PH.D.-PROGRAM I KUNSTNERISK UTVIKLINGSARBEID
Stipendiatstillingene er for en åremålsperiode på fire år, med 25% pliktarbeid. Pliktarbeidet kan være i form av undervisning, eksamensarbeid eller veiledning, alt etter behovet ved instituttet.
Ved fagområdet møbel- og romdesign/interiørarkitektur har vi for tiden 2 ph.d.-kandidater: Siv Lier, med prosjektet «Human Object». Siren Elise Wilhelmsen, med prosjektet «The Settlers – Towards new Territories in Design». Disse avslutter høsten 2024.
Ny ph.d.-stipendiatstilling var lyst ut høsten 2023: Taran Johanne Neckelmann begynte som ph.d.-kandidat 01.01.24.
FAGSTABEN
Instituttleder Design: Mona Larsen.
Fagstaben på fagområdet møbel- og romdesign/interiørarkitektur arbeider med ulike forskningsprosjekter; individuelt, i samarbeid med kollegaer og/eller i samarbeid med masterstudenter og ph.d.- stipendiater. Prosjektene presenteres gjennom publikasjoner, utstillinger og på konferanser i inn- og utland:
Petter Bergerud, professor i romdesign, 100% stilling. Petter Bergerud har for tiden et forskningsår (høstsemesteret -23 og vårsemesteret -24) dedikert til forskning og designfaglige utviklingsarbeider: Hovedtema for forskningen: «From Growth to Balance». Vi må tenke og handle annerledes:
«Portal» – Fornybare materialer, trevirke.
«Skugge» – Lysforurensning og dagens endring av vår globale biologiske struktur.
«Common Climate» – Klima globalt, sammen med Bjerknessenteret, UiB.
Svein Petter Knudsen, førsteamanuensis i møbeldesign, 100% stilling. Utgangspunktet er materialsvinn av restmaterialer i form av avfall i ulike kategorier som tre, plast, leire, papp og papir osv. Knudsen utvikler nå et lavterskel verksted hvor forskere og studenter ved hele UiB kan gjøre erfaringsbasert forskning og oppnå læring som ellers ville vært rent hypotetisk. En del av laboratoriet vil være forbeholdt forskning på biobaserte polymerer som et alternativ til syntetiske komposittmaterialer, og en annen del til resirkulering og nytenkning rundt fossile og syntetiske materialer.
Ørjan Djønne, førsteamanuensis i interiørarkitektur, 100% stilling. Hva er verdien og relevansen for håndverket (craft) i vår tid? Før den industrielle revolusjonen var det håndlagde en dyd av nødvendighet snarere enn et estetisk eller etisk valg. I dag forbinder vi ofte det håndlagde med noe som er luksuriøst, og kanskje til og med unødvendig. På bakgrunn av dette intervjuer Djønne ulike internasjonalt kjente designere, håndverkere og produsenter, for å få en dialog om hva som er verdien og relevansen for håndverket i vår tid.
Phillip Bastian Von Hase, førsteamanuensis i møbeldesign, 50% stilling.
Eli-Kirstin Eide, professor i interiørarkitektur, 20% stilling.
Bente Irminger, førsteamanuensis på instituttet for design, 100% stilling (vårsemester -23). Bente Irminger gikk av med pensjon sommeren 2023.
Interiørarkitekt Marit Askeland har vært periodevis ansatt som vikar. Taran Johanne Neckelmann 50% stilling som vitenskapelig assistent. 01.12.2023 ble Jerome Picard ansatt som førsteamanuensis i interiørarkitektur, 100% stilling.
Fagstab på Institutt for design som er felles for fagfeltene møbel- og romdesign/interiørarkitektur og visuell kommunikasjon:
Form: Mikkel Wettre og Charles Michalsen.
Tegning og maling: Kate Madsen.
INSTITUTT FOR DESIGN/KMD/UIB:
Institutt for design samarbeider med andre institutter ved UiB, og andre ledende designinstitusjoner i inn- og utland, og deltar jevnlig på lokale og internasjonale designkonferanser, festivaler og utstillinger:
«Re-Ordinary» Stockholm Design Fair, utstilling 2023. Stockholm Furniture Fair er verdens største plattform for skandinavisk design med over 400 utstillere innen objekt, møbel og belysning. KMD-studenter fra master og bachelor i møbel- og interiørarkitektur stilte ut 21 objekter. Årets tittel var «Re-Ordinary». Tidligere kvaliteter i tradisjonell håndverkskunnskap, materialforståelse, ressursbruk og raffinert detaljering har vært inspirasjonskilde. Det handler om å se tilbake - for å kunne se frem. Dette hadde studentene tolket på ulike måter. Prosjektteamet besto av 17 studenter med fagstab; Taran Neckelmann, Svein Petter Knudsen og Petter Bergerud.
«Common Climate». KMD og Makarere University, Uganda, har et Partnerskapsprogram for globalt akademisk samarbeid (NORPART). I samarbeid med Bjerknessenteret for klimaforskning og Ice Music Festival var tema for workshopen klima, noe deltagerne i høyeste grad fikk erfare. Arena, scenografi og instrumenter ble alle bygget i snø og is og værforholdene vekslet fra fargerike solnedganger til full storm. Ni studenter og to professorer fra Makarere University samt åtte KMD-studenter, fra syv nasjoner, skapte en magisk iscenesettelse for konserter og dans oppe i fjellheimen. Et prosjekt av og med Petter Bergerud.
«Portal». En eksperimentell trestruktur der studentene ble utfordret og sammen utformet ide, konsept, arbeidstegninger og bygging av strukturen. I år besto denne av tynne trespiler på 10x10 mm. Det ble omfattende konstruksjon med sine 4,8 km tynne spiler, der det ble boret 42 400 hull for de 21 200 sammenføyningene. Den var formet som en romlig portal, der en kan gå inn, sette seg ned og oppleve spillet i lys og skygger. Et prosjekt i regi av Petter Bergerud, utført i samarbeid med studenter fra møbel- og interiørarkitektur, Bergen kommune og Moelven.
«Skugge». En kan ikke lese seg til stemninger med lys og skygge. Det må oppleves. Studentene eksperimenterer med lys og lyssetting. Rammene er Fjell Festning der både historiske spor og et fascinerende landskap skal inspirere til gode lyssatte opplevelser – når mørket faller på. Resultatet av eksperimentene ble vist for publikum den siste helgen, der over 2500 besøkende hadde tatt turen disse de to kveldene. Et prosjekt i regi av Petter Bergerud, i samarbeid med studenter fra møbel- og interiørarkitektur, 1001Watt, Øygarden kulturavdeling, fylkeskommunen, m.fl.