High-Tech med lave skuldre

Futurum er et Tech-Lab over 350 kvadratmeter i Bouvets lokaler i 5. etasje på Laberget i Stavanger, med utsikt til Ryfylkets vakre fjorder og fjell. Bouvet er et skandinavisk konsulentselskap som designer, utvikler, forvalter og gir råd om IT-løsninger og digital kommunikasjon. Lokalene var opprinnelig et ganske normalt kontor, som skulle transformeres til et helt annet bruk og med en helt annen romløsning. Oppdraget fikk Link basert på et lengre samarbeid med Bouvet der de har vært med på å utvikle deres kontorlokaler og nye identitet.

High-Tech med lave skuldre

Futurum er et Tech-Lab over 350 kvadratmeter i Bouvets lokaler i 5. etasje på Laberget i Stavanger, med utsikt til Ryfylkets vakre fjorder og fjell. Bouvet er et skandinavisk konsulentselskap som designer, utvikler, forvalter og gir råd om IT-løsninger og digital kommunikasjon. Lokalene var opprinnelig et ganske normalt kontor, som skulle transformeres til et helt annet bruk og med en helt annen romløsning. Oppdraget fikk Link basert på et lengre samarbeid med Bouvet der de har vært med på å utvikle deres kontorlokaler og nye identitet.

Dette ga noen utfordringer knyttet til konstruksjoner og byggetekniske løsninger. Noe måtte flyttes, annet skjules eller byttes ut, bærende konstruksjoner måtte endres eller forsterkes. Utfordringene ble løst med kreative grep fra interiørarkitekt, i samarbeid med tekniske fag. Bouvet hadde lenge ønsket å lage et Tech-Lab i samarbeid med Microsoft; Futurum. Bouvet og Futurum ville skape et senter som skulle være en helt ny og uavhengig arena for næringsliv, akademia og gründere i Stavangerregionen. Futurum har fire grunnpilarer; opplevelse, involvering, samhandling og læring. Senteret skal bidra til muligheter i skjæringspunktet mellom teknologi, bærekraft og digitalisering. Her skal en kunne utforske, oppleve og la seg inspirere av tjenester og løsninger Bouvet har – eller kan utvikle for sine kunder. Oppdragsgiver ønsket et romprogram som inkluderer sosiale soner, demo-rom, undervisningsrom, presentasjonsområde, ide-hub, stillerom og kreative møterom. Assosiasjoner til et standard kontorlokale skulle fjernes og skjules. Teknologi er integrert, og enkelte element er kamuflert, for eksempel er dør inn til teknisk rom spesialdesignet og skjult. Det er benyttet AI-teknologi, med blant annet ansiktsgjenkjenning, slik at belysning, temperatur og det som vises på skjermer kan tilpasses etter behov, og ulike personers og gruppers preferanser. Interiørkonseptet Link utviklet hadde som mål at kunder og besøkende fra første øyeblikk skulle føle seg hjemme, med en grunnide om at lokalet skulle fremstå som en Penthouse-leilighet. Fra første øyeblikk skal man få en følelse av å komme på besøk til et varmt og hyggelig hjem. For å oppnå dette ble det brukt materialer som tre, lær, skinn, tekstil og murstein, samt duse, naturlige farger og dempet belysning. Utstrakt bruk av Douglas-gran fra Dinesen gjør at det dufter av tre og natur.

For dem som jobber med avansert teknologi til daglig og er oppdatert på det nyeste, er det en enkel sak å teste ut nye produkter. Men for mange, da gjerne beslutningstagere, blir dette lett forbundet med stress. Alle tilegner seg ny informasjon på ulike måter, men felles for de fleste av oss er at følelsen av ro og trygghet gjør oss mer komfortable og avslappet. Vi blir påvirket av lyd, lys, lukt og materialitet – kunnskap om dette har ligget til grunn for valg av materialer og løsninger. Omgivelsene skal bidra til at både ansatte og besøkende senker skuldrene og slapper av.

Når man går ut av heisen kommer man rett inn på kjøkkenet i «penthousen», som også består av stue og flere «lekerom». Alle oppfordres til å ta av seg skoene når de kommer inn, og det ligger hjemmestrikkede ullsokker i en kurv ved inngangen. Ved å ta av seg skoene oppnås flere ting – stemningen blir mer uformell, og slik som her hvor det er brukt heltre på gulv vil treets materialitet og naturlige varme komme til sin rett. Oppdragsgiver sier nå at de har oppnådd det de ønsket – Futurum er et godt sted å være. Lokalet har den lille x-faktoren man kan håpe på og legge opp til, men som ikke realiseres før mennesker har tatt rommene og møblene i bruk.

Man har hatt fokus på å bruke bærekraftig og resirkulert materiale, som murstein og heltre. Kjøkkenet er innredet med et spesiallaget langbord på 6 meter, laget av masten fra et gammelt skipsvrak fra Jæren i Rogaland. Det er integrert strømførende komponenter i bordet, slik at man for eksempel kan lade mobilen sin trådløst her. Fra dette området beveger en seg videre inn til storstuen som er innredet med spesialtegnede stoler, sittenisjer i vinduene, sofaer og en scene der en kan holde presentasjoner. Langs den ene vindusfasaden finner man flere innredede rom som skal brukes til demomøter og ideutvikling.

Dette er et innovativt og fremtidsrettet prosjekt, hvor Link og oppdragsgiver sammen utviklet konseptet. De brukte blant annet aktivt VR-briller og utarbeidet 3D-modeller. På denne måten kunne interiørarkitekt og kunde enkelt sittepå hver sin arbeidsplass, diskutere løsninger og underveis gjøre endringer rett i 3D-modellen.

Interiørarkitekten var ansvarlig for produksjon av alt byggeteknisk underlag til alle fag, samt detaljering av all innredning. Detaljeringsnivået var høyt, noe som krevde tett oppfølging på byggeplass, samt god kommunikasjon med de utførende. Link Arkitektur har utført alt fra konsept, planløsning, belysningsplan og veggplan til all fast innredning. Dette inkluderer detaljtegninger av sittenisjer i vinduer, glassfronter, dører, veggkledning og kjøkkeninnredning.

Ulike sittegrupper innbyr til både samtaler og avslapping. Etter åpning sier oppdragsgiver at rommene og møblene fungerer så fleksibelt som de håpet.

Interiørarkitekten har tegnet og detaljert sittenisjer i Douglasgran, integrerte sofaer i skinn, bord og fothviler i metall. Tegningene er virkeliggjort av Bico.

Det er valgt lune farger og naturmaterialer. Mursteinen brukt på flere vegger er resirkulert Reclaimed Brick-Tile. Bordet er seks meter langt og laget av en gammel mast, det er stort nok til at styret kan samles for et måltid. Dette, lenestolene og bordet på scenen er laget av den lokale møbelsnekkerbedriften Tjerand Fine Furniture, i tett samarbeid med interiørarkitekten.

Skjermene er satt opp ved hjelp av en algoritme (utviklet av Bouvet), 3D-modell og VR-briller. Alle skjermene henger sammen, slik at de kan vise ett stort bilde, eller flere ulike bilder i sammenheng. De kan fungere som vakre kunstelement, eller i presentasjoner.

Kreditering

FUTURUM, STAVANGER
firma
LINK ARKITEKTUR AS, TEAM STAVANGER
Prosjektansvarlig
Interiørarkitekt MNIL Camilla Songe-Møller
Prosjektleder og fagansvarlig interiørarkitekt
Lene Korneliussen
Oppdragsgiver/byggherre
Bouvet AS
Byggteknisk utførelse
Paxon AS
Møbelsnekker
Tjerand Fine Furniture
Foto
Finn Arild Johannessen, Daniel Hundven Clements
Web
linkarkitektur.com, futurum.center
Prosjektadresse
Laberget 28, 4020 Stavanger
Redaktøren har ordet
NILs årbok INTERIØR & MØBLER 2021
KHiO 2020
UiB 2020
Presidenten har ordet
Høyskolen Kristiania 2020
Til toppen