Sam­spill mel­lom his­to­rien og det moderne

Fløirestauranten ligger på Fløyen, 320 meter over havet, med storslått utsikt over Bergen sentrum – et ikonisk landemerke og en nasjonal stolthet. Restauranten ligger rett ved øvre stasjon til Fløibanen, en del av det mest besøkte turområdet i Bergen. Bygningen ble opprinnelig tegnet av arkitekt Einar Oscar Schou i 1920-årene og åpnet dørene i 1925. Arkitekturen er inspirert av det eventyrlige Soria Moria-slottet, og er et trebygg i nyklassisistisk stil. Etter nesten 100 år var behovet for renovering omfattende. Ny eier, Fløibanen AS, inviterte Sol Design til å delta i en konkurranse om interiørarkitektarbeidene. Ved bekreftelse av oppdraget var følelsene preget av både glede og ydmykhet for oppgaven. Det ble raskt etablert et tett tverrfaglig samarbeid mellom Paal Kahrs arkitekter, interiørarkitekt Sol Design, Fløibanen som byggherre, rådgiver for bygningshistorie, håndverkere, prosjektledere og leverandører. Hensynet til historisk bevaring, universell utforming, moderne teknikk og funksjonelle krav var avgjørende.

Sam­spill mel­lom his­to­rien og det moderne

Fløirestauranten ligger på Fløyen, 320 meter over havet, med storslått utsikt over Bergen sentrum – et ikonisk landemerke og en nasjonal stolthet. Restauranten ligger rett ved øvre stasjon til Fløibanen, en del av det mest besøkte turområdet i Bergen. Bygningen ble opprinnelig tegnet av arkitekt Einar Oscar Schou i 1920-årene og åpnet dørene i 1925. Arkitekturen er inspirert av det eventyrlige Soria Moria-slottet, og er et trebygg i nyklassisistisk stil. Etter nesten 100 år var behovet for renovering omfattende. Ny eier, Fløibanen AS, inviterte Sol Design til å delta i en konkurranse om interiørarkitektarbeidene. Ved bekreftelse av oppdraget var følelsene preget av både glede og ydmykhet for oppgaven. Det ble raskt etablert et tett tverrfaglig samarbeid mellom Paal Kahrs arkitekter, interiørarkitekt Sol Design, Fløibanen som byggherre, rådgiver for bygningshistorie, håndverkere, prosjektledere og leverandører. Hensynet til historisk bevaring, universell utforming, moderne teknikk og funksjonelle krav var avgjørende.

Fløibanen utførte før oppstart en grundig research for å kartlegge ønsker fra Bergens befolkning, som de knyttet sammen med egne visjoner. Innledningsvis ble det avholdt workshop hvor aktørene ble kjent, og jobbet sammen om veien videre.

Arbeidet startet i januar 2023 og ble fullført i april 2024, en intens byggeperiode på kun 36 uker som forutsatte en stram fremdriftsplan og tett koordinering mellom fagene. Som ved de fleste rehabiliteringsprosjekter, dukket det opp uforutsette utfordringer underveis – alt fra råteskader i bjelker og skjulte konstruksjoner, til bevegelser i bygningskroppen. Slike forhold krevde raske beslutninger og en fleksibel tilnærming for å sikre fremdriften. Gjennom tett samarbeid og tverrfaglig kompetanse ble løsningene utviklet i sanntid. Den kontinuerlige dialogen med Byantikvaren var avgjørende for å sikre at nødvendige inngrep ble gjort i tråd med byggets historiske verdi, samtidig som moderne funksjoner ble sømløst integrert.

Tidlig i prosjektet ble det gjennomført grundige farge- og materialundersøkelser for å avdekke byggets opprinnelige fargepalett og tapetmønstre. Den over-ordnede visjonen var å gi Fløirestauranten tilbake sin rolle som Bergens storstue. Ambisjonen var å skape et interiør som både hedrer byggets arkitektur og oppleves varmt, inviterende og inkluderende – med blikket rettet både mot fortid og fremtid.

Som en del av konseptutviklingen brukte interiørarkitekten tid i nærområdets natur, hvor prosjektets kjerneidé ble formet. Sol Design utviklet et konsept med utgangspunkt i temaet røtter – en metafor for forankringen i verdiene vi ønsker å ta vare på. Røttene representerer vår tilhørighet til historie, natur, kultur og tradisjon, og gir grobunn for fornyelse og nye impulser. Dette preger både material- og fargevalg: en palett av dempede grønntoner og jordfarger skaper en lun atmosfære og speiler landskapet på Fløyen. I møtet mellom kultur og natur tok prosjektet form.

I sømløs balanse mellom tradisjon og nyskaping fikk historiske elementer nytt liv i en moderne kontekst. Med respekt for byggets opprinnelige sjel, ble det utviklet et uttrykk som både fornyer og forankrer. Fløirestauranten skulle bli et sted hvor alle føler seg velkommen.

I salongene er det valgt tapeter med utgangspunkt i tema fra de originale tapetene, men med et mer nordisk uttrykk.

Inngangspartiet.

Foaje med gammelt ombygget Knag-skjenk til hovmesterdisk.

Plan 1. etasje.

For å sikre universell utforming og effektiv drift ble det etablert ny hovedtrapp og heis i nytt tilbygg. Hele bygget er på 1 900 m², og rommer flere serveringskonsepter: Brasseriet – med en uformell, folkelig atmosfære; Restaurant Schou – for fine dining; Peisestuen – en lun loungebar; selskaps- og konferanselokaler, samt et nytt, imponerende vintårn over to etasjer. Totalt har restauranthuset kapasitet til 330 sitteplasser innendørs og 300 utendørs.

Tett dialog med oppdragsgiver var avgjørende for å kunne skreddersy designet til restaurantens målgruppe. Grundig og bevisst møbleringsplan ga funksjonalitet og helhet, som ivaretar behov og bevegelsesmønstre til både ansatte og gjester.

Et sentralt mål for prosjektet var å skape en grønn og bærekraftig destinasjon med sterk lokal forankring. Gjenbruk og sirkulære løsninger ble integrert i alle ledd: Tømmer fra rivning ble transformert til veggpaneler og kubbegulv, gamle dører fikk nytt liv som designelementer – blant annet i form av skyvedører. Glasskupler funnet i kjelleren ble redesignet til nye, unike lamper. Originale messingdetaljer ble restaurert og supplert med nye – blant annet i rekkverk designet av Paal J. Kahrs arkitekter og i spesialdesignet barinnredning fra Sol Design. Her ble restaurantens logo integrert som en gjennomgående designdetalj.

De bergenske Knag-møblene, med sin historiske verdi og lokale tilhørighet, ble en viktig del av identitetsbyggingen. Møblene ble restaurert og trukket om av Christopher Knag – oldebarnet til grunnleggeren av møbelfirmaet Chr. Knag – og bringer både håndverkstradisjon og kontinuitet inn i interiøret. Nye møbler ble spesialdesignet og produsert av lokale håndverkere og snekkere, i nært samarbeid med interiørarkitekten og byggherren. Prosjektet inkluderer en stor andel spesialdesign signert Sol Design – produsert lokalt, noe som styrker regional verdikjede. De originale tapetene med asiatiske mønstre og palmeblader ble nyfortolket i en nordisk stil, med tydelig forankring i det opprinnelige naturtemaet. Naturlige materialer, taktile overflater og varierte teksturer forsterker den sanselige opplevelsen av interiøret. Samspillet mellom det historiske og det moderne gir Fløirestauranten en tydelig og gjenkjennelig identitet.

Servicelinjen i Brasseriet, i midtre del av restauranten står en gammel Knag-spisegruppe. Vinskapene er spesialdesignet av Sol Design, og fyller hele restaurantens høyde.

ToppFløyen, selskapslokalet med den fineste utsikten over Bergen by, hvor naturen hentes inn.

Nytt universelt utformet trapperom, med spesialdesignet
Bocci-lampeinstallasjon.

Nytt toetasjers vinrom, og Bocci-lamper over den gamle originale trappen.

Designbelysningen ble utviklet i tett samarbeid mellom interiørarkitekt, Expo Nova og Nuura. Lyskonseptet kombinerer klassisk eleganse med moderne uttrykk. Nuuras armaturer, inspirert av den nordiske naturen, harmonerte naturlig med prosjektets visjon og estetiske ramme. I ny og gammel trapp skaper lysinstallasjoner fra Bocci en slående kontrast i uttrykket – samtidig som de elegant glir inn i byggets fornyede formspråk. I hovedtrappen er lysinstallasjonen spesialdesignet og strekker seg imponerende 5,4 meter, som et visuelt bindeledd mellom etasjene.

Fløirestauranten har gjenvunnet sin verdighet – det som en gang var en glemt perle, er nå blitt til en inkluderende møteplass for både bergensere og besøkende fra hele verden.

Byggherres visjon om å utvikle et konsept som appellerer til et bredt publikum – med høy kvalitet i både arealutnyttelse, matopplevelse og service – er realisert. Den økende tilstrømmingen av gjester har gjort Fløirestauranten til en blomstrende destinasjon.

Stedet balanserer nostalgi og nytenkning, og gir Bergens befolkning stolthet, tilhørighet og eierskap. Gjennom en respektfull tolkning av byggets hundreårige historie og et tidsriktig formspråk, har restauranten fått nytt liv. Med kjærlighet og omtanke i hver detalj, gir huset nå kjærlighet tilbake – i form av minneverdige og rike opplevelser.

Revitaliseringen av Fløirestauranten viser hvordan arkitektur, interiør og lokal forankring kan forenes for å skape et sted som ikke bare serverer mat, men som også formidler kultur, natur, historie og fellesskap.

Peisestuen – en lun og intim bar, med en spesialdesignet stor lysekrone. Baren er spesialdesignet av Sol Design, peisen er original fra 1925.

Restaurant Schou, i den innerste delen av restauranten i 1. etasje.

Brasseriet – en restaurant for alle anledninger. Frodige planter som det var opprinnelig omgir gjestene.

Salongene – for lukkede selskap, kurs og konferanser.

Kjelleretasjen med gamle originale dører ombygget til skyvedører, og tømmervegger fra det gamle trapperommet til veggkledning.

Plan underetasje.

Plan Mesanin.

Plan andre etasje.

Kreditering

FLØIRESTAURANTEN, BERGEN
Firma
SOL DESIGN AS
Prosjektansvarlig
Sonja Solstrand, interiørarkitekt MNIL
Oppdragsgiver/byggherre
Fløibanen AS
Arkitekt
Paal J. Kahrs Arkitekter AS
Rådgiver for bygningshistorie
b + b arkitekter v/Aina Lille-Langøy
Hovedentreprise bygningsmessige arbeider
OBAS Vest
Møbelsnekker, produsent av spesialdesign
Heggland Heiltre AS
Møbelverksted, produsent av sammenleggbare bord i heltre og bord i Restaurant Schou
Lynghaugane Møbelverksted v/Aleksander Fauske
Møbelverksted, produsent av heltre bord i salonger
GG Møbel v/Georg Guntern
Møbelverksted, bygget om og oppgradert Knag bord i bar
Topp Tre v/Halvor Hjorth-Eriksen
Oppussing/omtrekking av Knag møbler
Christopher Knag
Designbelysning
Expo Nova v/Kenneth Hansen, Nuura v/Sofie Refer
Møbelleverandør
SenabEikeland adv. Bergen
Spesialdesign av gamle lamper
Sol Design, produsert av Vestmekaniske as v/Karl Ole Lyngbø
Gardinleveranser
Thomas Alsaker/Senab Eikeland avd. Bergen
Tekstiler
Bohave Design AS
Uteområdet
Boasson
Foto
Tom Haga
Web
soldesign.no, fløirestauranten.no
Prosjektadresse
Fløyfjellet 2, 5014 Bergen
Fra kornsilo til kunstsilo – en transformasjon i materialitet og identitet
Studio 1 – et kraftsenter for kultur og musikkproduksjon
Samspill mellom historien og det moderne
Posten som merkevare
Arena for kunnskapsutveksling
Langvarige løsninger og miljøvennlige tiltak
Til toppen