Pis­ta­chio

«Det kan godt sprute litt av det kjøkkenet» utfordret oppdragsgiveren! Høyt oppe i Pilestredet Park ligger en leilighet med utsikt over Oslo og med med nydelig gjennomlysning. Leiligheten er møblert og dekorert med spenstige farger, formsterke møbler og moderne kunst. Oppbevaringsmøblene er plassbygde og utført i oljet eik. Det er ingen tvil om at her bor det noen som har tatt bevisste, gode og samtidig vågale valg sammenliknet med alle de gråhvite hjemmene man ofte ser.

Pis­ta­chio

«Det kan godt sprute litt av det kjøkkenet» utfordret oppdragsgiveren! Høyt oppe i Pilestredet Park ligger en leilighet med utsikt over Oslo og med med nydelig gjennomlysning. Leiligheten er møblert og dekorert med spenstige farger, formsterke møbler og moderne kunst. Oppbevaringsmøblene er plassbygde og utført i oljet eik. Det er ingen tvil om at her bor det noen som har tatt bevisste, gode og samtidig vågale valg sammenliknet med alle de gråhvite hjemmene man ofte ser.

Da interiørarkitekten fra Nyfelt og Strand kom på befaring, var det gulvet, belysningen og kjøkkenet som sto på agendaen. En lakkert, trestavs eikeparkett og et kjøkken i bjørk fra tidlig 2000-tallet var klare for utskiftning. Utgangspunktet var et spiserom med åpning inn til kjøkken og en matbod. Familien hadde et ønske om å rive veggene slik at dette til sammen kunne bli til ett stort og luftig kjøkken med god oppbevaringsplass og en sosial spisesone. Den største utfordringen lå i å få plassert den lange listen med hvitevarer som kunden hadde satt opp. Her skulle det inn et stort og bredt kjøleskap, høyt vinskap, høy fryser, ovn, dampovn, integrert kaffemaskin og mikrobølgeovn. I tillegg var det ønske om en egen kaldtvannskran som krever et kjøleaggregat. Løsningen ble å samle kjøleskapet og vinskapet på en vegg. Videre på neste vegg ble fryser, kaffemaskin og ovner plassert i høyskapmoduler før arbeidsbenk med oppbevaring og koketopp fyller resten av veggen. Rundt neste hjørne fortsetter et langt strekk med arbeidsbenk. Her ble vask og oppvaskmaskin plassert. En «stripe» i form av skap, åpne hyller og integrert mikrobølgeovn ble montert over benken i denne sonen. I forlengelse av dette ble det også en lang arbeidsbenk som beveger seg ut i spisesonen. Her ble det plassert to brede skuffeseksjoner tiltenkt skaffetøy – kort vei fra oppvaskmaskinen og lett tilgjengelig når bordet skal dekkes. Benken fungerer også som anretning.

Når man kommer inn i leiligheten går det en fin siktlinje gjennom gangen og stuen og videre i inn i kjøkkenet. På veien skimtes en knallblå Montana-skjenk fra stuen og spisebord, stoler, pendler og bilder i glade, varme farger som kunden allerede var i besittelse av. Det nye kjøkkenet måtte føye seg inn i rekken av fargeklatter uten å skulle ta opp kampen om oppmerksomheten. Valget falt på innenforliggende, pistasjfargede linoleumsfronter og skrog i oljet eik. Spor i skrogene gjør at man får grep om frontene og skaper samtidig et stramt og grafisk uttrykk som kler den øvrige innredningen og kunsten. Kjøleskapet og vinskapet på den ene veggen fikk fronter i oljet eik slik at pistasjfargen ikke skulle ta helt overhånd i rommet. Benkene ble dekket med en hvitaktig Corian som gir et sømløst uttrykk og går i ett med veggene. Kjøkkeninnredningen ble levert av Hamran Snekkerverksted som produserte alt ut i fra interiørarkitektens tegninger.

Til gulvet ble det valgt helttre ask som står i en fin, lys kontrast til den oljede eiken. Følelsen av heltre er også helt unik. Gulvet er godt å gå på, det er naturlig og ekte, tidløst og vakkert. I himlingen ble det montert spoter i sort og hvitt og med en stram utførelse. Eksisterende pendler ble gjenbrukt over spisebordet og en vegglampe over arbeidsbenken skaper stemning på mørke kvelder. Den nye kjøkkeninnredningen, gulvet og belysningen sklir fint inn i det som for øvrig var et godt og gjennomarbeidet interiør. Til tross for sin litt utradisjonelle farge, mener Nyfelt og Strand at dette er et tidløst valg – godkjent av en modig kunde.

Fra gangen går det en fin siktlinje gjennom stuen og videre inn i kjøkkenet. På veien skimtes en knallblå Montana-skjenk som føyer seg inn i kjøkkenets fargepalett på en god måte.

Benkeplatene i hvit Corian oppleves diskret og glir nesten sømløst over i veggene. Spor i skrogene gjør at man får grep om frontene og skaper samtidig et stramt og grafisk uttrykk.

Innsiden er like viktig som utsiden og kvaliteten ligger i detaljene. Her har alt sin faste plass.

Materialpaletten består hovedsakelig av hvitpigmentert ask (gulv) og oljet eik i kombinasjon med pistasjfarget linoleum.

Kreditering

KJØKKEN PISTACHIO, PILESTREDET PARK, OSLO
firma
NYFELT OG STRAND INTERIØRARKITEKTER AS
Prosjektansvarlig
Interiørarkitekt MNIL Merete Strand Heien
Prosjektmedarbeider
Interiørarkitekt MNIL Anne-Linn Nyfelt
Oppdragsgiver
Privat
Foto
Anne Bråtveit
Web
nyfeltogstrand.no
Som om intet er gjort
Urbant hytteliv
Kjærlighetserklæring til naturen
Villa Vest – et varig hjem
Original sjarm i Gamlebyen
Sarte toner i vannkanten
Til toppen