Aut­en­tisk ital­ien­sk piazza

Vold Eiendommer på Hamar tok kontakt med Metropolis arkitektur & design og ville de skulle bistå med å utvikle et pizzakonsept i en hjørnedel av Victoriakvartalet. Ønsket var å forvandle lokalene til en intim og hyggelig pizzeria for folk flest. Oppstart var tidlig på året og man hadde ønske om å åpne til sommeren, altså ikke mer enn tiden og veien.
Vold Eiendommer på Hamar tok kontakt med Metropolis arkitektur & design og ville de skulle bistå med å utvikle et pizzakonsept i en hjørnedel av Victoriakvartalet. Ønsket var å forvandle lokalene til en intim og hyggelig pizzeria for folk flest. Oppstart var tidlig på året og man hadde ønske om å åpne til sommeren, altså ikke mer enn tiden og veien.

Metropolis bisto med å utarbeide alle tegninger som fulgte prosjektet fra oppstart til ferdigstillelse: møblering, gulv, overflater, nye vegger/dører, himling, belysningsplaner og skjemategninger av faste innredninger: bar, kjøkkendisker og skap/hyller, mesanin, trapp med rekkverk, spesiallamper, stålarbeider, inndelinger på vegger/søyler av lister/speil/fliser/vegglamper og beskrivelser på løst inventar. Interiørarkitektene var med gjennom alle fasene i prosjektet. Det var en komprimert prosess da lokalet sto tomt og eierne hadde et håndverksteam som kunne starte arbeidene parallelt med at rammesøknaden med sine tiltak ble sendt inn, samt søknad for nyetablering av uteservering og et nytt inngangsparti. Metropolis bisto med illustrasjoner og plantegninger for å ivareta kundens og kommunens interesser, og å sikre tilgjengelighet ved å etablere en rampeløsning ved den nye inngangen. Det ble skåret ut i fasaden for to flotte store buede eikevinduer med doble dører. En for inngang og en dør for å kunne åpne inn mot hovedrommet i restauranten. Virkelig en «grand entrance» som gir mye lys og luft inn i lokalene. Ved å endre plasseringen av hovedinngangen fikk man et større areal innlemmet i hovedrommet. Det ble sammen med brannrådgiver sørget for ny fluktvei fra mesaninen og ned i bakgården. Prosessen med å finne frem til planløsningen og ellers innredningsarkitekturen startet med håndskisser. Man tenkte helhetlig på scenografien i lokalene – og designet i forhold til proporsjoner ellers i bygget for å skape harmoni mellom det eksisterende og de nye elementene i lokalene. I sluttresultatet gjenkjenner man de nye innredningsløsningene som binder seg naturlig sammen med det eksisterende – og gir en troverdig atmosfære. Hele teamet fra Metropolis var på oppstartsbefaring med Thilde Rosén, Hanne Hilde og Kathrine Langfeldt Wangsmo. Thilde og Kathrine unnfanget konseptet. Kathrine skisset frem planløsninger og oppriss/snitt for hånd og var prosjektleder. Hun hadde prosessen med eier og prosjektgruppen gjennom alle faser – og var på prosjekteringsmøter på Hamar. Linh Nguyen og Hanne Hilde bisto med alle digitale tegninger.

Utfordringen i disse lokalene var ønsket om å beholde en mesaninkonstruksjon da takhøyden ikke var noe å skryte av. Her måtte man tenke smart og bruke mellomrommene mellom bjelkene til plassering av lamper og andre tekniske føringer og med det å skape et mer spennende konstruktivt himlingsprinsipp som ivaretok alle installasjoner i taket. Dette ser mer autentisk ut enn nye systemhimlinger eller slette gipstak. De kvalitetssikret de forskjellige leverandørers produksjonstegninger og hadde tett dialog for å sikre løsningene opp mot utfordringene i lokalene.

Eiers ambisjon om at dette skulle bli et unikt sted inspirerte, og Metropolis klarte å begeistre kunden slik at ideer ble akseptert og man gikk for noe mer kostbare løsninger for å få til det «lille ekstra». Her er det brukt gode materialer – ikke for kostbare. Det er lagt vekt på at materialiteten skal være varierende for å skape soner som glir over i hverandre og skaper variasjon og mangfold. Det skulle være like stas å få bord på mesaninen som nede i 1. etg. – og det er det virkelig blitt! Her vil folk sitte overalt. Fire eksisterende søyler i lokalene er fremhevet med speildetaljer som flyter inn langs himlingens eksisterende dragere. Føringsveier for el og sprinkelhoder i himlingsoppløftene er nøye planlagt for å unngå at de ble for synlige. Akustikkplater ble montert i felt med en ny LED-list rundt for å belyse de flotte avrundede dragerne i lokalene. Fotografen Karl R. Lilliendahl i samarbeid med Metropolis sørget for et utvalg av fotos som gir den autentiske Italienske stemningen som sammen med interiørarkitekturen i lokalene gir gjestene en restaurantopplevelse utenom det vanlige.

Barområdet – her er det plassert sofaer rygg mot rygg for å få inn flest mulig sitteplasser. Gulvene er lagt med en terrazzoflis. Sofaene er spesialtegnede av Metropolis og levert av Forum prosjektinnredning. Bordene er i spesialstein fra Italia levert fra Fagflis. Søylene er her synlig med flotte fasetterte fliser og en list for strømtilførsel og «innfill» for å dekke søylens mål.

Miljø fra hovedrommet mot inngangsområde.

Det er et mektig motiv dette store eikevinduet gir i inngangspartiet. Dette åpner opp og gir lys og luft inn i restauranten. Her var det tettvegg og tette dører i eik tidligere, så at eier ble med på denne endringen er et utrolig viktig grep for å få til en virkelig «grand entrance».

Alle de buede vinduene langs fasaden ble byttet ut med nye flotte eikevinduer som er lik de opprinnelige. Ventilasjonskanalen ble plassert i passe avstand fra fasaden så det ble nok luft og plass til de store lysekronene på den andre siden, kanalen skulle ikke komme for nær mesaninrekkverket.

Her ser man mot pizzasonen som bidrar med sin aktivitet så gjestene kan følge med på de som til enhver tid baker pizzaer og livlig italiensk språk, da nesten alle i restauranten er fra Italia. Gulvet i denne sonen er flislagt, men med et treuttrykk for å gi mer varme og eksklusivitet. Langs fasadeveggen er det spesiallagede buede stålrør som er forankret i veggen, og i en halvvegg bak sofaen.

Kreditering

IL TEATRO, HAMAR
Firma
METROPOLIS ARKITEKTUR & DESIGN AS
Prosjektansvarlig
Kathrine Langfelt Wangsmo, interiørarkitekt MNIL
Prosjektamedarbeidere
Linh Nguyen, interiørarkitekter MNIL, Thilde Rosén, Hanne Hilde
Oppdragsgiver
Sentrumskvartalene AS
Foto
Andrea Vold, Kjersti Wold
Web
metropolis.no, ilteatro.no
Prosjektadresse
Strandgata 23, 2317 Hamar
NILs årbok INTERIØR & MØBLER 2022
Redaktøren har ordet
Presidenten har ordet
Undring og refleksjon
En utfordret stereotypi
Samlingssted for kunnskap og debatt
Til toppen