Trygge omgivelser for lov og rett

Det er ikke hver dag det bygges nye tinghus, og det var med stor respekt IARK satte seg inn i alle funksjoner et tinghus skal romme. Med ønske om å skape et interiør som viser omtanke overfor de besøkende, har IARK fokusert på vennlig og komfortabel møblering, variert fargebruk og gode materialer i et tinghus som er mer åpent og imøtekommende enn sin forgjenger.

Trygge omgivelser for lov og rett

Det er ikke hver dag det bygges nye tinghus, og det var med stor respekt IARK satte seg inn i alle funksjoner et tinghus skal romme. Med ønske om å skape et interiør som viser omtanke overfor de besøkende, har IARK fokusert på vennlig og komfortabel møblering, variert fargebruk og gode materialer i et tinghus som er mer åpent og imøtekommende enn sin forgjenger.

Ved Gamle Kirkeplass, ved siden av Frimurerlogen og rett ovenfor Drammen teater, ligger nye Drammen tinghus. Et nybygg offisielt åpnet høsten 2023. Etter mange år i et slitent tinghus, har Buskerud tingrett, Vestre Viken jordskifterett og Borgarting lagmannsrett endelig fått flytte inn i nye lokaler. Add arkitekter har utformet bygget og planløsningen, der IARK ble engasjert ved detaljeringsfase av Domstoladministrasjonen. De har hatt ansvar for all møblering av løst og fast inventar i prosjektet, utført møbelbestillinger, uttegning av rettsalsmøbler og fargesetting av interiøret. I 1. og 2. etasje ligger ekspedisjon med forkynningsrom og samtalerom for barn, ti rettssaler, tilhørende dommer- og tolkerom, flerbruksrom for mekling og møter, vitnestøtterom og ventearealer for publikum. 3. etasje er dedikert til kontorer, møterom og spiserom for jordskifte- og tingrettens ansatte.

IARK og Add arkitekter har samarbeidet tett om en helhetlig farge- og materialpalett, slik at eksteriør og interiør spiller på lag. Fra fasade, gulvoverflater, spilehimlinger, finish på stålprofiler, fliser, fuger, veggfarger og tekstiler, er alt sett i sammenheng og vurdert i detalj for alle tinghusets funksjoner. De startet prosjektet med å bli med arkitekten til Loe betongfabrikk for finne frem til fargetone til betong i fasade. I arbeidsmøter utviklet de en varm interiørpalett med lyse og gylne toner på vegger og dører. Dette samsvarer med de sandfargede betongelementene, teglfeltene og vinduer i bronseeloksert aluminium.

Det har vært en felles ambisjon om å skape et bygg som gir en følelse av trygghet for de besøkende. Ikke minst være en god arbeidsplass for dommere, advokater og påtalemyndigheter. Fasadens varme og fargeinnslagene i terrazzogulvet har derfor vært inspirasjon videre inn i interiøret. Fondveggene i rettssalene har fått blå og grønne vegger som kontrast for å balansere med kjølighet og ro, med tilhørende fargesetting på møbler. Eikeparketten i rettssalene og terrazzoen i publikumssonene er gjennomgående, og ble et naturlig materialvalg til rettssalsmøblene og ventebenkene i publikumsområdene.
I salene brukte man eik i bordfrontene for å tilføre varme og tekstur i form av utfreste riller. Bordplatene er dekket med myk og lyddempende furniture-linoleum.

Avskjerming i ventesonene ble løst med lave og delvis transparente møbler, som sofabenker med eikespiler og lave lenestoler. Slik ble arealene oversiktlige, samtidig som ventende føler seg litt beskyttet. I jevnlige møter med brukerutvalget fra domstolene har alle møbler og overflatevalg blitt presentert og godkjent av bruker.

Rettssalsmøbler følger et fast oppsett og interiørarkitektene dro på befaring i Borgarting for å trekke ut erfaringer. Her fikk de se hvordan manuell hev-senk-mekanisme på aktørbordene, fremfor elektrisk, kan fungere i årevis uten å bli skiftet ut, noe de videreførte til Drammen. Benker for publikum har ofte blitt tegnet som lange og tunge volumer, noe som gjør det vanskelig å ommøblere i salene. I det nye tinghuset har man møblert for publikum med stoler koblet i rekke og to-seter sofabenker på bakerste rad, slik at det er lettere å legge til eller fjerne plasser. Tradisjonelt har aktørbord i rettsaler også vært plassbygget i en lang rekke. Derfor har de tegnet aktørbordene i moduler på to og to-plasser for å gi møblene et langt liv og økt fleksibilitet. Ved behov for endringer, kan man i Drammen ta fra hverandre innredningen og sette det opp i andre saler, bygge på eller redusere. Integrert teknologi krevde plass til skjermer og mikrofoner på bordene, slik at salen også kan fungere heldigitalt. Aktørbordene er løst med hev-senkemekanisme på annenhver plass, slik at advokatene kan reise seg når de prosederer.

IARK har også bistått tingretten og jordskifteretten i møblering av sine kontorlokaler i 3. etasje, hvor de for første gang er samlokalisert. I flytteprosessen bidro IARK inn i ombrukskartlegging og spesifisering av omtrekk for gamle møbler som ble tatt med. Det er gjenbrukt dommerstoler og møtestoler i de publikumsrettede arealene, samt gjeste- og spisestoler i de interne arealene. Mye møbler måtte anskaffes nytt, da eksisterende møbler var gamle og lite funksjonelle for den nye løsningen. IARK bistod med utarbeidelse av anbudsunderlag, evaluering og anskaffelse av både løst og fast inventar.

I salene brukte man eik i bordfrontene for å tilføre varme og tekstur.

Fasade og forplassen. Store glassfelt i 1. etasje gjør at tinghuset oppleves mer åpent og imøtekommende.

Den største rettssalen på plan 1 er på 136 kvadratmeter og mest påkostet med eikespiler i himling og vegger for akustisk demping. Blå fondvegg og aktørstoler i blåtoner. Pressebenk og publikumsplasser med løse stoler i rekke,og alltid med sofabenker på bakerste rad inntil vegg.

Tekstiler i varme toner på sofabenkene og kjølige farger på stolene i publikumsmøblene er gjennomgående
i alle rettssalene. På den måten kan man flytte møbler mellom salene og alt passer fortsatt sammen.

Detalj av dommerbordet som har en opphevet og fremskutt del foran hoveddommerne. Utenfor vinduet kan man se den gule frimurerlogen.

Rettssalene er fargesatt i enten grønt eller blått. De fleste salene har farge på fondvegg med tilhørende
fargetema på de nyinnkjøpte stolene. Her med grønne tekstiler på dommerstolene og aktørplassene.

Møbler med spiler gir delvis skjerming, samtidig som ventesonen holdes oversiktlig.

Takterrasse utenfor spiserommet hos tingretten og jordskifteretten.

Kreditering

DRAMMEN TINGHUS
Firma
IARK AS
Prosjektansvarlig
Thea Røhrt, interiørarkitekt MNIL
Prosjektmedarbeider
Pernille Akselsen, interiørarkitekt MNIL
Oppdragsgiver
Domstoladministrasjonen
Foto
Niklas Hart
Web
iark.no, domstol.no/no/domstoladministrasjonen/
Prosjektadresse
Gamle Kirkeplass 3, 3019 Drammen
Presidenten har ordet
Redaktøren har ordet
Miljøvennlig designstrategi
Norges første fullskala demonterbare trebygg
Å modernisere et ikon
Eksklusiv idyll i skjærgården
Til toppen