Slek­t­shyt­ta

Med beliggenhet i strandsonen og lange tradisjoner som familiehytta, var rehabiliteringen av fritidsboligen fra 1963 et prosjekt som måtte løses med nennsom hånd. Ønsket var å oppgradere hytta på Sørlandet uten å fjerne den unike sjelen som et sted får etter flere generasjoners feriegjester. Scenario har hatt prosjektansvar, utarbeidet planer og fasader, belysningsplaner, materialkonsept og design av all fast innredning.

Slek­t­shyt­ta

Med beliggenhet i strandsonen og lange tradisjoner som familiehytta, var rehabiliteringen av fritidsboligen fra 1963 et prosjekt som måtte løses med nennsom hånd. Ønsket var å oppgradere hytta på Sørlandet uten å fjerne den unike sjelen som et sted får etter flere generasjoners feriegjester. Scenario har hatt prosjektansvar, utarbeidet planer og fasader, belysningsplaner, materialkonsept og design av all fast innredning.

Utgangspunktet var en enkel, funksjonell hytte med utedo og praktfull beliggenhet tett ved vannkanten. Oppdraget var å rehabilitere eksisterende bygning samt supplere med et tilbygg som skulle oppleves som en del av den opprinnelige hytta og gi litt mer albuerom innendørs. Uten at resultatet skulle bli en prangende villa i vannkanten – her skulle fortid og nåtid møtes på en harmonisk måte.

Rehabiliteringen har vært en omfattende prosess rent praktisk siden hytta kun kan nås med båt, og både bygningsmateriell og håndverkere måtte transporteres vannveien. Prosjektet kom i havn sommeren 2020.

Infrastrukturen til den opprinnelige hytta fungerte godt og ble derfor beholdt. De ulike funksjonene var riktig plassert i forhold til sol og vind, og det var god grunn til å ta utgangspunkt i den eksisterende planløsningen. Standarden var det derimot på tide å oppgradere, og hytta har fått innlagt vann og kloakk, samt en omfattende teknisk oppgradering av både rør og elektrisk anlegg.

Med det nye tilbygget har hytta i dag er areal på 117 m2; nok til å få både større kjøkken og stue i tillegg til to nye bad. Det gamle badet ble gjort om til vaskerom og i tilbygget er det også blitt plass til ny og mer romslig entré.

Et viktig grep har vært å åpne hytta mer mot baksiden, slik at det i dag er to godt fungerende uteplasser. Der den ene vender ut mot skjærgården i sydvestlig retning, byr den andre siden på le og utsikt mot utmark. Terrassedører i begge retninger visker ut skillet mellom ute og inne, selv når det er ruskevær og inneliv. Kjøkkenet vender ut mot den store terrassen på sjøsiden. En ny spiseplass er plassert ytterst på terrassen og inkluderer en spesialdesignet benk utført i det hardføre og varige treverket IPE. En kant omkranser benken og sørger for komfortabel ryggstøtte for de som sitter der, samtidig som den rammer inn spiseområdet og sørger for noe beskyttelse mot vær og vind. I tillegg til det nye kjøkkenet innendørs, som er tegnet av Scenario og utført i Osmo-behandlet furu av VIP Studio, har hytta fått et robust utekjøkken i granitt fra Lundhs.

En sommerhytte er gjerne et sted der ulike aktiviteter dyrkes, så også her. Eieren ønsket av den grunn mer plass til oppbevaring av sportsutstyr, svømmevester og lignende. Det er blitt løst ved å lage en liten bod som er lett tilgjengelig innerst i entreen. Dessuten sørger godt med knagger og skuffer i samme rom for at ytterplagg forblir der og ikke havner andre steder i hytta. Den plassbygde garderobeløsningen er utviklet av Scenario og utført av VIP Studio.

Som feriested for samme familie gjennom mange generasjoner, var det viktig å ta vare på stemningen i hytta og finne en balanse mellom tradisjoner og nye impulser. Derfor har mye av møblene som sto der fra før, fått lov til å bli med videre – som familieklenodier og eierens 30 år gamle Hødnebø-sofa. Sammen med mer moderne design gir det innredning som tåler mange flere solfylte somre.

Familiehytte fra 1963.

Nytt og større kjøkken.

Hytta har fått et nytt og robust utekjøkken i granitt.

Terrassedører i begge retninger visker ut skillet mellom ute og inne, selv når det er ruskevær og inneliv.

Familieklenodier som eierens 30 år gamle Hødnebø-sofa fikk en oppgradering.

Plass til oppbevaring av sportsutstyr, svømmevester og lignende er løst ved å lage en liten bod innerst i entreen.

Nytt bad.

Kreditering

REHABILITERING OG TILBYGG HYTTE FRA 1963, RISØR
firma
AS SCENARIO INTERIØRARKITEKTER
Prosjektansvarlig
Interiørarkitekt MNIL Linda Steen
Oppdragsgiver
Privat
Foto
Anne Bråtveit
Web
scenario.no
Redaktøren har ordet
NILs årbok INTERIØR & MØBLER 2021
KHiO 2020
UiB 2020
Presidenten har ordet
Høyskolen Kristiania 2020
Til toppen