Actions of Art and Solidarity

Design av utstillingen Actions of Art and Solidarity foregikk i tett samarbeid med Office for Contemporary Art Norway (OCA) og Kunstnernes Hus. Utstillingen presenterte 76 verk av kunstnere, aktivister og kollektiver fra fire kontinenter og tok opp ulike kulturelle og sosiopolitiske solidaritetsspørsmål fra 1950-årene og frem til i dag.

Actions of Art and Solidarity

Design av utstillingen Actions of Art and Solidarity foregikk i tett samarbeid med Office for Contemporary Art Norway (OCA) og Kunstnernes Hus. Utstillingen presenterte 76 verk av kunstnere, aktivister og kollektiver fra fire kontinenter og tok opp ulike kulturelle og sosiopolitiske solidaritetsspørsmål fra 1950-årene og frem til i dag.

Actions of Art and Solidarity undersøkte rollen kunstnere kan spille innenfor solidaritetsspørsmål i det nye årtusenet med paralleller til kunstneriske praksiser i det 20. århundre. Verk av kunstnere, aktivister og kollektiver fra hele verden ble utstilt på Kunstnernes Hus, en institusjon som selv har spilt en viktig rolle i kunstnerisk solidaritet i Norge. Utstillingen var omfattende og tok i bruk samtlige utstillingssaler. Den var kuratert av Office for Contemporary Art Norway.

Verkene varierte i størrelse, uttrykk, og opprinnelse. Organisering og gruppering av kunsten var en møysommelig prosess som ble nøye vurdert i sammenheng med utstillingens narrativ. Utstillingselementene var underordnet kunsten. Kreativ gjenbruk av elementer fra tidligere utstillinger var premissgivende for uttrykket. Monumentale, hengende vegger med usynlig bæring var bakteppet for latinamerikanske tekstilarbeider. Ubehandlet bjerkekryssfiner tilførte en ærlig og varm materialitet til de ellers svart-hvite salene. En svevende paviljong ble spesialdesignet for å kles med fargerike indiske solidaritetsbannere og fremsto som et glødende midtpunkt omkranset av både vegghengte arbeider og frittstående verk. To store skreddersydde videorom ble designet ut fra kunstnernes tekniske spesifikasjoner, den ene omsluttende solidaritetsrød og den andre mørkgrå. Disse ble detaljert i tett samarbeid med kunstteknikere på og utenfor huset, samt akustiker.

Prosjektering av utstillingen pågikk i den mest krevende perioden av pandemien. Omrokkeringer i utstillingsprogrammene til andre store internasjonale kunstinstitusjoner medførte utfordringer rundt innlån av arbeider – og dermed stadig endringer i verkslistene. Åpningen ble utsatt flere ganger og smitteverntiltak ble et viktig aspekt i utstillingen. Visningstiden ble redusert på grunn av nasjonale covidtiltak, og alternative digitale visningsformer ble tatt i bruk.

Spesialdesignet installasjonsrom for Bouchra Khalili kledd i solidarietetsrød tekstil og teppe.

En fritthengende ramme ble designet for å vise Sahmat-kollektivets fargesprakende mobiliseringsbannere.

Mørkblå fondvegg forenet Gitte Dæhlins glødende arbeid Hun som bærer jorda med Per Krohgs takmaleri.

Monumentale og mindre arbeider balanserte hverandre. Beatriz González’ Mural Para Fábrica Socialista til høyre, en tolkning av Picassos Guernica som ble vist på Kunstneres Hus i 1938.

Verk fra Museo del la Solidaridad ble vist på enkle, svevende paneler av ubehandlet kryssfiner.

Kreditering

ACTIONS OF ART AND SOLIDARITY, KUNSTNERNES HUS, OSLO
Firma
TORSTEINSEN DESIGN AS
Prosjektansvarlig
Solveig Torsteinsen, interiørarkitekt og møbeldesigner MNIL
Prosjektmedarbeidere
Vidar Øverby, interiørarkitekt og møbeldesigner MNIL, Fredrik Torsteinsen, interiørarkitekt og møbeldesigner MNIL
Oppdragsgiver
Office for Contemporary Art Norway (OCA) i samarbeid med Kunstnernes Hus
Foto
Vegard Kleven for Kunstnernes Hus/OCA
Prosjektadresse
Wergelandsveien 17, 0167 Oslo
Web
torsteinsen.no, kunstnerneshus.no, oca.no
Stemmene fra Sunnmøre
Vi følger sporene
Kan hende er det vakkert
Historien må ikke gjenta seg
Grayson Perry. Innafor og utafor
NILs årbok INTERIØR & MØBLER 2022
Til toppen