18 NYE MASTERPLASSER I INTERIØRARKITEKTUR
Gjennom masterperioden og -prosjektet som løper gjennom begge årene, får studentene både mulighet til å forske og spesialisere seg innenfor sitt valgte tema og fagområde. Målet er å skape kandidater som har god generell profesjonskunnskap, samt en spesialisering metodisk og teoretisk innenfor sine områder. Tema for årets masterprosjekt strekker seg fra flyktningkrisen, bygningsvern/rehabilitering til interiørarkitektur i livets siste fase (palliativ).
I tillegg til dette, inneholder studieløpet også designfaglige fellesemner sammen med visuell kommunikasjon, der studentene får tid til å utvikle et solid konseptuelt, teoretisk og metodisk rammeverk for å forstå sin egen praksis i en designfaglig og samfunnsmessig sammenheng. Fokuset på bærekraft og designernes rolle i en verden i endring er bærebjelker for studiet.
EMNET ABSTRAKSJON
Et av masterutdanningens første emne, Abstraksjon, ble holdt i fjor høst av emneansvarlig og førsteamanuensis, Jarle M. Fotland. Emnet har et overordnet fokus på abstraksjon som metode i kreative arbeidsprosesser, og studenten skal kunne analysere, identifisere og evaluere potensialet og muligheten i en idé. I prosessen skal studentene bruke egne opplevelser og sanseapparat. Estetikk, abstraksjon, sansing og fenomenologi er alle fokusområder for emnet. Emnet startet med flere dager i skogen, og endte med en utstilling som studentene selv lagde på Kristiania Fjerdingen.
EMNET DESIGN OG SAMFUNN
Masterstudentene hadde også emnet «Design og samfunn» med førsteamanuensis, Fredrik Eive Refsli. Her utforsket studentene forholdet mellom samfunnet, designfaget og designeren. I tillegg ble studentene introdusert for en rekke begreper innen samtidens designdiskurs, og diskuterte blant annet faglige og etiske problemstillinger dagens designere står ovenfor. Det praktiske prosjektet skulle være et uttrykk for den samfunnsrelaterte utforskningen studentene jobbet med i emnet, og resultatet var installasjoner av gjenbrukte/ombrukte materialer som skulle «avvikles» på en så bærekraftig måte som mulig etterpå.
Installasjonene ble stilt ut under «Kunst på Elgsletta», som var et pop-up event under Forskningsdagene på Elgsletta 29. september i fjor. «Kunst på Elgsletta» var en del av «Researchers Night». Eventets fokus var rettet mot placemaking, og å formidle kunstfaglig forskning/utviklingsarbeid med lokalmiljøet som primær (eller hoved-) målgruppe, og studenter og fagmiljø som en sekundær målgruppe. Konseptet «Researchers Night» arrangeres over hele Europa på samme kveld hvert år. Dette internasjonale eventet bidrar til å vise arbeid, innsikt og forskning fra fagansatte og studenter ved ulike høyskoler og universiteter til offentligheten.
Høyskolelektor Silje Straume og førsteamanuensis Jannicke Johansen var initiativtakere, prosjektledere og koordinerte prosjektet «Kunst på Elgsletta».