Even­tyrfylt haik

Scandic Voss er et nytt hotellbygg ved Voss jernbanestasjon. Hotellet er lokalisert på selve stasjonen og hovedinngangen ligger kun 4–5 meter fra perrongen. Her snakker man om å gå tørrskodd fra hotell og inn på toget. Det er også en inngang fra underetasjen hvor det er etablert ny busstasjon. Bygget er langt og smalt, noe som fort kan bli en utfordring i forhold til planløsningen og innbyrdes logistikk. RISS tok utfordringen med å lage Haik Grill & Bar.

Even­tyrfylt haik

Scandic Voss er et nytt hotellbygg ved Voss jernbanestasjon. Hotellet er lokalisert på selve stasjonen og hovedinngangen ligger kun 4–5 meter fra perrongen. Her snakker man om å gå tørrskodd fra hotell og inn på toget. Det er også en inngang fra underetasjen hvor det er etablert ny busstasjon. Bygget er langt og smalt, noe som fort kan bli en utfordring i forhold til planløsningen og innbyrdes logistikk. RISS tok utfordringen med å lage Haik Grill & Bar.

Da de startet på prosjektet forelå det en hoveddisponering, men den var ikke reell i forhold til behovene som ble lagt frem fra Scandic. Interiørarkitektenes første oppgave ble å revidere hovedplanen. Kjøkken og det som kalles «back of house»-funksjoner var dimensjonert for et enklere konsept. Scandic ønsket et fullservicehotell og ikke bare et bed&breakfast-tilbud.

De utarbeidet ny hovedlayout og etablerte områder som kunne fungere både som frokost-, lunsj- og kveldsrestaurant. Konseptet for innredningen av bar og restaurant tok utgangspunkt i stedets egenart, en ski- og friluftsdestinasjon som bokstavelig talt ligger ved foten av høyfjellet, og med den nye gondolen for å komme opp i høyden starter ved enden av hotellet. RISS valgte en fortelling som tar utgangspunkt i tur- og friluftslivet og restauranten fikk navnet Haik som jo er et uttrykk for en tur. Med utgangspunkt i elementer fra ski og ekstremsport skapte de en holistisk innredning med bruk av sterke farger og materialer med tydelige referanser til skiturer og høyfjell. En sofa får elementer fra en skiheis, fritt diktet. Vinskapet har tydelig referanser til den gamle gondolbanen, en lampe med utgangspunkt i skiheisenes T-kroker, en chill out-sofa som en raftingflåte osv. Alt sydd sammen til en helhet hvor referansene krydrer miljøet og skaper undring. Uteserveringens bar er en replika av de gamle gondolene til «Hangursbanen», selve livsnerven opp på fjellet som nå er erstattet av en ny og større gondolbane.

Prosjektet åpnet i slutten av februar 2020 og stengte ned tre uker etterpå. Dette medførte selvfølgelig en del problemer med ferdigstillelse av uteserveringsområdene etter åpningen – og pengekranene ble skrudd igjen pga. pandemien, men når alt er tilbake til normalt liv igjen – vil den bli en stor attraksjon. Konseptet Haik Grill & Bar er også tenkt som et tilbud til byens befolkning og hadde tre flotte uker før alt ble stengt ned. Frem til nå har driften gått på lavgir, men det endrer seg når ting er tilbake til normalen igjen.

Området skulle kunne fungere både som frokost-, lunsj- og kveldsrestaurant.

Restauranten fikk navnet Haik som er et uttrykk for en tur. Med utgangspunkt i elementer fra ski og ekstremsport skapte Riss en holistisk innredning.

Sofa får elementer fra en skiheis. Vinskapet har tydelig referanser til den gamle gondolbanen, en lampe med utgangspunkt i skiheisenes T-kroker.

Kreditering

SCANDIC VOSS, HAIK GRILL & BAR
firma
RISS AS
Prosjektansvarlig
Interiørarkitekt MNIL Petter Abrahamsen
Prosjektmedarbeidere
Interiørarkitekter MNIL Espen Arnesen, Hans Christian Elverhøi Thomassen, Nina Eidsnes Flesland
Oppdragsgiver/byggherre
Scandic Hotels
Arkitekt
Dark Arkitekter AS
Landskapsarkitekt
Lark landskap
Foto
Petter Abrahamsen
Web
rissdesign.no, scandichotels.no/hotell/norge/voss
Prosjektadresse
Evangervegen 1A, 5704 Vossevangen
Redaktøren har ordet
NILs årbok INTERIØR & MØBLER 2021
KHiO 2020
UiB 2020
Presidenten har ordet
Høyskolen Kristiania 2020
Til toppen