Ny puls i Gjensidige

I 2021 ble I-d Interiørarkitektur & Design AS kontaktet av Gjensidige i forbindelse med at Gjensidige skulle i gang med en større endring av både grafisk profil og en full renovering av hovedkontoret som ligger i Schweigaards gate 21–23. Gjensidige ønsket en profil som skulle tiltrekke seg både nye og yngre arbeidstakere, i tillegg til å skape en attraktiv arbeidsplass som skulle få arbeidstakerne tilbake fra hjemmekontoret etter en tid med et nedstengt samfunn.

Ny puls i Gjensidige

I 2021 ble I-d Interiørarkitektur & Design AS kontaktet av Gjensidige i forbindelse med at Gjensidige skulle i gang med en større endring av både grafisk profil og en full renovering av hovedkontoret som ligger i Schweigaards gate 21–23. Gjensidige ønsket en profil som skulle tiltrekke seg både nye og yngre arbeidstakere, i tillegg til å skape en attraktiv arbeidsplass som skulle få arbeidstakerne tilbake fra hjemmekontoret etter en tid med et nedstengt samfunn.

I tett samarbeid med prosjekteringsgruppen hos Gjensidige utviklet de et konsept med en leken fargebruk, samtidig som interiøret skulle gjenspeile både eleganse og kvalitet.

Konseptet ble testet som en pilot i Gjensidiges Business lounge før det ble videreført i byggets rundt 12 000 m2. Farger er brukt gjennomgående for å skape en tydelig identitet, skape trivsel og for å skille de ulike etasjene og arealene fra hverandre. Hovedkontoret har 8 etasjer i bygg 21 og Gjensidige overtok i 2021 også tre etasjer i Schweigaards gate 23. Bygningene er koblet sammen med en glassbro. Schweigaards gate 21–23 har en tydelig arkitektur. Innvendig i byggene er det store flater med naturfarget eik, glassflater, store dekorlamper i kantineområdet og en kunstinstallasjon av glass som henger gjennom et atrium som strekker seg over åtte etasjer. Alt dette er bevart, fokuset har vært på å jobbe med eksisterende materialer. Etter ti år med mye slitasje og et forholdsvis hvitt og anonymt interiør har man nå tilført bygget ny puls i form av et nytt spenstig flisgulv, et godt kvalitetsgulv i eik, ny himling i enkeltområder, ny teknisk belysning i tillegg til nye malte flater. Alle nye overflater binder sammen begge byggene, og ikke minst alt av eksisterende og nytt interiør.

I forbindelse med rehabiliteringen var det viktig for Gjensidige å ha fokus på et bærekraftig og ærlig konsept, samtidig som interiøret skulle oppleves som noe helt nytt. Kunden hadde selv satt seg som måltall å gjenbruke, ombruke og redesigne rundt 80 % av eksisterende inventar. I samarbeid med prosjektlederen for Gjensidige, Siw Brekken og Input interiør ble alt av eksisterende og nytt inventar registrert og scannet med QR-koding i systemet Greenified Inventory. Informasjonen ble benyttet til å opprette en database for inventaret slik at Gjensidige og I-d hadde full oversikt over hva som var tilgjengelig for gjenbruk og ombruk av både fast inventar, stoler, bord og dekorbelysning. Oversikten vil kunne benyttes også etter at prosjektet er ferdigstilt.

Med en så stor andel av gjenbruk av fast og løst inventar i kombinasjon av nye elementer har hovedkontoret fått en spennende interiørestetikk som kommuniserer en forpliktelse til bærekraft, uten at dette går på bekostning av et uttrykk som er både sofistikert, lekent og vakkert.

Kvalitetsstoler fra eksisterende kantine er trukket om av møbeltapetserer og fremstår som nye sammen med nyinnkjøpt inventar og spesialdesignede og redesignede konstruksjoner i kantineområdet. Blant annet er eksisterende blomsterkasser i eik er modifisert og de har implementert ny stålkonstruksjon og fastmonterte dekorlamper slik at de gamle blomsterkassene har fått ny funksjon. De fungerer nå utmerket som hyggelige soneinndelere i kantinen, og er med på å skape intimitet i den ellers luftige og åpne kantinen midt i atriet.

I tillegg til gjenbruk av løst inventar internt i bygget har I-d i samarbeid med kunden også gjenbrukt Gjensidiges inventar i andre prosjekter de har jobbet med parallelt i samme tidsperiode. Der Gjensidige ikke hadde mulighet til å videre benytte seg av arbeidsbord og stoler har disse nå fått nytt liv blant annet i det nye biblioteket i Steinkjer kulturhus. Lamper som gårdeier KLP hadde til overs fra et annet prosjekt har blitt benyttet etter innspill fra både Gjensidige og KLP. Spesielt for Gjensidige har I-d utviklet en egen bord- og teppeserie for bygget og for merkevaren. Designet av disse gjenspeiler seg i hverandre, i den gjennomgående fargebruken i bygget og fungerer nå som identitetsbærere i Gjensidiges hovedkontor. Teppene, som er utviklet i samarbeid med Ksenia Stanishevski hos Volver består av ti ulike design spesialtilpasset de ulike sosiale sonene og kantineområdet. Det er lagt vekt på god kvalitet og teppene er håndtuftet med en kombinasjon av tykt materiale i blank og matt kvalitet.

I samarbeid med grafisk designer Mariken Steen har I-d bistått i utvikling av grafikk og folie til pilotprosjektet «Gjensidige Business Lounge». I denne fasen ble mye av grunnarbeidet lagt i forbindelse med utviklingen av formspråket som er tatt med videre i arbeidet mot ferdigstillelse av Gjensidiges hovedkontor i Schweigaards gate 21–22.

Loungen hos Gjensidige er blitt en møteplass ved inngangen som flere går innom. Her er det en hyggelig stemning, komfortabelt inventar, rolig musikk, spill og god kaffe. I-d har designet en egen bordserie for Gjensidige. Disse finnes både som spisebord og små sidebord i ulike farger og er tilpasset de ulike sosiale sonene. Bordserien er produsert av HMI for Gjensidige og I-d.

Gjensidige ville ha et helhetlig, og bærekraftig konsept, med kreative løsninger for redesign og gjenbruk. I Gjensidige Business Lounge er bl.a. eksisterende lampekupler redesignet med et spesialoppheng i lakkert metall som kobler sammen kuplene. Med sin nye tydelige identitet, fargebruk og lekenhet ble det nye interiørkonseptet testet som pilot i Gjensidige businesslounge, før det ble implementert videre i byggets rundt 14 000 kvadratmeter.

Farger er brukt for å skape identitet, trivsel og for å skille de ulike sosiale sonene fra hverandre. Det er også designet ulike møbleringskonsept i de ulike etasjene og sosiale sonene bl.a. for å oppfordre de ansatte til å ta i bruk hele bygget og ikke bare benytte arealer nær sin avdeling.

Den grønne loungen har en avslappet atmosfære og innbyr til sosiale sammenkomster på tvers av avdelinger.

De spesialdesignede teppe- og bordseriene gjenspeiler hverandre i design, utforming og fargebruk. Disse er gjennomgående i byggets sosiale soner.

Kunden ønsket seg et lekent og fargerikt konsept og I-d har svart på dette bl.a. ved å designe en egen teppeserie og ta i bruk møbler med en leken design. I-d har sammen med Volver spesialdesignet en egen teppeserie for Gjensidige. Disse fungerer som identitetsbærere gjennomgående i bygget. Det er designet ulike tepper for de ulike sosiale sonene.

Kreditering

GJENSIDIGE, OSLO
Firma
I-D INTERIØRARKITEKTUR & DESIGN AS
Prosjektansvarlig
Silje Brænde, interiørarkitekt MNIL
Prosjektmedarbeidere
Linn Slettli, Iselin Riise Lunde, Are Fredrik Berg, Tyra Fahsing, Katrine Mjøsund, interiørarkitekter MNIL, Ewelina Garan
Oppdragsgiver
Gjensidige
Byggherre
KLP
Arkitekt
Dyrø & Moen Arkitekter
Møbelsnekker
HMI
Foto
Dag Sandven og Pernille Mûnster
Web
i-d.no, gjensidige.no
Prosjektadresse
Schweigaards gate 21–23, Oslo
Presidenten har ordet
Redaktøren har ordet
Miljøvennlig designstrategi
Norges første fullskala demonterbare trebygg
Å modernisere et ikon
Eksklusiv idyll i skjærgården
Til toppen