I onkel Hen­rys ånd

Da Onkel Henrys Tattoo Studio skulle åpne sin andre avdeling, fikk Sj Design oppdraget med å utvikle interiørkonseptet. Det ble ledig et butikklokale i første etasje av Idungården i Trondheim som passet perfekt til Onkel Henrys nye konsept. Idungården er en sju etasjers modernistisk forretningsgård, som ble oppført i 1957. Tegnet av arkitekten Bjarne Borgersen for forsikringsselskapet Idun.

I onkel Hen­rys ånd

Da Onkel Henrys Tattoo Studio skulle åpne sin andre avdeling, fikk Sj Design oppdraget med å utvikle interiørkonseptet. Det ble ledig et butikklokale i første etasje av Idungården i Trondheim som passet perfekt til Onkel Henrys nye konsept. Idungården er en sju etasjers modernistisk forretningsgård, som ble oppført i 1957. Tegnet av arkitekten Bjarne Borgersen for forsikringsselskapet Idun.

Onkel Henrys eies og drives av Terje Leistad Heggvik. Han begynte å tatovere hjemme på Hitra i 1997, der han vokste opp i en sjømannsfamilie. Onkelen, Henry, var en av Trøndelags stolte sjømenn. Gjennom livet samlet han tatoveringer fra alle verdens kroker, og hadde eventyrlige historier å fortelle om dem alle.

Ønsket var å basere det nye interiøret på den originale arkitekturen. Kvalitet og tidløs estetikk har vært viktige stikkord i utviklingen av farge og materialkonseptet. Målet har vært et interiør som varer. Samtidig har det vært et felles ønske om å få inn skulpturelle elementer, som de buede veggene og den massive runde resepsjonen. Bygget er oppdelt i et stramt rutenett, ved hjelp av betongpilarer, blågrønne plater og vindusrammer av teak. Store vinduer, teakpanel og vakre originale detaljer var bevart. Fargepaletten ble utarbeidet i onkel Henrys ånd. Farger i blåtoner kombinert med grått epoksygulv, blått bolongulv og varmere tre. Messingdetaljer går igjen i interiøret, både i skiltingen på vinduene, håndtak, brytere og på de spesiallagde lampene som er montert på arbeidstrallenes bakside. Komfortable Bollo-lenestoler er plassert i ventesonene i begge etasjer. Gardiner i en bomullsmiks er med på å myke opp de ellers harde materialene.

Resepsjonsdisken i kortreist larvikitt er butikkens midtpunkt, og gir assosiasjoner til Hitra der historien om onkel Henry startet. Steinblokkene ble løftet inn og montert én etter én, da totalvekten var på nesten 7 tonn. Det trengtes ikke ekstra fundamentering i dekket da konstruksjonen var tilstrekkelig som den var.

Den originale trappen var bevart, foruten rekkverket som var erstattet med tynne stålvaiere. Både med hensyn til uttrykk og sikkerhet ville oppføre nytt rekkverk. Trapperekkverket er løftet og består av nye smale, hvitmalte stålstolper som sammen med det nette gelenderet og de hvitmalte veggene gir et lyst og luftig inntrykk.

Kjøkken og tegnerom er plassert bakerst i lokalet som private soner for personalet. De åtte arbeidsstasjonene er plassert langs vinduene både for markedsføringens skyld og for å få mest mulig lys. De spesiallagde arbeidstrallene er planlagt så de skulle bli så funksjonelle som mulig, men samtidig beholde det rene uttrykket.

Grunnbelysningen og lampeteknologien er utviklet av norske Equilight og heter Sun/Set. Dette er spesiallaget LED der man har kombinert flere farger enn hva vanlig LED har, slik at tatoveringene får sin ekte og naturlige farge. Lampene kan dimmes ned til rødglødende 1800 K. Dette er fremtidens lamper som gir muligheten til å ha dagslys på dagen og kveldssol, som også er sunt for mennesker både psykisk og fysisk.

Kontoret til oppdragsgiveren er plassert oppe på mesaninetasjen. Interiørkonseptet fortsetter her med en videreføring av trepanel, akustisk teppegulv i en mørkere blåfarge og blå vegger. Kronen på verket er speilveggen med integrert damppeis som skjuler en TV-skjerm. Etter et helt år med renovering og tålmodighet, kunne de første kundene endelig besøke den nye butikken i august 2022. Onkel Henrys har blitt den butikken Terje drømte om å eie, og Trondheim har fått et nytt tatoveringsstudio å være stolt av.

Doble speilflater dekker den fem meter høye veggen. Resepsjon i kortreist larvikitt og sortlakkert stål.

Spesiallaget arbeidstralle etter tatovørenes behov.

1. etg. Skisse.

Mesaninetg. Skisse.

Tegnestasjon på mesaninetasjen, bestående av spesiallaget tegnebord og kontorstoler fra HÅG. Til høyre: Sittegruppe for kunder og venner

Vaskestasjon i blått.

Arbeidsbordet og speilvegg med integrert damp-peis og TV-skjerm.
Maleriet på bakvegg er av kunstneren Håkon Gullvåg.

50-tallsstilen er åpenbar på oppdragsgiverens kontor. Bak arbeidsbordet skimter man en vintage lenestol fra danske Niels Eilersen.

Kreditering

ONKEL HENRYS TATTOO STUDIO, TRONDHEIM
Firma
SJ DESIGN AS
Prosjektansvarlig
Silje Alger-Svensson, interiørarkitekt MNIL
Oppdragsgiver
Terje Leistad Heggvik
Byggherre
Byggmester Indergård og Nypan AS
Leverandør Belysning
Equilight
Møbelsnekker
Rupro AS og 3toppen
Foto
Marianne Lind
Web
sjdesign.no, onkelhenrys.no
Prosjektadresse
Olav Tryggvasons gt. 24, 7011 Trondheim
En innbydende oase
NILs årbok INTERIØR & MØBLER 2023
Redaktøren har ordet
Grønn omstilling, gode vaner og trendenes død
Fra brutalisme til bevegelse
En smeltedigel. Fra idestadiet til ferdig stol
Til toppen