Farge­spill i ny villa

Prosjektet startet som totalrenovering av en enebolig fra 1920, beliggende i et bevaringsverdig område ved kysten av Tønsberg. Huset var dessverre i så dårlig tilstand at det etter dialog med kommune og fylkeskommune ble besluttet å rive boligen for så å gjenoppføre nytt bygg i opprinnelig sveitserstil. Stilarten satte føringer for utforming av bygningskropp, planløsning, samt plassering og utforming av vinduer. Interiøret fikk med denne bakgrunnen et tilskudd av historie som gir en spennende dynamikk mot øvrig moderne utforming.
Prosjektet startet som totalrenovering av en enebolig fra 1920, beliggende i et bevaringsverdig område ved kysten av Tønsberg. Huset var dessverre i så dårlig tilstand at det etter dialog med kommune og fylkeskommune ble besluttet å rive boligen for så å gjenoppføre nytt bygg i opprinnelig sveitserstil. Stilarten satte føringer for utforming av bygningskropp, planløsning, samt plassering og utforming av vinduer. Interiøret fikk med denne bakgrunnen et tilskudd av historie som gir en spennende dynamikk mot øvrig moderne utforming.

Materialer og konstruksjon til den nye eneboligen er valgt med en gjennomgående tanke på bærekraft, samt fokus på materialer som kan gjenvinnes og er av naturlig opprinnelse. Det er benyttet Hunton trefiberisolasjon og dampbrems som gir en pustende konstruksjon og et godt inneklima. Innervegger er isolert med steinull, gulv er belagt med linoleum, trapper, vegger og en takflate er belagt med eikeparkett, vannbåren varme og varmtvann leveres via luft-til-vann varmepumpe. Prosjektet ble utarbeidet i samarbeid med Thomas Kongsvik og tegnet ut i sin helhet av interiørarkitekt. Sidemannskontroll og ansvarlig foretak arkitektur ble ansvarsbelagt totalentreprenør Eldevik Bygg AS.

Fargekonseptet for boligen er utformet med bakgrunn i en tanke om at farger gir bedre rom å leve i, og det er tatt utgangspunkt i fargepsykologi. Selv om vinduene hadde behov for å være hvite på utsiden, ble de bestilt mørke på innsiden slik at utsikten skal komme til sin rett. Det var spennende å se ved levering og montering om det var synlig fra innsiden at det var helt ulik farge på utsiden, men dette ble veldig bra og helt riktig. Det ble valgt en listfri utforming av vinduer, mens innerdører ble utformet med smale gerikter for å skjule mulige sprekkdannelser etter videre bruk.

Planløsningen er utarbeidet for å skape god kommunikasjon mellom arealer inne og ute, nivåforskjeller på tomten, samt god tilknytning mellom ulike funksjoner og bruk. Med soverom og bad samlet på en flate i underetasjen, kan barna enkelt ivaretas når de er små, samtidig som sonene er adskilt fra hverandre og privatisert i hver sin ende. Vaskerom er lagt sentralt og har både sjakt i vegg fra tilliggende bad for enkel disponering av skittentøy, samt sjakt i tak fra inngangspartiet over. Da dette er en underetasje i terreng, er det benyttet et lyst linoleumsgulv for å strekke dagslyset lenger inn i rommene. Bindeleddet er stuen som har direkte tilgang ut i terreng som videre har forbindelse med en gangbane av betong ut til hagestue. I underetasjen samles alle fargene i boligen, og man kan her se at alle farger er videreført til himling. Tanken med dette er å skape en diffus overgang mellom vegg og tak da dette oppleves romsligere ved normal takhøyde og et mer dempet uttrykk der det er høyt under taket.

Det er benyttet treverk av eik på hovedvolumene for å binde etasjene sammen. Konseptet starter med trappen fra underetasjen til plan 1. Rekkverksvegg av massive eikespiler ble spesialbestilt av Emne3 Sagbruk og høvleri AS og ble satt opp av entreprenør som påså at også detaljene ble ivaretatt ved at skruehull ble proppet med samme treverk. Trappen leder videre til kjøkkenet, som er utarbeidet som en boks av eik med kontrast i sort på benkeplate, bakplate og del av overskap. Kjøkkenet leder videre bort til hovedakse for plan 2, og sammenhengen er synlig ved materialvalg av eik i den åpne forbindelsen mellom etasjene. Det er til stue og kjøkken valgt farger som er givende sosialt og avslappende; blågrønne malte flater samt naturlige og bærekraftige materialer som brun linoleum og eik. Spiseplassen er etablert med fire meter lang, plassbygget, polstret benk montert med vinkler i veggen, og får med dette et svevende, lettere uttrykk. Den plassbygde plantekassen på enden gir en fin avslutning og kan fjernes ved behov for flere sitteplasser. Under plantekassen er det laget egen seksjon for tegnesaker og leker til barna for enkel tilgang og bruk. I en egen, delvis adskilt sone finner man sofakroken med utsikt utover skjærgården. I denne etasjen ligger også inngangspartiet som ble detaljert tidlig med ulik høyde på støp slik at man fikk en trinnfri og sømløs overgang fra flis ut til linoleum i resterende arealer. Trappen fra plan 1 til plan 2 er en videreføring av konseptet i eik. I den øverste etasjen er det lave knevegger, men oppleves meget romslig da det er åpent opp til mønet. For å få til en slik løsning ble det benyttet sperretak som er festet på mønedrager i bjelkesko slik at man fikk en skarp avslutning der de to takflatene møtes.

Ny situasjon. Snitt.

Ny situasjon. Plan 1.

Fargepaletten i sin helhet på plan 1 sett fra stuesone. Elektrikere fra Even Cudrio AS har gjort en god jobb med oppheng av lamper i perfekt harmoni over kjøkkenøya.

Trapperom ned fra plan 2 hvor man går gjennom selve boksen av eik. Samme parkett er lagt i trinn og på vegger. Innfelt eikelist i forkant av hvert trinn.

Hovedkonstruksjon og romforbindelser i eik. Med bakgrunn i takhøyden på 6,5 meter er den blågrønne fargen ført videre til himlingen for å skape en lunere atmosfære.

Fargepaletten som helhet møtes i gangsonene mellom etasjene. Barnerom og tilhørende soveromsgang har fått en lysere grønnfarge, kjellerstue er dempet rosa, hver farge til hvert sitt ønskede formål og med trivsel som hovedfokus.

Stuesonen med utsikt utover skjærgården. Det historiske møter det moderne. Eiken er her videreført under himling for å ivareta helheten i konseptet og konstruksjonen av eik som skaper et element i den åpne stue/kjøkkensonen.

Kreditering

VILLA SOLSTRAND, TØNSBERG
Firma
DERLICK ARKITEKTER AS
Prosjektansvarlig
Elin Kongsvik, interiørarkitekt MNIL
Oppdragsgiver/byggherre
Elin Kongsvik
Arkitekt
Elin Kongsvik i samarbeid med Eldevik Bygg AS
Foto
Niklas Hart
Web
derlick.no
Prosjektadresse
Fagersandveien 3, 3124 Tønsberg
NILs årbok INTERIØR & MØBLER 2022
Redaktøren har ordet
Presidenten har ordet
Undring og refleksjon
En utfordret stereotypi
Samlingssted for kunnskap og debatt
Til toppen