Rått og elegant

Radius Design fikk oppdraget med å skape nytt hovedkontor for Ferd, i renovert bygård fra 1970-årene i Dronning Mauds gate. Det familieeide investeringsselskapet Ferd jobber for å skape nye verdier for selskaper og enkeltmennesker, med vekt på investeringer som fører til kompetanse, nettverk og vilje til å være innovative.

Rått og elegant

Radius Design fikk oppdraget med å skape nytt hovedkontor for Ferd, i renovert bygård fra 1970-årene i Dronning Mauds gate. Det familieeide investeringsselskapet Ferd jobber for å skape nye verdier for selskaper og enkeltmennesker, med vekt på investeringer som fører til kompetanse, nettverk og vilje til å være innovative.

Ferds nye hovedkontorer ligger i de tre øverste etasjene i Dronning Mauds gate 10, det ene av to tvillinghus, tegnet av arkitektene Leif og Ernst Torp i 1968. Bygget på totalt 12 000 m2, ligger sentralt i Vika med adkomst fra Dronning Mauds gate, Munkedamsveien og Ruseløkkveien, ble totalrehabilitert og ferdigstilt våren 2020, i regi av Pilot Arkitekter.

De opprinnelige ti etasjene har fått et påbygg med en inntrukket 11. etasje med en takterrasse som omkranser hele bygget. I forbindelse med rehabiliteringen, ble det tidstypiske formspråket bevart. Både materialbruk og utforming ble ivaretatt for å sikre byggets særpreg. Karakteristiske vegger innvendig i fellesarealene er i prikkhamret betong, en formsterk trapp som forbinder etasjene og en eventyrlig utsikt dannet rammen om oppgaven.

Ferd ønsket å etablere et nytt hovedkontor med fasiliteter som kunne imøtekomme deres behov for cellekontorer, private soner med bibliotek, åpne landskap, og store fellesarealer med servering og for samling av gjester, workshops, foredrag, etc. I tillegg har Ferd en unik kunstsamling, som skulle implementeres i alle rom; verk som representerer store investeringer og verdier, til glede for dem som arbeider der til daglig eller kommer på besøk.

Med utgangspunkt i firmaets egne verdier, ønsket Radius Design å utarbeide et interiørkonsept basert på flotte materialer med lang levetid – møbler som kan brukes over tid uten rask slitasje, utarbeide en dempet fargepalett tilpasset kunst fra ulike perioder i kunsthistorien.

Ferds nye hovedkontor strekker seg over de tre øverste etasjene i Dronning Mauds gate 10, fra 9.–11. etasje, med hovedinngang og resepsjon på plan ti. Denne etasjen deles inn i en møteromsavdeling, samt et mer privat område. Her finnes også eiernes og ledelsens egen og mere skjermede sone med bibliotek for boksamling, lounge med peis, felles arbeidsbord etc. I etasjen under, på plan ni, er det i hovedsak cellekontorer og kontorlandskap, kreative fellesrom og interne møterom.

For å skape bedre kontakt mellom etasjene, ble det laget en interntrapp som forbinder plan ni og ti, og som danner grunnlaget for designet for både resepsjon, hyller og skillevegger. På plan 11 ligger Ferds «storstue»; toppetasjen som skal romme «alle», omkranset av takterrasse rundt hele etasjen med spektakulær utsikt over Oslo. Dette er den offisielle sonen med en generøs og raus planløsning, der man ønsker å åpne for aktivitet utenfra; invitere venner, samle mennesker til samtaler, debatter og foredrag, skape et fellesrom og være en viktig bidragsyter til utvikling og inkludering i samfunnet. Her er det etablert sosiale soner med bar og lounge, kantinekjøkken med lange barbord og spisebord for lunsj og middager, konferanse-arealer, store møterom og kreative arbeidsrom for felles workshops.

Ferds private kunstsamling, som i hovedsak ikke er tilgjengelig på fotografier av interiøret, dannet utgangspunktet for fargepalettene; klassiske verk, samtidskunst, verk som provoserer og inspirerer, kunstinstallasjoner som bryter normer ble satt sammen av eieren selv. Klassiske gullrammer, bilder rått montert, skulpturer og fotokunst skaper en ekstra dynamikk og gir rommene ulike karakterer gjennom egne fargepaletter og innhold. I prosjektet er det generelt sett et stort omfang av spesialdesign med bruk at varige materialer, som skal reflektere prosjektets identitet. Ny vertikalforbindelse i finert og massiv valnøtt, resepsjonsdisk på 650 kg i travertin, heltre eikegulv og matt puss på alle vegger reflekterer byggherrens verdiperspektiv og ønsker om varige overflater som tåler aktivitet og liv. Radius Design utformet også grafiske elementer i prosjektet; spesialdesignet dekorfolie på glassfelt i alle møterom, pluss skjerming av enkelte kontorsoner og cellekontorer.

Dette inspirerende prosjektet ble gjennomført i nært samarbeid med oppdragsgiver, utførende entreprenør Lohne & Lauritzen og leverandør av all fast innredning Nordic Furniture, samt Expo Nova som sto for hele leveransen av løse møbler.

Både materialbruk og utforming ble ivaretatt for å sikre byggets særpreg.

Resepsjonsdisk på 650 kg i travertin, heltre eikegulv og matt puss på alle vegger reflekterer byggherrens verdiperspektiv.

Spesialdesign med bruk at varige materialer.

For å skape bedre kontakt mellom etasjene, ble det laget en interntrapp som forbinder plan ni og ti, og som danner grunnlaget for designet for både resepsjon, hyller og skillevegger.

Den offisielle sonen med en generøs planløsning, der man ønsker å åpne for aktivitet utenfra; samle mennesker til samtaler, debatter og foredrag.

10. etasje deles inn i en møteromsavdeling, samt et mer privat område. Her finnes også eiernes og ledelsens egen og mere skjermede sone.

Sosiale soner med bar og lounge, kantinekjøkken med lange barbord og spisebord
for lunsj og middager.

Kreditering

FERD, OSLO
firma
RADIUS DESIGN AS
Prosjektansvarlig
Interiørarkitekt MNIL Thomas Ness
Oppdragsgiver
Ferd
Web
radiusdesign.no, ferd.no
Prosjektadresse
Dronning Mauds gate 10, 0250 Oslo
En hemmelig hylle i Trondheim
En ny æra for ærverdig villa
Et sunt miljø for coworking
Synlige historiske spor
Trygge omgivelser
Organiske former
Til toppen