Pros­jek­tled­eren har ordet

Pros­jek­tled­eren har ordet

Du ser nå på den digitale utgaven av NILs årbok INTERIØR & MØBLER 2024. I forbindelse med foreningens 75-årsjubileum i 2020 etablerte vi i en digital plattform for innholdet i årbøkene – og oppfordrer leserne til også å benytte dette tilbudet da prosjekter, artikler og annet stoff kan lastes ned fra nettsiden og deles på forskjellig vis.

Den trykte utgaven av årboken kan bestilles her.

Årets utgave er den ellevte årboken undertegnede har gleden av å være prosjektleder for. Oppdraget blir aldri rutine, da rammebetingelsene og kravene til prosjektene endres – og prosjektene som leveres fra medlemmene er forskjellige fra år til år. Også i 2024 er det mye fokus på transformasjon og gjenbruk av bygg, interiør og møbler. For interiørarkitekter har feltet alltid vært en del av kjernekompetansen – og vi ser nå at andre profesjoner også beveger seg i samme retning.

Profesjonsutøvere og medlemmer i NIL har på eget initiativ startet kunnskapsdeling for å løfte profesjonen – og oppfordrer alle til å ta ansvar for å redusere klimapåvirkningen og bidra til en sirkulær bransjeforvandling. NIL støtter initiativene med de midlene foreningen har til rådighet, blant annet med å spre informasjon og økonomisk via NIL-stipendordningen. Vi vurderer også å bidra aktivt i arbeidet med å få laget et nasjonalt klassifiseringssystem for løst inventar.

En av de viktigste kampsakene for interiørarkitektene og NIL er å få interiør og løst inventar inn i miljøregnskap i bygg. Det er helt uforståelig at det ikke inngår i miljøregnskapene i og med at bygningskroppen lever mye lenger enn interiørene – som utgjør en stor del av fotavtrykket.

FAGARTIKLER
I den første fagartikkelen i år belyses nettopp delingen av kunnskap innenfor bærekraft, slik at bransjen selv kan foreta en helt nødvendig snuoperasjon mot det grønne skiftet. Den andre fagartikkelen er et rikt illustrert essay om Memphis Milano og utstillingen på Galleri F 15 i 1984. Et interessant historisk tilbakeblikk.

PROSJEKTER

Årboken viser fjorårets beste prosjekter fra våre medlemmers side. De første prosjektene i boken er såkalte signalprosjekter som er tildelt flere sider med mer omfattende informasjon.

Tekstene som presenterer prosjektene gir innsikt i prosessene som ligger bak det endelige resultatet, både når det gjelder interiørarkitektens/møbeldesignerens bidrag og samhandling med andre faggrupper. Det er ofte i det tverrfaglige samspillet at de beste resultatene oppstår. Bruk tid på å lese tekstene. Bilder er viktige, men det er i kombinasjonen av tekst og bilder at man får forståelse for veien frem til målet.

ÅRETS BÆREKRAFTPROSJEKT

For første gang trekker vi frem årets bærekraftprosjekt, årbokjuryen fremmet kandidatene og styret i NIL tok den endelige avgjørelsen. Les om prosjektet HasleTre/Redd Barna-huset som er plassert først
i den trykte boken sammen med signalprosjektene. På web er den delt opp i to artikler med I-d Interiørarkitektur & Design AS og Romlaboratoriet AS.

PROFESJONENES POSISJON HAR IKKE KOMMET UTEN KAMP

Den posisjonen profesjonene har i dag, har ikke kommet uten kamp. Det er mange som har gått foran og ryddet vei, men den kan fort forvitre hvis arbeidet ikke fortsetter. Vi jobber ut fra en grunnleggende sterk base fundamentert på faglig kunnskap og kompetanse, samlet styrke, en effektiv foreningsstruktur – og ikke minst – en positiv tone og samarbeidskultur innad i NIL. Vi er vennlige, imøtekommende og profesjonelle.

Det er ekstremt viktig å stå samlet som faggruppe. Det danner grunnlaget for en styrke og gjennomslagskraft som ingen fagutøvere kan oppnå alene. Vi oppfordrer utøvere som har kompetanse til å være medlem i NIL, og som har valgt å stå utenfor, om å melde seg inn.

NIL vinner frem med arbeidet som gjøres. Å posisjonere våre medlemmer i forhold til oppdragsgivere, samarbeidspartnere og myndighetene er et pågående arbeid som må tilpasses stadig endrede forutsetninger. Det langsiktige arbeidet som pågår fører over tid til flere oppdrag for interiørarkitekter og møbeldesignere.

JURYERT UTVELGELSE AV ANONYMISERTE PROSJEKTER

For å dokumentere kompetansefeltet med bredde, dybde og styrke utgir vi hvert år INTERIØR & MØBLER. De prosjektene du kan se og lese om i årboken har vært gjennom en juryert konkurranse. Man kan ikke kjøpe seg plass i NILs årbok. Prosjektene har vært gjennom en tøff evaluering, før de presenteres her. Invitasjonen til å registrere prosjekter i databasen for årboken inneholder klare kriterier, og evalueringen og utvelgelsen gjøres av en faglig sterk jury. Juryeringen avsluttes med et felles jurymøte hvor endelig valg av prosjekter blir foretatt.

Utvelgelsesmetoden gjør sitt til at INTERIØR & MØBLER er det eneste mediet som over tid dokumenterer utviklingen innen interiørarkitektur og møbeldesign, ved å vise det ypperste som leveres fra våre medlemmer – og utgjør en viktig dokumentasjon på en del av vår kulturarv.

Velkommen inn i årboken – god fornøyelse!

Til toppen