Norges første full­skala demon­ter­bare trebygg

De nye kontorlokalene til Redd Barna i HasleTre er et resultat av et tett samarbeid. Med en felles ambisjon om å utforske løsninger som bidrar til å sikre en mer levedyktig fremtid, har arkitektene i Oslotre arkitekter, interiørarkitektene hos I-d. Interiørarkitektur & Design AS og Romlaboratoriet AS, utviklet et gjennomgående og fremtidsrettet interiørkonsept.

Norges første full­skala demon­ter­bare trebygg

De nye kontorlokalene til Redd Barna i HasleTre er et resultat av et tett samarbeid. Med en felles ambisjon om å utforske løsninger som bidrar til å sikre en mer levedyktig fremtid, har arkitektene i Oslotre arkitekter, interiørarkitektene hos I-d. Interiørarkitektur & Design AS og Romlaboratoriet AS, utviklet et gjennomgående og fremtidsrettet interiørkonsept.

I INTERIØR & MØBLER 2024 løfter NIL for første gang frem Årets bærekraftprosjekt. Årbokjuryen fremmet kandidatene og styret i NIL tok avgjørelsen. Det var flere aktuelle kandidater når man ser til kriteriene: Bærekraft i forhold til levetid, materialvalg, transformasjon, gjenbruk, produksjon og destruksjon. Årets bærekraftprosjekt skiller seg ut ved å være Norges første demonterbare og ombrukbare kontorbygg i tre, BREEAM NOR sertifisert til nivå «Excellent». Det utvalgte prosjektet demonstrerer kraften i felles innsats og tverrfaglig samarbeid for å skape en varig og inkluderende arbeidsplass.

HASLETRE/REDD BARNA-HUSET: I-d Interiørarkitektur & Design AS og Romlaboratoriet AS

Detaljskisse på sammenføyninger i tre.

Arkitekt har prosjektert trelåser og tredybler som erstatter stål og skruer på HasleTre, slik at hele bygget er demonterbart og ombrukbart.

Interiørkonsept fra I-d. med naturlige materialer og kontraster i farger tilpasset leietager Redd Barna.

I-d. var engasjert av byggherre Höegh Eiendom og jobbet tett med arkitektene mht. utarbeidelse av kravspesifikasjon, rombehandling, fast inventar/spesialdesign og leietagertilpasninger. Romlaboratoriet var engasjert av Redd Barna som leietaker, og fulgte dem gjennom hele prosessen fra valg av bygning, utvikling av arbeidsplasskonsept, brukerprosesser og løst inventar. Leveransene er sømløst knyttet sammen og bidrar til at både Redd Barnas nye hjem i HasleTre har en unik og helhetlig identitet. Bærekraftsmålene for prosjektet var tydelige, og HasleTre er BREEAM Excellent-sertifisert bygg.

INTERIØRKONSEPT

HasleTre er Norges første fullskala demonterbare trebygg – her er alt fra byggets konstruksjoner til inventar modulært og demonterbart. Bygget er et trebygg fra innerst til ytterst: Arkitektene har prosjektert bærekonstruksjon i massivtre og limtre, isolasjonsmaterialer av trefiber og fasadekledning av trespon. Trelåser og tredybler erstatter stål og skruer i alle horisontale og vertikale elementer i bygget. Bygget er demonterbart og ombrukbart slik at materialene kan gjenbrukes i andre prosjekter i fremtiden eller justeres iht. endrede behov. Dette gjør HasleTre til et forbilde for sirkulære bygg.

Interiørkonseptet ble utviklet av I-d. i samarbeid med arkitektene, med hovedfokus på bruk av treverk i kombinasjon med naturlige materialer som ull eller kork. Fast inventar og ulike kledninger er prosjektert med sømløse overganger slik at inventar fremstår som del av arkitekturen. Materialvalget gir en helt unik lun stemning, med taktile overflater, naturlig lys, luft og lukt, samt god akustikk. Naturen er tatt med inn, og gjør at både ansatte og besøkende føler seg velkommen.

Man har fokusert på å videreføre detaljering med demonterbare løsninger. Synlige konstruktive materialer og detaljering av sammenføyninger gir prosjektet karakter, og reduserer materialforbruk. Under utviklingen av interiørkonseptet hadde de en egen kartlegningsstudie for å finne nye treprodukter, som var både ressursbesparende og kortreiste alternativer til materialene man normalt benyttet som platematerialer. Her fant de både spennende materialer, overflater, behandlinger og produkter. Man introduserte resirkulerte lettvektskonstruksjonspaneler til prosjektet, med en slags honeycomb-kjerne. Panelene inneholder resirkulerte reststrømmer av naturlige cellulosefibre, og som er biologisk nedbrytbare. CO2-utslippene under produksjon og transport var 60% lavere enn f.eks. kryssfiner. Produktet var også 100% sirkulært der gamle plater kunne brukes til produksjon av nye plater. I-d. fant også nye spennende treprodukter – på HasleTre er til og med noen av toalettene i trekompositt.

Sterk fargebruk med linoljepigmentert treverk i fast inventarleveransen tilfører karakter og lekenhet tilpasset leietageren Redd Barna, som ble videreført i løst inventarleveransen. I-d. hadde et tett samarbeid med Romlaboratoriet i forhold til koordinering av spesialtegnet inventar og løst inventar. Gjenbruk/ombruk var også del av leveransen for fast inventar. Overskuddsfliser ble benyttet i garderober, og sanitærutstyr ble hentet fra ulike lokasjoner og gjenbrukt i kontoretasjene.

Akustiske kledninger, og fast inventar med garderober og sittebenker er plassert langs kjerneveggene. Fast inventar er spesialtegnet i en fargerik leken palett som er med på å gi bygget sin egen identitet. Spesialdesign av ulike modulbaserte båser for samhandling eller konsentrasjonsarbeid sammen med garderober og sittebenker.

Detaljering viser hvordan elementene er satt sammen. Hele båsen kan demonteres, og puter og bordplater kan enkelt skiftes ut.

Første etasje er tilrettelagt for fleksibilitet. Den lekende fargepaletten er gjennomgående i et sømløst interiør mellom fast og løst inventar.

SPESIALDESIGN
I-d. utviklet en pakke med spesialdesignet inventar tilpasset Redd Barnas behov for en hybrid arbeidsplass, med et aktivitetsbasert arbeidsplasskonsept. Det ble prosjektert en serie med ulike båser, benker, tavleløsninger, oppbevaringsløsninger, avfallssortering, garderober, kjøkkenløsninger og resepsjon. Det ble tegnet en serie med ulike demonterbare båser, som gir fleksibilitet slik at de kan endre plassering etter behov. Den tekniske infrastrukturen og Granab-gulvet gjør det mulig å enkelt tilpasse tekniske føringer.

PRISER

DOGA-merket 2024, Designers Saturday Award, 2. plass, Årets trebyggeri 2022, finalist Oslo bys arkitekturpris 2023, Byggenæringens klimapris 2023.

Resepsjonen.

Akustiske kledninger, og fast inventar med fargerik detalj fra takhengt hylle ved kjøkkenet. Kjøkkenøy har ulike høyder tilpasset universell utforming.

Korktavler er integrert ved fasadevegg. Tavlene fungerer både som lydabsorbent og oppslagstavle.

Toaletter og vasker er prosjektert i trekompositt i publikumsarealer på HasleTre.

Redd Barnas møteplass for formidling, samhandling og sosiale arrangementer. Fast inventar, kledninger og byggets konstruksjon komplementerer hverandre, mens små fargerike kontrastdetaljer i spesialdesign knytter leveransen sammen med løst inventar.

Kreditering

HASLETRE, REDD BARNA, OSLO
Firma
I-D INTERIØRARKITEKTUR & DESIGN AS
Prosjektansvarlige
Silje Brænde, Annethe Thorsrud, interiørarkitekter MNIL
Prosjektmedarbeider
Are Fredrik Berg, interiørarkitekt MNIL
Oppdragsgiver/byggherre
Höegh Eiendom AS
Arkitekt
Oslotre AS
Leverandører
Elementa AS, Kontorrama AS, RE:Inventar AS
Møbelsnekker
Bico AS
Foto
Dag Sandven, Einar Aslaksen, Kevin Fauske
Web
i-d.no
Prosjektadresse
Bøkkerveien 2, 0579 Oslo
Presidenten har ordet
Redaktøren har ordet
Miljøvennlig designstrategi
Norges første fullskala demonterbare trebygg
Å modernisere et ikon
Eksklusiv idyll i skjærgården
Til toppen