Organ­iske former

For syv år siden tegnet Kubik Interiørarkitekter en oppgradering av advokatforeningens eksisterende lokaler. Da de skulle flytte inn i det nye kvartalet i Universitetsgata 7–9 ønsket de å bruke dem videre for å tilpasse og utforme lokalene. Advokatforeningen skulle gå fra cellekontorer til et nytt bygg der alle skulle sitte i åpent landskap.

Organ­iske former

For syv år siden tegnet Kubik Interiørarkitekter en oppgradering av advokatforeningens eksisterende lokaler. Da de skulle flytte inn i det nye kvartalet i Universitetsgata 7–9 ønsket de å bruke dem videre for å tilpasse og utforme lokalene. Advokatforeningen skulle gå fra cellekontorer til et nytt bygg der alle skulle sitte i åpent landskap.

Det var viktig for dem at så mye som mulig av møbler som ble kjøpt inn under ombyggingen for syv år siden kunne bli med over i det nye bygget. Spesielt viktig var det å få plassert den ikoniske biblioteksreolen med skrå hyller som Kubik da hadde tegnet til inngangspartiet. Denne hyllen ble brukt videre i designprosessen som inspirasjon til alt  fra foliering av glassfronter, hyller på kjøkken og spesialdesignede møbler inne i arbeidssonen.

De nye lokalene ble delt i to deler: Torget og arbeidssonen. Torget fungerer som et stort og fleksibelt areal som brukes til alt fra forelesninger og fester, til sosial sone for de ansatte og som drop in-sted for Advokatforeningens medlemmer. Den fleksible bruken var viktig – for å få til en møblering som tillot ulike type settinger og ikke okkuperte for mye plass. Det ble tegnet et fast møbel som slynget seg rundt søylen midt i lokalet. Her er det plass til mange personer samtidig. Langs det buete fasadevinduet tegnet de en barbenk hvor man kan sitte med pc og jobbe med utsikt ut mot fortauet. Til biblioteksdelen ble det designet et stort dråpeformet bord som gir rom for mange drop in-plasser. Alle møblene har en organisk form, som spiller videre på de buede avslutningene i bygget og som gjør det enkelt å bevege seg rundt i rommet. Stolene på Torget er besøksstolene som stod inne på hvert kontor i de gamle lokalene. Kaffebaren med en avrundet øy utgjør et naturlig samlingspunkt for prat blant de ansatte. To store møterom er plassert i direkte tilknytning til Torget og kan bookes av advokatforeningens medlemmer.

I den bakre delen av lokalet er arbeidssonen plassert. Den er delt i to fløyer med en møteromskjerne i midten. Store vinduer fra gulv til tak gir mye lys inn i lokalet, men endeveggen i betong ble vel massiv og mørk. Løsningen ble et spesialtegnet hyllesystem med lukket oppbevaring nederst, integrerte akustikkelementer, bokhyller og integrerte skrivetavler som var tatt med fra de tidligere lokalene. Hele installasjonen ble satt foran et belyst gardin som gir inntrykk av at det er lys i enden av lokalet.

En sober fargepalett preger alle arealer i lokalet – det er variasjon i alle rom, men fargene harmonerer med hverandre og gir et rolig og eksklusivt uttrykk. Resultatet har blitt et åpent og imøtekommende lokale samtidig som det står for seriøsitet – advokatforeningens kjennetegn.

De romslige møterommene tilknyttet Torget er gitt et eksklusivt preg med tekstiltapeter, gardiner, tepper og messingarmaturer. Her vises den skrå folien i glassfronten i messing – inspirert av bibliotekshyllen.

På styrerommet henger alle advokatforeningens generalsekretærer. Stolene er gjenbruksmøbler fra det forrige kontoret. Rommet har fått tekstiltapeter, og doble gardiner for et mer eksklusivt «hotellpreg».

Møbleringsplan.

Den lange bakveggen i enden av lokalet. Her er det tekstiler, oppbevaring, akustikkelementer og bokhyller – et behagelig multifunksjonelt blikkfang i kontordelen.

Spesialdesignet hylle med akustikkelementer.

Et naturlig sted å sette seg ned hvis du er innom advokatforeningen er ved bibliotekshyllen og det dråpeformede bordet. Den plassbygde ikoniske bokhyllen ble demontert fra det gamle kontorlokalet, flyttet og tilpasset til Torget. De skrå hyllene går igjen som designelement gjennom hele lokalet. Søylene ble brukt som stamme for det organisk formede sittemøbelet som møter deg når du kommer inn i lokalet.
Møbelet kan samle mange mennesker samtidig som
det er kompakt og enkelt å bevege seg rundt.
Ut mot fasaden finner man biblioteket – der kan man
trekke seg tilbake rundt det dråpeformede bordet.

Kreditering

ADVOKATFORENINGEN, OSLO
Firma
KUBIK INTERIØRARKITEKTER AS
Prosjektansvarlig
Pia Sand, interiørarkitekt MNIL
Oppdragsgiver
Advokatforeningen
Byggherre
Entra
Arkitekt
Cubo Arkitekter
Foto
Anne Bråtveidt
Web
kubik.no, advokatforeningen.no
Prosjektadresse
Universitetsgata 7, 0164 Oslo
NILs årbok INTERIØR & MØBLER 2023
Redaktøren har ordet
Grønn omstilling, gode vaner og trendenes død
Fra brutalisme til bevegelse
En smeltedigel. Fra idestadiet til ferdig stol
I fordums prakt
Til toppen