert med tilknytning til kjøkken og stuer er peisen tegnet av Scenario. Utførelsen som fulgte en vinkel i hyttas konstruksjon, fordret også å lage et gassbluss som knekker
i overgangen mellom spisestue og stue.
Peisen er kledd i varmvalsede stålplater,
og design og materialvalg gir både lunhet
og en distinkt atmosfære til rommene.

Kjøkkenet er tegnet av Scenario med fokus på sømløse overganger mellom materialer og farger i gulv og tak. Overflatene er høvlet for å samsvare med det karakteristiske maskuline uttrykket som preger hytta ellers.

Arkitektens overordnede mål var å bringe naturen inn til rommene, og sittende i den romslige sofaen ser man rett ut på Hallingskarvet.

Scenario har hatt ansvar for belysningen i hytta og sørget for
å skape en lun atmosfære med karakterfulle lamper. Her fra spisestuen med den fantastiske utsikten i bakgrunn.

Det luksuriøse marmorbadet er tegnet av Scenario og bygget av Møbelsnekkerne Lien & Lian AS.

Kreditering

HYTTE HOLSÅSEN, HOL
Firma
AS SCENARIO INTERIØRARKITEKTER
Prosjektansvarlig
Linda Steen, interiørarkitekt MNIL
Prosjektledere
Linda Steen, Helene Strand, Tina Lyche
Medarbeidere
Tina Lyche
Oppdragsgiver
Privat
Arkitekt
Rune Tobiassen/Jesper Tobiassen
Trapp
Nytrapp
Kunstsmed
Marcus Mars
Møbelsnekkere
Lien og Lian møbelsnekkere
Byggmester
Tore Fjordheim, Røta AS
Foto
Sturla Bakken
Web
scenario.no
Prosjektadresse
Hol kommune, Hallingdal
NILs årbok INTERIØR & MØBLER 2023
Redaktøren har ordet
Grønn omstilling, gode vaner og trendenes død
Fra brutalisme til bevegelse
En smeltedigel. Fra idestadiet til ferdig stol
I fordums prakt
Til toppen