Blom­stringstid i betongjungelen

I sammenheng med totalrehabilitering av Scandic Sjølyst i Oslo fikk Riss i oppdrag å formgi resepsjon og lobby samt en restaurant som skulle tjene både hotellets gjester og samtidig framstå som en frittstående attraktiv nabolagsrestaurant.

Blom­stringstid i betongjungelen

I sammenheng med totalrehabilitering av Scandic Sjølyst i Oslo fikk Riss i oppdrag å formgi resepsjon og lobby samt en restaurant som skulle tjene både hotellets gjester og samtidig framstå som en frittstående attraktiv nabolagsrestaurant.

Det skulle gjøres betydelige ombygninger og endringer i bygningsmassen, med utvidelse av hotellets areal, og flytting av hovedinngang. I konseptuviklingsfasen studerte interiørarkitektene hvilke muligheter som lå i å knytte stedsspesifikke historier og særpreg til designuttrykket.

Som en av de raskest voksende bydelene i Oslo er det først ved ettertanke at særpreget gir seg til kjenne blant byggegroper for stadig høyere bygninger. Det var ved anerkjennelsen av hvordan Skøyen alltid har ligget som en randsone mellom by og land at særpreget trådte fram. Lik som Skøyen i dag markerer grensen mellom byen og naturen på Bygdøy, var Skøyen grenseland mellom industri og landsens idyll. Det dukket opp et potensial i oppdagelsen av at denne kvaliteten som området har og har hatt. Gående i travle Karenslyst allé, med biler og betong på alle kanter, kan det være lett å glemme at kongens kuer gresser på andre siden av motorveien. Skabos Hage kom ut av researchen rundt Sjølyst og Skøyens særpreg. Som en oase midt i betongen som oppfordrer til utforsking av området. Møtet mellom historien om Skabos Jernbanevognfabrikk som lå på tomten der hotellet i dag ligger, og historien om Sjølyst som stedet hvor mange av kristianiaborgerne hadde sine sommerhus møttes i navnet Skabos Hage. Innenfor et overordnet ønske om et hotell som formidlet en lun skandinavisk atmosfære tok fellesarealene og restauranten sin form.

Lys eik, slipt betong, lær, terrakotta, marmor og vokset messing utgjør grunnpaletten, i et miljø hvor levende og kunstige planter er med på å gi følelsen av dimensjonen ved Sjølyst – som man ellers må lete etter for å finne. Ved å spille både på abstrakte og konkrete elementer som formidler historien blir det som i sin enkleste form er rom skapt for hygge, også et sted som løfter fram lokalt særpreg. Det skaper identitet både for hotellet, og for området. Etter noen måneders drift har dette blitt bekreftet som et positivt tilfang av den stadig voksende lokalbefolkningen på Skøyen og Sjølyst.

Det er med på å gi tro på at store aktører som tar lokalmiljø på alvor bidrar med noe som både er god forretning, og som gir mening på et dypere samfunnsmessig plan.

Man ønsket å formidle en lun skandinavisk atmosfære i restauranten og fellesarealene.

Både kunstige og ekte planter er med på å gi identitet til lokalet.

Lys eik, slipt betong, lær, terracotta, marmor og vokset messing utgjør grunnpaletten.

Særpreget designuttrykk.

Kreditering

SCANDIC SJØLYST, SKABOS HAGE, OSLO
Firma
RISS AS
Prosjektansvarlig
Interiørarkitekt MNIL Hans Christian Elverhøi Thomassen
Prosjektmedarbeidere
Interiørarkitekter MNIL Petter Abrahamsen, Nina Eidsnes Flesland
Oppdragsgiver/byggherre
Scandic Hotels AS
Arkitekt
Arkitektene AS
Foto
JPA/Elisabeth Aarhus/Scandic Hotels AS
Web
rissdesign.no
Prosjektadresse
Sjølyst plass 5, 0212 Oslo
Innbydende lobby i balanse og harmoni
En oase i hjertet av byen
Kunsthøgskolen i Oslo. Avdeling design. Interiørarkitektur og møbeldesign
Universitetet i Bergen. Fakultet for kunst, musikk og design. Institutt for design Møbel- og romdesign/interiørarkitektur
Høyskolen Kristiania. Westerdals Institutt for kommunikasjon og design. Bachelor i interiørarkitektur
Back of House i nytt Nasjonalmuseum – dypdykk i design for brukerbehov
Til toppen