På sitt beste, spiller utstillingsdesign på lag med arkitekturens uttrykk og stemning. Lyshallen er Nasjonalmuseets krone, omtalt og ikonisk, unikt til stede i bybildet. Perrys fargesprakende og detaljrike kunst er en slående kontrast til hallens kjølige minimalisme. Utstillingsdesignets kunststykke var å forene innhold med rom.
Prosjektoppstart fant sted i januar 2022, seks måneder før museets storslåtte åpning. Forventningene til det ferske museumsbygget var høye, og læringskurven tilsvarende bratt for museumsansatte og designere.
Innledende fase ble viet utforskning av Lyshallens muligheter. Intensjonen var å forene salens translusente preg med strenge lyskrav til skjøre arbeider. Dagslyssimuleringer med ulike kombinasjoner av vegger og planløsninger ble utført. Konklusjon: Det viste seg umulig å skjerme ømfintlige verk gjennom utstillingsperioden uten å blende glassveggene. I neste fase ble fokus i stedet rettet innover i salen for å skape et lyst, samlende rom i rommet. Museets bestilling var at arkitekturen skulle bidra til «å skape et enkelt og rent uttrykk som gir fokus til kunstverkene uten for mye opplevd design-fiksfakseri». Perry selv ønsket en utstilling med et galleriaktig preg. Store veggflater og frittstående montere ble dimensjonert spesifikt for verk med ulike uttrykk, materialitet og størrelse – fra monumentale bildevev til keramiske vaser.
Verkene ble gruppert i temaer som kretset omkring identitet, samfunnsklasser, kjønnsroller og konsumersamfunnet. Utstillingsarkitekturen ble brukt til å definere temaene, styre publikumsflyt og legge til rette for oppdagelser underveis. Krav til universell utforming, rømning og sikkerhet lå implisitt i planløsningen.
Museets modulære lettveggsystem ble supplert med spesialtegnede spisse avslutninger for å gi veggene et elegant preg og tilføre utstillingen en diskré signatur. Lange utstillingsvegger ble kombinert med kortere temavegger og sammenstilt i vinkel for å skape romlige inndelinger. Mellomliggende spalter ga glimt på tvers av utstillingen. Temaveggene ble fargesatt med valører fra Perrys karakteristiske og sterke pastellpalett. Til keramikkvasene ble det spesialdesignet montre med innebygde finesser som forsterket fokusbelysningen og ivaretok sikkerhetshensyn. Grafisk utforming av tematekster, etiketter og trappebanner ble utført i samarbeid med museet.
Grayson Perry. Innafor og utafor
(Full kreditering i bunnen av saken)

Grayson Perry. Innafor og utafor
(Full kreditering i bunn av saken)