En smelte­di­gel. Fra idestadi­et til fer­dig stol

Fleksibilitet i arbeidsmiljøet er ikke bare høyt verdsatt, men også en nødvendighet. Arbeidstagere er blitt vant til å navigere mellom forskjellige sitteplasser og kontorløsninger, avhengig av oppgaver og timeplan. Dette var utgangspunktet for arbeidet med det som skulle bli arbeidsstolen Tion. Arbeidet ble påbegynt allerede tilbake i 2016, mange år før en pandemi ville gi ytterligere vekt til behovet og ønsket for nettopp et slikt produkt.

En smelte­di­gel. Fra idestadi­et til fer­dig stol

Fleksibilitet i arbeidsmiljøet er ikke bare høyt verdsatt, men også en nødvendighet. Arbeidstagere er blitt vant til å navigere mellom forskjellige sitteplasser og kontorløsninger, avhengig av oppgaver og timeplan. Dette var utgangspunktet for arbeidet med det som skulle bli arbeidsstolen Tion. Arbeidet ble påbegynt allerede tilbake i 2016, mange år før en pandemi ville gi ytterligere vekt til behovet og ønsket for nettopp et slikt produkt.

WORKSHOP SOM METODE. ET SAMARBEID MELLOM FIRE DESIGNSTUDIOER
Flokk har lange tradisjoner med designsamarbeid som metode for å utvikle nye konsepter og produkter. Tion er resultatet av et ekstraordinært samarbeid mellom Flokks eget designteam og tre renommerte designstudioer: Anderssen & Voll fra Oslo, de sveitsiske designerne BIG-GAME og den London-baserte norske duoen Hunting & Narud.

Flokk ønsket å skape en smeltedigel hvor hvert studio gikk inn i oppgaven med sin særegne tilnærming, perspektiv og ferdigheter til prosjektet. Målet og håpet var at innflytelsen fra alle tre skulle komme tydelig frem i sluttproduktet, i kombinasjon med Flokks eget mål om å produsere en unik stol som er større enn summen av dens bestanddeler. Det er et ambisiøst mål og ikke minst et utfordrende arbeid for en så stor gruppe av sammensatte designere som i all hovedsak har jobbet innenfor sitt eget kontors vegger for å utvikle produkter i samarbeid med en kunde.

Rene materialkomposisjoner i møte med et klassisk visuelt tema flytter stolen inn i sin samtid.

Det er stor etterspørsel etter en stol som passer inn i livet vårt, som ikke tar for mye plass og fungerer like bra hjemme som i et dedikert kontormiljø. Vi tror at folk er klare til å omfavne estetikken i det bærekraftige, og vil se verdien av å gjøre materialenes opprinnelse og holdbarhet mer visuell og forståelig.

– Torbjørn Anderssen, Anderssen & Voll

Skissen fra en av de mange workshopene som tydeligst pekte ut retningen man ønsket å forfølge. Introduksjonen av det klassiske, skandinaviske temaet med hammerryggen og ikke minst synliggjøringen av variasjoner i materialer og overflater.

Flokk dannet gruppen av designere ut fra følgende beskrivelse av ønsket kompetanse og kvalitet: Andersen & Voll vil tilføre ekspertisen innen møbeldesign og en dyp forståelse av form og raffinement. BIG-GAME vil bidra med deres sentraleuropeiske følsomhet og lekenhet, og vil være medvirkende til å inkorporere bevegelse og fleksibilitet i designet. Hunting & Narud er kjent for sin håndverksmessige estetikk og øye for farger og materialflyt. Det var rause og forventningsfulle merkelapper de tre designkontorene tok med seg inn i det som skulle bli mange og arbeidsintensive workshops i 2016 og 2017. Flokks eget designteam var den viktige bindende faktoren med kompetanse på teknologi og i særdeleshet å skulle inkorporere kravet til bevegelse som en av de viktigste bestanddelene i produktet.

Moodboard utviklet tidlig på en av workshopene for å nærme seg innholdet og kjerneverdiene for hva Tion skal være.Her er Augustin Scott de Martinville (BIG-GAME), Marianne Sælid (Flokk), Oscar Narud (Hunting & Narud), Espen Voll (Anderssen & Voll) og Amy Hunting (Hunting & Narud).

Flokk utførte i forkant av prosjektet en omfattende studie på moderne arbeidsplasser og adferd på hjemmekontoret. Dette ble gjennomført ved å reise rundt i Europa og møte mennesker i deres daglige arbeidsliv, utforske de ulike brukerbehovene og utvikle nye bærekraftige scenarier for fremtidens arbeidsstol. Denne innsikten dannet utgangspunktet for workshops som fant sted i Oslo og også på HÅGs egen fabrikk på Røros. Dette arbeidet var fokusert rundt det fysiske arbeidet med å konseptualisere og konkretisere ideer; diskutere, skisse, bygge og evaluere. Høyt tempo og høy temperatur hvor vi var sammen over flere dager. Tiden imellom ble brukt til å raffinere ideer over i 3D-verktøy og prototyper.

Arbeidstittelen på prosjektet var «Essence» og signaliserer en stol som på forståelig og enkelt vis finner sin plass i mange ulike settinger. Antall funksjoner med tilhørende knapper, ratt og hendler ble skrellet ned til de strengt nødvendige. Med HÅGs prinisipp om balansert sitting i sentrum søkte vi oss mot en stol som på lett og åpent vis tar vare på de basale ønskene om et vakkert, bærekraftig og forståelig produkt.

På de mange workshopene som ble avholdt i designprosessen ble det produsert et stort antall ideer som ble evaluert fortløpende. Her er Torbjørn Anderssen, Espen Voll og Augustin Scott de Martinville (BIG-GAME).

Tidlig i utviklingen var ryggbrikken et enkelt element som var direkte forbundet til setet. Dette ble forlatt til fordel for den endelige løsningen som ga utvidete muligheter for kundens valg. Her er Torbjørn Anderssen og Rikke Dyrnes fra Anderssen & Voll.

MULIGHET TIL Å SKAPE SIN EGEN STIL
I arbeidet med å finne stolens allsidighet og tilpasning ble det utviklet fire arketyper som skulle favne de ulike brukerne og deres miljøer; maksimalisten, minimalisten, den klassiske og den visjonære. Farger, materialitet, overflater og kombinasjonen av disse ble avgjørende elementer i å kle disse arketypene. For å skape en stol som skulle kunne passe inn «hvorsomhelst» er de mange variantene som lar seg bygge helt sentrale elementer. Tion er tilgjengelig i en kombinasjon av tre-, plast- og aluminiumkomponenter, med eller uten armlener og møbeltrekk og i et bredt spekter av farger, stiler og utførelser. Dette gjør det mulig å sette sammen en stol som enkelt kan tillegges en personlig stil og som også vil kunne tilpasses de fleste interiørmiljø.

For at stolen skal kunne passe inn i mange ulike hjemmemiljøer og kontorer, har designteamet sørget for at Tion har flere valgmuligheter enn det som er vanlig innen kontormøbler. Syv farger resirkulert plast er tilgjengelig for rygg og sete, sammen med fem farger aluminium. Stolen kommer også med et stort utvalg møbeltrekk, som inkluderer tekstiler fra Kvadrat, Gabriel, Camira og den norske produsenten Gudbrandsdalens Uldvarefabrik.

Alt dette gjør det mulig å tilføre arbeidsområdet en personlig stil, gjøre det inspirerende og produktivt og heve kontormøblene til et designnivå som assosieres med private hjem.

En av mange fullskalamodeller som ble bygd underveis i workshopene. Her i papp og med 3D-printet rygg og sete satt på et tradisjonelt understell.

Konferansestol, kantinestol eller til arbeidsfellesskapet; Tion er ment å passe inn de fleste steder der man ønsker å gruppere med flere stoler.

Standardmodellen har plastsete og rygg, men har i den underliggende bevegelsesmekanismen innebygget tilstrekkelig komfort for lengre sitting.

DEN MEST BÆREKRAFTIGE ARBEIDSSTOL TIL DAGS DATO HOS FLOKK
Tion viderefører Flokks lange arbeid for bærekraftig design. Bruken av fargesortert resirkulert plast markerer et stort gjennombrudd, som gjør at Flokk kan tilby en utvidet bærekraftig fargepalett og ikke bare begrenset til svart.

Stolen er laget med resirkulerte og fornybare materialer der det er mulig. Det vil si at det er 94% resirkulert plast i sete- og ryggskall og 97–98% resirkulert aluminium i fotkryss, beslag og valgfrie armlener.

Modellene med treverk blir laget av virke fra miljøvennlig skogdrift, og med lett avtagbare møbeltrekk i en rekke bærekraftige stoffer – et utvalg som oppfyller EUs miljømerkekriterier. Tilgjengelige tekstiler leveres i både ull og resirkulert polyester, og er spesielt utvalgte med tanke på kvalitet og lange levetid.

Tion er satt sammen uten bruk av lim. Det gjør den enkel å demontere, og alle deler kan repareres eller skiftes ut, som igjen gjør at levetiden blir ekstra lang. En 10-års garanti vitner om designets holdbarhet, og en forpliktelse til å produsere møbler som skal vare.

Tion har den høyeste andelen resirkulerte materialer og det laveste karbonavtrykket i Flokk-porteføljen til dags dato. Den er dermed den mest bærekraftige stolen hos HÅG.

Tion skal være et naturlig valg også for hjemmekontoret.

Tion kontorstol har støpte armlener i aluminium som tilvalg. Som ryggfestet kommer disse i ulike overflater og farger.

HÅG Tion er en «game changer» i sin tilnærming til materialer: ikke bare er den designet for å vare lenge, være enkel å reparere og laget av resirkulerte og fornybare ressurser, men estetikken til materialene setter nye standarder i kontormøbelindustrien.

– Big Game

OPTIMALISERT FOR VELVÆRE
Tion er designet etter HÅGs prinsipper for balansert sitting. Den har en patentert bevegelsesmekanisme og ergonomisk funksjon som ikke bare gir komfortabel sittestilling, men også oppmuntrer til bevegelse og variasjoner i hvordan du sitter. Stolen beveger seg med kroppen og bidrar til at du holder deg i bevegelse uten at det går på bekostning av produktiviteten.

Tion er blitt en kontorstol der det klassiske, skandinaviske temaet med hammerryggen er nyfortolket inn i rene materialkomposisjoner med myke «squirkle-former»

Ved å utfordre de mange valgmulighetene Tion tilbyr, kan stolen kles opp til å kreere veldig personlige uttrykk. Her gjenspeiles et dristig og fargesterkt interiør i stolens utseende.

Det som skiller Tion ut fra andre stoler er ikke bare de mange tekstilmulighetene men også fargevalgene for metallkomponentene.

Tion lar seg kle opp i utallige konfigurasjoner tilpasset sine omgivelser og formål.
Farger, tekstiler og ulike materialer gir tilnærmet uendelig variasjon.

NILs årbok INTERIØR & MØBLER 2023
Redaktøren har ordet
Grønn omstilling, gode vaner og trendenes død
Fra brutalisme til bevegelse
En smeltedigel. Fra idestadiet til ferdig stol
I fordums prakt
Til toppen