Tid­slin­je 2000 – 2010

Tid­slin­je 2000 – 2010

Sametinget gikk inn i det nye millenniet med et helt nytt bygg, tegnet av Stein Halvorsen og Christian Sundby. Rannveig Getz stod bak deler av interiøret, sammen med Trine Hjelle og Annetin Hurum. I år 2000 innredet Getz også Villa Stenersen med internasjonale møbelklassikere signert Alvar Aalto og Le Corbusier, samt postmoderne møbler av Cirkus Design og Olav Eldøy. Hun var også medlem i Arkitekturrådet under prosjekteringen av Telenor Arena (ferdigstilt 2002), som hadde som oppgave «å motivere og utfordre arkitekt og byggherre til gode løsninger».

I år 2000 dro en gjeng unge menn til Salone Internazionale del Mobile i Milano. Deres arbeider vakte stor interesse og ble omtalt i ledende designtidsskrifter verden over. Gruppen som fikk navnet Norway Says bidro sterkt til å rette søkelyset på Norge som designnasjon, og de fikk flere internasjonale samarbeidspartnere. Norway Says (Torbjørn Anderssen, Espen Voll, Anders Engesvik, Frode Myhr og Tore Borgersen) knyttet også kontakt med stoppmøbelprodusenten L. K. Hjelle som førte til flere moderne klassikere. For sofaen Break fikk de Forum +1-prisen og sofaen Ugo resulterte i Wallpaper Design Award.

Et av tiårets mest distinkte sittemøbler var Roger Sveians sofa Eshu for Mokasser. Sofaen er arkitektonisk konstruert der beina bærer både sete, armlene og rygg. I stedet for å oppfattes som et tungt møbel skaper åpningen mellom sete og rygg et luftig og svevende uttrykk. Designerduoen Arild & Helge hadde suksess med stolen Sting for Brunstad. Den ble tildelt Merket for god design 2008. Linda Steen og Lena Axelsson i Scenario arkitekter formga den maritimt inspirerte stolen Spinnaker for Hødnebø i 2005. Iøynefallende er stolryggen som er utstyrt med overdimensjonerte tall og bokstaver.

Snøhetta er en viktig spydspiss for norsk arkitektur. I 2001 ble deres Bibliotheca Alexandrina åpnet. Bygningen er i sin monumentalitet også grundig detaljert. Fasaden er dekorert med skrifttegn i samarbeid med kunstnerne Jorunn Sandnes og Kristian Blystad. Lesesalen er utstyrt med høyryggede lenestoler, formgitt av Linda Evensen og produsert av Bosvik. Til Oslo tegnet Snøhetta Operahuset i Bjørvika. Prosjektet skapte mye debatt, men ved innvielsen i 2008 var flertallet enige om at bygningen er blitt en milepæl i norsk arkitekturhistorie. Hver enkelt detalj bidro til et solid helhetsinntrykk. En rekke norske og internasjonale kunstnere bidro til utsmykkinger og detaljeringer, som Olafur Eliasson, Pae White og Maud Gjeruldsen Bugge.

Å bygge fengsel er en vanskelig oppgave. Samfunnet krever at vi beskyttes mot de kriminelle, samtidig som de innsatte skal leve under gode forhold med mål om rehabilitering. Halden fengsel som ble ferdigstilt i 2009 er blitt et foregangsprosjekt og besøkes jevnlig av internasjonal kriminalomsorg. Beate Ellingsen AS stod bak interiør og utforming av møbler. Det var stor fokus på å balansere farger for å oppnå en estetisk helhet. 15 effektfarger ble valgt som kontrastfarger i ulike rom og bygninger. Cellenes innredning som er i heltre lønn er fast montert og ble produsert ved Ringerike fengsel.

Et av mesterarkitekten Sverre Fehns siste prosjekter var Gyldendalhuset. Det hele begynte som et skisseprosjekt i 1995, men det var først drøye fem år senere at Gyldendal ønsket å gå videre. Gårdsrommet ble til et nybygg, omkranset av Danskehuset. Området er godt dimensjonert med god plass til møter og sosial samkvem.

En viktig lansering i år 2000 var HÅGs kontorstol H05, designet av Peter Opsvik. Utviklingsarbeidet og lanseringen kostet HÅG sammenlagt 75 millioner kroner. Et annet spissprodukt for produsenten var Svein Asbjørnsens høyryggede kontorstol H09, som kom på markedet i 2009. I løpet av tiåret arbeidet firmaet med å styrke firmaet og knytte designet sterkt til egen merkevare heller enn eksterne designere. Viktig i prosessen var utviklingen av stolen Futu som var et samarbeidsprosjekt mellom Kode Design og HÅGs egne produktutviklere.

Ekornes opplevde sterk vekst. Stressless Jazz var et av tiårets viktigste produkter. Stolen skiller seg på flere punkter sammenlignet med andre av firmaets modeller. Setekonstruksjonen har referanser til både romfartsindustrien og 1920-tallets formunivers – Jazz age. For Stressless Jazz ble Ekornes tildelt utmerkelsen Merket for god design 2008. Fra midten av 2000-tallet er mange av Stressless’ hvilestoler å få kjøpt i størrelsene small, medium og large.

Gyldendalhuset, interiøroppdrag, 2007. Zinc AS ved Hanne Margrethe K. Hjermann, Cathrine Heyerdahl, Berit Olderheim, interiørarkitekter MNIL.
Arkitekt: Sverre Fehn AS, foto:Jiri Havran

Den svært anvendelige Ugo av Norway Says for L.K. Hjelle har fått internasjonal anerkjennelse. Foto: L.K. Hjelle

Ekornes’ sittemaskin Stressless Jazz
ble tildelt Merket for god design 2008. Foto: Ekornes

Stolserien Futu
var et særs vellykket samarbeidsprosjekt mellom Kode Design og HÅG. Foto: HÅG

Operasalens tak er utstyrt med en monumental lysekrone utført ved Hadeland Glassverk, mens det spektakulære sceneteppet er designet av Pae White. Foto: Erik Berg

Olav Eldøys Peel illustrerer en skrellet frukt.
Produsert av Variér fra 2002. Foto: Variér

Halden fengsel, 2010, Beate Ellingsen og Kaja K. Geiran, interiørarkitekter MNIL. Foto: Trond A. Isaksen

Grønn omstilling, gode vaner og trendenes død
Fra brutalisme til bevegelse
En smeltedigel. Fra idestadiet til ferdig stol
Bolig over byen – nye planløsninger i eldre funkisvilla
Den røde tråden – Merkevarestyrkende interiørarkitektur
Det hybride arbeidslivet har kommet for å bli
Til toppen