INSTITUTT FOR DESIGN ved Fakultet for kunst, musikk og design (KMD) ved Universitetet i Bergen (UiB) har forskning og studietilbud innen møbeldesign, romdesign/interiørarkitektur og visuell kommunikasjon.
MØBEL- OG ROMDESIGN/INTERIØRARKITEKTUR tar opp 13 studenter til BA studiet og 15–17 studenter til MA studiet. MA-studiet er internasjonalt og har studenter fra ulike nasjoner, og deler av undervisningen er felles med fagområdet visuell kommunikasjon (til sammen ca. 30 studenter). Utdannelsen for interiørarkitekter og møbeldesignere er 3 år bachelor + 2 år master. Utdannelsen er på høyeste nivå innen sitt fagområde i Norge og kvalifiserer til å søke opptak som stipendiat på Ph.d.-nivå.
Fagfeltet har sin styrke og egenart i forståelsen av sammenhengen mellom rom og objekter som virker inn på hvordan vi bruker og opplever våre omgivelser. Det legges stor vekt på at studentene skal utvikle løsninger basert på en grundig forståelse av brukernes behov i ulike situasjoner samt fokus på miljø, materialer og nye bærekraftige løsninger. Design handler også om å skape endring, realisere potensialer og å utgjøre en forskjell. Sammen med studentene formulerer vi de store og små designfaglige spørsmålene og finner gode og uredde forslag til svar gjennom undersøkelser og eksperimenter. Gjennom å veksle mellom å skape og reflektere, stille spørsmål og kommentere, utvikler studentene ny innsikt og inviteres til å utfordre etablerte sannheter.
Året 2020 har vært preget av covid-19, men med dagens digitale muligheter har undervisning og forskning, nasjonalt og internasjonalt samarbeid og samarbeid innad i UiB, stort sett fungert etter planen. Både studenter og fagstab har hatt imponerende kreativ innsatsvilje for at undervisning og læringsutbytte skulle gi tilfredsstillende resultater i henhold til studieplanen.
BACHELORPROGRAMMET gir en solid basiskunnskap innen møbel- og objektdesign, romdesign og interiørarkitektur. Vårsemesteret 3. året avsluttes med bacheloreksamen, samtidig som studentene arbeider med søknad og prosjektbeskrivelse for opptak til masterstudiet. Studieprogrammet er forankret i et fagmiljø som viderefører og fornyer en sterk tradisjon for arbeid i verksteder og spesialrom, kritisk tenkning og samarbeid med omverdenen. Læring skjer i stor grad gjennom eksperimentelt og praktisk arbeid. Mye av læringsutbyttet i designfagene oppnås gjennom å tenke med hendene.
BACHELORPROSJEKTER
Fra brukerundersøkelser og analyser, til idé/konsept, eksperimentering og utvikling, til ferdig resultat med arbeidstegninger, visualiseringer og modeller/mockups/møbel/objekt. Det legges vekt på utforsking og eksperimentering gjennom praktisk arbeid og på selvstendighet og refleksjon i designfaglig arbeid. Og det legges vekt på innovasjon innen materialer og muligheter for en mer miljøriktig utvikling.
INGMAR RELLING-PRISEN 2020
I 2020 var det 100 år siden designeren Ingmar Relling ble født. Relling var en pioner innen industriell møbeldesign. I denne forbindelsen ble det lyst ut en konkurranse innen møbeldesign om bidrag i kategorien bolig; stoler, sofa, bord og oppbevaring. Studenter ved designhøyskolene og unge designere med opptil tre års virketid etter avsluttet utdanning ble invitert til å delta. Det ferdige produktet skulle være nyskapende, ha estetisk formuttrykk med internasjonal appell, være miljø- og bærekraftvennlig, transportøkonomisk og ha god materialøkonomi. Produktet skulle også tilfredsstille grunnleggende tekniske kvalitetsstandarder for styrke, holdbarhet, stabilitet, sikkerhet, funksjon og ergonomi. Det ble delt ut tre premier i konkurransen: 1., 2. og 3. pris. Alle tre premiene gikk til 3. års bachelorstudenter ved fagområdet møbel- og romdesign ved Institutt for design, UiB:
MASTERPROGRAMMET I DESIGN – MØBEL- OG ROMDESIGN/INTERIØRARKITEKTUR utdanner kandidater med praktiske, metodiske og teoretiske forutsetninger for å arbeide med design og interiørarkitektur på høyt nivå. Kjernen i utdanningen er den enkelte students masterprosjekt, som er et større, selvstendig og eksperimentelt arbeid. Gjennom sine masterprosjekter bidrar studentene til nytenkning og faglig utvikling. Her håndteres helhetlige og komplekse problemstillinger. Våren 2020 gikk 15 masterstudenter ut med bestått eksamen i design med spesialisering innen møbel- og romdesign/interiørarkitektur, med varierte, innovative og nyskapende prosjekter.
Flere av prosjektene har vunnet priser: Statsbyggs studentpris for fremragende interiørarkitektur 2020 deles hvert år ut av Statsbygg til studenters masterprosjekter. Juryen valgte å dele årets studentpris mellom to vinnerprosjekter som reflekterer spennet i arkitekturfaget og de aktuelle tverrfaglige utfordringer faget står ovenfor. Årets vinnere, Karoline Skytterholm Gullaksen og Bo Knoblauch, setter fokus på arkitektur i sammenheng med bærekraft og samfunnsperspektiv.
Anne Alnæs-prisen er en pris opprettet av NIL for NIL-studentmedlemmer innen interiørarkitektur og møbeldesign, som har fullført sitt masterstudium. Prisen for 2020 ble vunnet av Karoline Skytterholm Gullaksen med sitt masterprosjekt «Forbli». Prisen Årets Nykommer deles ut av Design Region Bergen til designstudenters masterprosjekt innen møbel- og romdesign og visuell kommunikasjon. Lina Haveland vant prisen 2020 innen fagområdet møbel- og romdesign med sitt masterprosjekt «TID». De to andre nominerte til «Årets nykommer-pris var: Trine Steenstrup Yggeseth – «OSSIMELLOM». Juryen skriver: «OSSIMELLOM» er et prosjekt som viser universell utforming på et høyt nivå. Trine gir oss som publikum en imponerende og pedagogisk gjennomgang av hva som skal til for at tilrettelegging for døve skal fungere i praksis. Dette er et gjennomtenkt og empatisk prosjekt som bygger på Trines dype kunnskap om og interesse for temaet. Her ekskluderes ingen; selv om Trine jobber med hørselshemmete i tankene, er alle inkludert og velkommen i dette bygget. En av prosjektets styrker er også at det er et veldig konkret prosjekt. Trine klarer å overbevise gjennom det hun presenterer ved hjelp av gode beskrivelser og fine visualiseringer.
Karoline Gullaksen – «Forbli». Juryen skriver: «Forbli» er et prosjekt som tar opp et meget relevant og tidsaktuelt tema, og prosjektet er gjennomført og presentert på en veldig troverdig måte. Karoline viser imponerende kunnskap om faget og går grundig inn i hver minste detalj. Juryen er imponert over hvordan hun har satt seg inn i det tekniske, som for eksempel ventilasjonen i bygget, og hvor grundig alt er beskrevet. Karoline evner å overføre konseptet sitt og problemstillingen til noe som er konkret og gjennomførbart. De gode visualiseringene hjelper oss å forstå hvordan det vil kunne oppleves å være i bygget. Prosjektet synliggjør viktigheten av gjenbruk i bygg i en tid der nettopp nye tanker rundt gjenbruk knyttet til design- og arkitekturfaget er sårt tiltrengt.
Alle disse innovative prosjektene, både på BA og MA-nivå, viser at fagområdet møbel- og romdesign/interiørarkitektur ved Institutt for design, spenner over langt mer enn det vi tradisjonelt forbinder med faget. Det viser at bærekraft, materialer, ressursbruk, gjenbruk, menneskets sanser og psyke og empati for både mennesket og miljøet, er grunnlag for gode faglige resultater. De viser spennet fra det eksperimentelle, konseptuelle og innovative til faglige og tekniske ferdigheter.
PH.D.-PROGRAM I KUNSTNERISK UTVIKLINGSARBEID
Ved fagområdet møbel- og romdesign/interiørarkitektur har vi disse to stipendiatene:
Siv Lier: Ph.d.-prosjektet «Human Object» er en eksperimentell utforskning av forholdet mellom mennesket og design. Eksemplifisert med et så hverdagslig objekt som hammeren, eksperimenteres det med ulike kreative metoder for å skape nysgjerrighet og stille spørsmål rundt ting vi ofte tar for gitt, og ønsker å utfordre oppfatningen av designeren som problemløser.
Siren Elise Wilhelmsen: Ugress fra et designperspektiv? I ph.d.-prosjektet «The Settlers: Domestic Exotics» brukes forbudte og uønskede planter som utgangspunkt for å diskutere og undersøke vår relasjon til planteriket, samt gå i dybden på de egenskaper, historier og muligheter disse plantene representerer. Prosjektet har et eksperimentelt og material-nært fokus.
FAGSTABEN
Fagstaben på fagområdet møbel- og romdesign/interiørarkitektur arbeider med ulike forskningsprosjekter; individuelt, i samarbeid med kollegaer og i samarbeid med masterstudenter og ph.d.- stipendiater. Prosjektene presenteres gjennom publikasjoner, utstillinger og på konferanser i inn- og utland.
Petter Bergerud, professor i romdesign, 100% stilling: «Mørke en mangelvare». Betydningen av bruk av lys i våre omgivelser må settes i fokus. Alt liv som lever på overflaten av vår klode – forholder seg til dagslys og mørke. Livet styres av døgnets og årstidenes rytme. På samme måte som vi mennesker trenger søvn vil alt annet biologiske liv ha et forhold til mørke. «Playing it cool: these artists make music with ice» står det å lese i National Geographic. «Using frozen drums, horns, and harps, an emerging art form takes its cues from nature. In February 2020, the Ice Music Festival Norway comes to a close in the village of Finse, near the Hardangerjøkulen glacier. University of Bergen design students help build the venue for the 2020 Ice Music Festival Norway.» Prosjektet er utviklet av Petter Bergerud.
Eli-Kirstin Eide, professor i interiørarkitektur, 100% stilling: Eksperimentering med overflater i tre; ulike tresorter, farge, form og strukturer: Rom skal ses, høres, føles og oppleves gjennom våre sanser, og bidra til å ivareta arkitekturens tilgjengelighet med tanke på treets egenskaper knyttet til akustikk, lukt, farger og taktilitet. Prosjektet utforsker mulighetene til ulike overflatestrukturer i produksjonen av massivtre, slik at det kan tilbys alternative muligheter til romlige virkemidler.
Ørjan Djønne, førsteamanuensis i interiørarkitektur og møbeldesign, 100% stilling: Prosjektet «Man vs Machine» undersøker møtepunkter mellom tradisjonelle håndverksteknikker og ny teknologi. Fokus på to hovedområder; det ene er å undersøke muligheter som ligger i tradisjonelle håndverksteknikker, både når det gjelder designprosess og produksjon. Det andre å undersøke muligheter som ligger i å kombinere håndverksbaserte teknikker med open source-teknologi innen 3D-Print og CNC fresing og dermed finne nye muligheter for en bærekraftig småskalaproduksjon.
Svein Petter Knudsen, førsteamanuensis i møbeldesign, 100% stilling: Arbeider med open source og open hardware-systemer for å undersøke hva ny teknologi og materialer kan tilføre faget. Open source er kunnskapsdeling hvor man utvikler verktøy og systemer som blir tilgjengelig for alle. Gjennom en slik kunnskapsdeling tilrettelegger man for et mere demokratisk produktutvikling og produksjon. Maskinene jeg utvikler skal være enkle å bygge og operere slik at det kan skapes egne bærekraftige arbeidsplasser som tilrettelegger for en lokal småskalaproduksjon. Prosjektet skal synliggjøre makten som ligger i kunnskapsdeling.
Alexandre Ralston Bau, høgskolelektor i romdesign, 50% stilling: «Ideal Village» is exploring through a practice research process the theme of self-build & modular architecture, such as citizen driven building and spaces that adapt to the communities needs. The second research theme is the inclusive and permeable community crafting where ages, origins and social backgrounds are diverse and complemental. The third theme, biopolymers based value chains within building and interior design fields, will be explored, define and refined within new speculative scenarios.
50% stillinger i farge, form og tegning på Institutt for design:
Farge: Mette L’orange/Kiyoshi Yamamoto
Form: Mikkel Wettre og Charles Michalsen
Tegning: Kate Madsen
Vi ser på nye studenter som skapende mennesker som kommer til oss med sine unike erfaringer og ambisjoner. Noen ønsker å gå på tvers av designfagene, noen kobler design sammen med andre fagfelt, og noen spesialiserer seg innenfor et bestemt designområde. Mulighetene er mange.
Her utvikles evne til å skape, reflektere og å bidra i samfunnet med kvalifiserte meninger og gode designløsninger.
UiB 2020

