Sarte ton­er i vannkanten

Familien hadde endelig fått tak i hytte ved sjøen i idylliske Porsgrunn. Men drømmen var ikke helt i havn, før et skikkelig ansiktsløft var gjort. Hytta fra 1950-årene hadde over tid gjennomgått diverse endringer og blitt bygget ut i flere runder. Nyfelt og Strand ble derfor kontaktet av familien med ønske om å forvandle den litt trauste hytta til et praktisk sted med en gjennomført stil som kunne omfavne familien, men også gjester i varme sommermåneder. I tillegg var ønsket et stramt, men klassisk uttrykk som kunne holde seg over tid – dette skulle bli et tidløst sommersted.
Familien hadde endelig fått tak i hytte ved sjøen i idylliske Porsgrunn. Men drømmen var ikke helt i havn, før et skikkelig ansiktsløft var gjort. Hytta fra 1950-årene hadde over tid gjennomgått diverse endringer og blitt bygget ut i flere runder. Nyfelt og Strand ble derfor kontaktet av familien med ønske om å forvandle den litt trauste hytta til et praktisk sted med en gjennomført stil som kunne omfavne familien, men også gjester i varme sommermåneder. I tillegg var ønsket et stramt, men klassisk uttrykk som kunne holde seg over tid – dette skulle bli et tidløst sommersted.

Etter befaring og tett dialog med familien, ble paletten bygget opp av ærlige og robuste materialer og lyse farger. Hytta skulle tåle røff bruk og passe i vannkanten! Med dette i tankene, falt valget på kvistfri, malt glattpanel på vegger i kombinasjon med hvitpigmentert eik og stein på gulv. Vegger ble holdt i lyse, varme gråtoner. Utsikten ut de store vindusfeltene i allrommet skulle spille hovedrollen, og paletten skulle bare opptre som et stille bakteppe.

Romløsningen ble beholdt som den opprinnelig var, kun med noen små endringer. Gangen ble utvidet noe, for å få mer plass til garderobeinnredning og for å gi litt mer boltreplass for familien. Med et areal på ca. 80 m2, var det et avgjørende grep å tenke endel plassbygde løsninger for å utnytte rommene best mulig. Målet var også at så mye som mulig skulle ha sin tiltenkte, faste plass. De tre små soverommene fikk derfor en løsning hvor seng integreres i vegg med garderobeskap for å samle dette på én vegg, og dermed få inn viktige funksjoner på minimal plass. På gjesterommet måtte det bli en spesialtegnet familiekøyeseng som også kunne fungere som sofa til TV-titting på dagtid. Garderobeskap ble malt i samme farge som vegger, for at disse skulle opptre diskré og tilbaketrukket i de små rommene. Det har vært en tett dialog med møbelsnekker og familien underveis, hvor detaljering av innredningen nøye ble gjennomgått for å få plass til det som skulle inn.

Familiens forkjærlighet for design kommer til uttrykk i møblene som nøye ble vurdert og plukket ut. Et langt spisebord ble prioritert for å kunne romme familie og gjester også på regnværsdager. Selve kjøkkeninnredningen er laget i malte fronter som holdes i samme farge som vegger i kombinasjon med heltre eik. Kjøkkeninnredningen er også produsert av møbelsnekkeren etter tegninger. En liten kjøkkenøy fikk plass i rommet både for mer benkeplass i tilknytning til kjøkkenet, men også som en liten romdeler og avgrensning mot stuedelen.

Underveis i prosjektet, ble det oppdaget vannlekkasje fra taket og eksisterende himling måtte fjernes. Prosjektet ble plutselig mer omfattende enn planlagt og endel tegninger måtte endres, men den fantastiske takhøyden i allrom og gang ble likevel en overraskende vending som virkelig gav hytta et løft og en helt ny romfølelse.
I tillegg ble ny belysning lagt opp og spiller på lag med innredningen i rommene.

Utvendig ble den tidligere beige hytta malt i en dempet sortfarge og den røde taksteinen ble byttet ut med båndtekket zink for et strammere uttrykk. Inngangsdøra ble byttet ut med en dør i eik som kanskje er det familien er mest fornøyd med – virkelig et smykke!

Utendørs er det platting og sitteplasser rundt hele hytta som følger solas vandring gjennom dagen. Nyfelt og Strands aller første oppdrag i dette prosjektet ble derfor å finne møbler til uteområdet, slik at de allerede den første sommeren kunne nyte hytta utendørs før resterende arbeider var ferdigstilt.

Etter cirka ett års tid med renovering, tålmodige hytteeiere som selv har fulgt opp håndverkere på byggeplassen, står hytta med den fantastiske utsikten over vannet, endelig klar for late sommerdager.

Utvendig har hytta blitt malt om, og fått båndtekket zinktak. Uteplassene følger sola rundt hele hytta.

Det er få, godt gjennomtenkte og utvalgte møbler som har fått blitt med inn i den lille hytta. Møbler er i hovedsak i hvitoljet eik for et klassisk, maritimt og lunt uttrykk. De store vindusflatene åpner opp mot den fantastiske utsikten.

Den malte fronten har lik farge som panel på vegg for et diskré uttrykk. Benkeplaten med oppkant er i lys kompositt. Overskap i eik står litt mer fram.

Allrommet er både kjøkken og stue og har også en glidende, åpen løsning inn mot inngangspartiet. Spisebordet i eik har plass til mange. Tilleggsplater kan legges i hver ende av bordet ved behov.

I gangen er det en lang plassbygd sittebenk med skuffer for plass til mye oppbevaring. Steingulvet i den varme gråtonen spiller fint opp mot den lune eiken og vil over tid få patina.

De små soverommene måtte utnyttes til hver minste centimeter. Her er skap bygget rundt sengen for å få mest mulig oppbevaring. Skap er laget i samme farge som vegger, for å gjøre innredningen så rolig og diskré som mulig i det lille rommet.

I det ene gjesterommet er det blitt laget en familiekøye som også skal fungere som en sofa.

Kreditering

HYTTE, PORSGRUNN
Firma
NYFELT OG STRAND INTERIØRARKITEKTER
Prosjektansvarlig
Anne-Linn Nyfelt, interiørarkitekt MNIL
Prosjektmedarbeider
Merete Strand Heien, interiørarkitekt MNIL
Oppdragsgiver
Privat
Møbelsnekker
Hamran
Belysning
Stokkan Lys
Foto
Nadia Norskott
Stylist fotografering
Maria Hove Vestre
Web
nyfeltogstrand.no
NILs årbok INTERIØR & MØBLER 2022
Redaktøren har ordet
Presidenten har ordet
Undring og refleksjon
En utfordret stereotypi
Samlingssted for kunnskap og debatt
Til toppen