FELLES RETNING OG ÅPEN DISKUSJON
Erkjennelsen av at det grønne skiftet påvirker alle deler av samfunnet, alle sektorer og alle fag, gjorde at en gruppe interiørarkitekter samlet seg høsten 2021 og dannet det som er blitt Nummer 17, et fagnettverk for grønn bransjeomstilling. I Oslo er det SANE, Romlaboratoriet og Spinn arkitekter som er driverne, og i den nye søsterorganisasjonen i Bergen som kom til høsten 2022, er det Haltenbanken, Asplan Viak, Henning Larsen Architects og Ralston Bau som utgjør prosjektgruppa. Her er også NIL viktig både når det gjelder støtte til gjennomføring av arrangementene, men også til å spre informasjon om det som skjer til fagfellene i det ganske land.
Å skape holdnings- og handlingsendring er ikke noe som skjer over natta, men gjennom å invitere bransjekolleger til åpne seminarer, diskusjoner og workshops er målet å skape en arena for faglig utvikling. Utgangspunktet er at man har en vilje til omstilling, og heldigvis opplever jeg i stor grad flinke fagfolk som vil bli holdt til ansvar for sin del av det grønne skiftet, og som ønsker å bidra. For å få til det på en god måte krever det som et minimum en felles innsats for kompetanseutvikling og en vilje til utforsking av nye forretningsmodeller.
Under Arendalsuka i august skal Nummer 17 arrangere et seminar med vekt på estetikk og verdi i en sirkulær framtid. Vi håper på et godt oppmøte fra bransjen og tror det vil bli tankevekkende, interessant og føre til en spennende diskusjon.
Mulighetsrommet som ligger i det å ikke være regulert er veldig stor hvis viljen er der til å utarbeide nye arbeidsmetoder og praksiser for grønn endring. Da får man potensielt mye større påvirkning på endelige regler enn om man venter til de kommer andre steder fra. Og da har vi større sjanse til å skape en faglig ekthet og en grundighet som forhindrer grønnvasking og prosjekter som later som.
HANDLING OG KONKRETE TILTAK
Vi kan også velge å starte langt inne i hverdagen til den enkelte interiørarkitekt. Jeg har det siste året hatt gleden av å følge IARK i deres sirkulære omstilling. De har en stordriftsfordel mindre kontorer ikke har, nemlig at de kan dele opp i arbeidsgrupper på 5–6 personer og teste mange hypoteser og verktøy på en gang. I sin prosess har de arbeidet fram et sett med verktøy som gjør rutinene og hverdagens arbeidsprosess rettet mot sirkulære planleggingsmetoder og synliggjør effekten av det de får til. Og de vil gjerne dele sine erfaringer med bransjen.
Fordi det er lettest for interiørarkitektene, å kontrollere, dreier dette seg hovedsakelig om møbler, selv om de også forsøker å ta vare på mest mulig av det bygningsmessige faste interiøret.
De har videreutviklet sin mal for møbelliste for anskaffelse og oppgradering av møbler. Der er nå både CO2-verdier og ombruksverdien av hvert enkelt møbel tallfestet. Dette skjer i samarbeid med møbelprodusentene og ombruksaktører, og noe er anslått fra standardverdier i ulike rapporter og veiledere. Denne lista er koblet rett inn i møbelbiblioteket i BIM-modellen (Archicad) og er delt i kategoriene «direkte ombruk», «modifisert ombruk», «nytt brukt» og «brukt». Dette settes i hvert enkelt tilfelle opp mot CO2-utslipp og kostnad ved å produsere og kjøpe nytt.
Slik blir prosjektkartleggingen av møbler og gjenbruk, noe som skjer i alle prosjekter IARK har. De får tall på både besparelser i CO2 og andelen brukt og nytt. De startet med å få inn tall for kontorstoler og hev- og senk-pulter, og som vi så av den svenske rapporten tidligere i artikkelen, tilsvarer en nyprodusert stol og pult henholdsvis sju og åtte brukte eksemplarer målt i CO2-utslipp.
I tidligfase av planlegging av møbler til et prosjekt, kan man gjennom et møbelbudsjett som synliggjør både økonomisk kostnad og CO2-kostnad ved ombruk og oppgradering av brukt, skape et godt grunnlag for å ta valg som handler om andre verdier enn penger. Direkte ombruk er selvsagt en kostnadsbesparelse, men her er CO2-besparelsen i tillegg enorm. I diskusjonen om oppgradert gjenbruk vil lønne seg, vil kunden samtidig måtte ta stilling til om ikke CO2-besparelsen i seg selv er svar godt nok. Og hva med å kjøpe brukt? Denne måten å tenke på fører til andre beslutninger, bedre utnyttelse av eksisterende ressurser og større bevissthet rundt hva interiørarkitektens faglige handlingsrom kan brukes til.