Med inspi­rasjon fra Lorry

RISS har sammen med oppdragsgiver skapt et helhetlig konsept som kan få lang levetid og blir dermed bærekraftig i forhold til investeringen. De har totalprosjektert, detaljstyrt og tegnet all innredning.

Med inspi­rasjon fra Lorry

RISS har sammen med oppdragsgiver skapt et helhetlig konsept som kan få lang levetid og blir dermed bærekraftig i forhold til investeringen. De har totalprosjektert, detaljstyrt og tegnet all innredning.

Tallaksen konfeksjon var en av de store klassiske damebutikker i Kristiansand. Gamle Tallaksen solgte alt fra lingerie til selskapskjoler. Men alt har en ende. RISS har transformert huset til et restauranthus, med Mercado (presentert i årboken 2020), og nyåpnede Café Rasmus over to etasjer. En pub kommer senere i underetasjen når koronaen avtar. Huset ligger på Markensgate og er bygget rundt 1900. Som alle bygårder med denne type funksjon er det foretatt utallige ombygninger gjennom årene – som delvis har gått hardt ut over bygningens historie. Men her og der finnes elementer som er verdt å ta vare på, som et eikegulv i fiskebensmønster som lå under mange lag gulvbelegg, eller en rikt detaljert art deco-trapp kanskje fra 30-årene. Huset ligger i den «voksne» delen av Markensgate og konseptet som ble valgt er en klassisk bar/restaurant. Arbeidstittelen var «Lorry sør». Interiørarkitektene ville gjenskape litt av atmosfæren fra Lorry som Petter Abrahamsen skapte på 90-tallet. Et klassisk arketypisk sted. Mye å feste blikket på av rusk og rask, men innimellom seriøs kunst. Det er smørbrødbuffet til lunsj, afternoon tea i helgene og á la carte ellers, med kjente klassiske oppskrifter. Kristiansand har selvfølgelig ikke like mange bohemer, forfattere eller politikere som Oslo, så det er snarere den folkelige delen av Lorry de har prøvd å gjenskape.

Huset er ført tilbake til tidligere storhetstid, fasaden som var delvis lukket har fått vinduer i tilnærmet original størrelse og skaper en god gatekontakt fra andre etasje. Markensgate blir en scene – og Rasmus’ andre etasje blir 1. balkong. I første etasje ligger en bar og kafe som en del av inngangspartiet. Denne har en mer uformell status og her blir man en del av gatelivet med en stor uteservering ut mot Markensgate.

Tilgjengelighet er spesielt ivaretatt med løfteplattform mellom etasjene og ved å unngå nivåforskjeller. Dette, sammen med gode transportveier og lett, tilgjengelig møblering har gjort stedet veldig attraktivt for den voksne del av befolkningen i Kristiansand, med både gåstoler og rullestoler. Rommet er akustisk behandlet slik at lydnivået er behagelig. Det var dette konseptet rettet seg inn mot – men klassiske, tilbakeskuende miljøer viser seg i praksis også å friste de unge voksne.

Arbeidstittelen var Lorry sør. Interiørarkitektene ville gjenskape litt av atmosfæren fra Lorry som Petter Abrahamsen skapte på 90-tallet i Oslo.

1. etg.

I første etasje liggere en bar og kafe som en del av inngangspartiet.

Attraktivt og kult innredet for den voksne del av befolkningen i Kristiansand.

Kreditering

CAFÉ RASMUS, KRISTIANSAND
firma
RISS AS
Prosjektansvarlig
Interiørarkitekt MNIL Petter Abrahamsen
Prosjektmedarbeider
Interiørarkitekter MNIL Hans Christian Elverhøi Thomassen, Nina Eidsnes Flesland
Oppdragsgiver/byggherre
Comer AS
Arkitekt
Riss AS
Foto
Petter Abrahamsen
Web
rissdesign.no, mat-uteliv.no/rasmus
Prosjektadresse
Markens gate 22, 4611 Kristiansand
Havsmak
Trekanten
En innbydende grønn oase
På toppen av Barcode
Assosiasjoner til Brooklyn
Hverdagsplass med digg topping
Til toppen