Det ble en mangeårig prosess i tett dialog med de ulike brukergruppene og kommunens administrasjon. Det var komplekse behov og ønsker fra ulike tjenester som skulle finne sin plass i bygget. Noen funksjoner fikk færre kvadratmeter enn ønsket og det var utfordringer med å få romprogrammet til å gå opp. Prosjektets hovedide var å samlokalisere alle offentlige tjenester i ett bygg med folkebiblioteket som husets hjerte. Via det åpne, lyse biblioteket som strekker seg over to plan blir man som besøkende ledet inn til de øvrige funksjonene i bygget som tannklinikk, NAV, barnevern, PPT, helsestasjon, kultursal, kommunestyre- og formannskapssaler og administrasjonens kontorer. Ideen med å ha innbyggernes bibliotek som et nav i nytt kommunehus slo tidlig rot blant brukerne og de prosjekterende. Med dette som en ledende tanke ble det lagt stor vekt på å utarbeide et imøtekommende og vennlig interiør hvor gjester i alle aldersgrupper kunne føle seg hjemme. I bibliotekets første etasje ble det satt av et raust areal hvor de minste barna kan boltre seg på et spesialdesignet teppe og myke klatremøbler mellom bokhyllene. Her finnes det spillrom, hobbyrom og en stor kafe som også fungerer som husets kantine. All biblioteksinnredning langs vegger går til tak hvor det var mulig, og danner på den måten er lun ramme i eikefiner over to etasjer. Interiøret er preget av materialenes naturlige fargepalett bestående av trespiler i eik og ask, lys Oppdalskifer i fellessoner på plan 1, plasstøpt betong, lyse teppe- og linoleumsgulv i kontoretasjer.
Kommunestyresalen befinner seg i den opprinnelige delen av bygget. Her er alle vegger i tegl og det er et smalt bånd med vinduer opp mot taket som gir dette rommet et spesielt lysinnslipp. Ny planløsning ble snudd 90 grader slik at podiet ble lagt til langveggen; da ble det mer plass til talerstol, arbeidsplasser for ordfører, sekretær og kommunedirektør som styrer møtene, og en universelt utformet adkomst til podiet i form av en rampe. Hele salen har fått integrert digitale løsninger i det faste inventaret og skjermer er plassert ut langs hoved- og sidevegger slik at alle deltagere kan følge med fra ulike seter i salen. Møter i kommunestyret varer ofte i flere timer av gangen, så komfort og høy grad av funksjonalitet er viktig. Videre skal en slik sal ha en verdig atmosfære som understreker rommets funksjon i lokaldemokratiet. Materialpaletten er preget av lyse og mørke eikeoverflater og arbeidsstoler i cognacfarget lær i kombinasjon med røffe vegger i gjenbrukstegl.
Formannskapssalen på plan 2 befinner seg i nybygget. Denne salen har et tilsvarende krav til verdighet og en dempet, varig estetikk. Overflater og løsninger for spesialinventar tar opp de fleste av elementene fra kommunestyresalen, mens planløsningen er utviklet spesielt for denne funksjonen. Kommunen ønsker også å bruke salen for vigsler.
Cadi har hatt en tett dialog med Vindveggen arkitekter AS og de tekniske fagene gjennom alle faser av oppdraget, noe som har vært positivt for arealdisponering, mulighet for å integrere teknikk i spesialinnredningen og for gode romopplevelser generelt.
Samlokaliserte funksjoner
(Full kreditering i bunnen av saken)
Samlokaliserte funksjoner
(Full kreditering i bunn av saken)