Huset består av fire etasjer, inklusive kjeller og loft, på totalt 450 m2. MakersHubs arbeid har primært omhandlet interiør og møblering i aktivitetsrommene. De har fungert som totalentreprenør, der de er ansvarlig for alt fra design, produksjon og praktisk gjennomføring. Ettersom prosjektet ikke hadde full finansiering ved oppstart, har prosessen ikke vært helt lineær. MakersHub startet med å utarbeide en konsept- og interiørplan for huset.
I innsiktsfasen arrangerte MakersHub ni ulike tematiske verksteder med en gjeng lokale ungdommer som var ansatte gjennom ungdomsjobber i bydelen. De bygde en analog modell av huset, som ble brukt til å eksperimentere med møblering og farger. Utover våren 2021 fortsatte arbeidet, der ungdommene under veiledning av MakersHub restaurerte brukte møbler og utarbeidet en detaljert fargeplan. Den sommeren fikk bydelen nøkkelen til huset, et blankt lerret – der hvite vegger ble fylt av farger, malt av en gjeng ungdommer i sommerjobb hos bydelen.
MakersHub spesialdesignet ulike møbler, basert på ungdommens ideer. I høstferien gjennomførte de deltagende bygging, der ungdommer bygget en kosehytte, monterte sammen spesialproduserte sofaer, sydde og farget sofaputetrekk. Januar 2022 åpnet ungdomshuset dørene.
Utover våren fikk bydelen mer finansiering til samskapende interiørbygging, og MakersHub fortsatte med å detaljere ut, designe, produsere og bygge flere momenter fra interiørplanen: en mobil scene, kontrollbord til studioet, sofabord, møbler til verksted og samtalerom. Sommeren 2022 organiserte de ungdommer i sommerjobb til å male egne veggmalerier.
Ungdommene ønsket at det i kjelleren skulle være øvningslokale og studio for innspilling av musikk, samt et verksted for kreativt arbeid som kunst og tekstil. Første etasje ble samlingspunktet med en kafe og kjøkken. Samtidig skulle man kunne arrangere større arrangementer, som konsert, som krever fritt gulvareal. MakersHub utviklet et fleksibelt møbleringskonsept, med sofaer som relativt enkelt kan flyttes rundt, og også ut av rommet for å frigjøre gulvplass til annen aktivitet. Andre etasje er forbeholdt konsentrerte ungdomsrelaterte aktiviteter, som gaming, biljard, trening og et eget rom til avslapping, studie og samtale.
MakersHubs erfaring er at når ungdommen selv er med på å skape sine omgivelser og får en tilhørighet til prosessen, bidrar det til en større eierskapsfølelse til det ferdige resultatet – som videre resulterer i at brukerne tar godt vare på stedet og de fysiske objektene. Dette er verdier MakersHub tar med seg i alle prosjekter, som danner deres grunnlag for bærekraftprinsippet om levetid.
De fleste møblene i prosjektet er spesialdesignet for å imøtekomme ungdommenes ønsker og behov, samt rommenes fysiske begrensninger. Der det er gjort innkjøp, har dette blitt gjort gjennom gjenbruksagenter.
For å muliggjøre mestringsfølelsen av å være med å designe og bygge noe selv, anvender MakersHub seg av produksjonsteknikken CNC. Med denne metoden produserer MakersHub møblene selv på Fellesverkstedet i Oslo, og er utformet med tanke på at de skal bli montert sammen av ufaglært ungdom. Møblene består av ulike komponenter, som betyr at når noe har gått i stykker, kan man bytte ut én møbelkomponent istedenfor å kaste hele møblet.
Huset på Haugen
(Full kreditering i bunnen av saken)

Huset på Haugen
(Full kreditering i bunn av saken)