Innby­dende lob­by i bal­anse og harmoni

Comfort Hotel Arlanda er et av Nordens største flyplasshotell og ligger i direkte tilknytting til Arlanda flyplass. Prosjektet startet i 2017 på oppdrag fra Swedavia, som ønsker å skape verdier gjennom flyplassnære eiendomsutvikling. På oppdrag for Nordic Choice, fikk HAEG interiørarkitektur muligheten til å komme inn forholdsvis tidlig i prosjektet og skulle sørge for å ivareta Comfort-kjedens konsept, hotellgjesters ønsker og behov og at det samtidig skulle være et funksjonelt hus for hotellpersonalet. Med hyppige prosjekteringsmøter og tett dialog med BAU Arkitekter og Skanskas prosjektgruppe, ble det mulig å jobbe mot et felles mål og resultat.

Innby­dende lob­by i bal­anse og harmoni

Comfort Hotel Arlanda er et av Nordens største flyplasshotell og ligger i direkte tilknytting til Arlanda flyplass. Prosjektet startet i 2017 på oppdrag fra Swedavia, som ønsker å skape verdier gjennom flyplassnære eiendomsutvikling. På oppdrag for Nordic Choice, fikk HAEG interiørarkitektur muligheten til å komme inn forholdsvis tidlig i prosjektet og skulle sørge for å ivareta Comfort-kjedens konsept, hotellgjesters ønsker og behov og at det samtidig skulle være et funksjonelt hus for hotellpersonalet. Med hyppige prosjekteringsmøter og tett dialog med BAU Arkitekter og Skanskas prosjektgruppe, ble det mulig å jobbe mot et felles mål og resultat.

Hotellet drives av Nordic Choice Hotels under merket Comfort, et hotellkonsept i segmentet Budget, men pga. sin beliggenhet er oppgradert til «affordable luxury» og som først og fremst henvender seg til fritidsreisende og familier.

Med 503 rom, Rooftop bar, lounge, 4 konferanserom, gym og sjenerøse fellesarealer, er hotellet en viktig møteplass på Stockholm Arlanda Airport. Utfordringen ble den ca. 1500 m2 store lobbyen. Målet gjennom hele prosessen har vært å skape en innholdsrik og levende lobby med mange valgmuligheter i fellesarealet – og at den i tillegg skal oppleves intim og avslappende. Lobbyen og resepsjonsområdet er det første møtet for hotellgjesten og det ble derfor viktig å prøve å lede gjesten naturlig inn i lokalet og skape et innbydende sted. Det ble jobbet med ulike nivåer for å skape en dynamikk, og i tillegg skape rom i rommet med halvtransparente soneinndelinger.

Disse soneinndelingene kan brukes til uformelle møter eller hvis man ønsker et litt skjermet sted å sitte og jobbe. En større arbeidslounge sentralt plassert i lobbyen, bryter opp rommet og glir over i spiseområdet. Det har hele tiden vært viktig at alle soner i fellesarealene kan brukes om hverandre; til å spise, jobbe, ha møter og å slappe av, uavhengig tid på døgnet.

Veggene i lobbyområdet er holdt i en forholdsvis mørk base, og sammen med grå terrazzogulv og sort himling, er det med på å skape en lunhet og intimitet i det store rommet. Som en kontrast og friskhet til dette, er det en lysere og lettere fargeskala på møblene og produktene. Blanke fliser på vegger og fast innredning, med ulike fargenyanser, skaper også en fin kontrast mot matte vegger og betongsøyler.

Hotellrommene er fordelt på to ulike fløyer, med henholdsvis 9 og 12 etasjer.

I tillegg til standard dobbeltrom tilbyr hotellet 3-manns rom, «American twin» med plass til 4 personer, XXL rom med plass til 8 personer og en suite. Standardrommene er forholdsvis små, men med store vinduer. Det ble naturlig å utnytte vindusnisjen med en sittekrok som en forlengelse av skrivebordet. De praktiske utfordringene i et såpass lite rom, er å få plass til all bagasje gjestene har med seg, spesielt på et flyplasshotell. Det er løst med et hulrom under trinnet opp til vinduet. I hallen er det en enkel men praktisk garderobe. På baderomsveggene er det plassert et speil med farget, mørk folie som gir en dempet refleksjon fra vinduet og skaper en større romfølelse.

Hovedtanken på rommene, når det gjelder de nære og taktile overflatene man omgir seg med, har vært at det er noe man kan identifisere seg med, at det ikke er for pretensiøst, og at det skaper en balanse og harmoni. De doble pendellampene i rommet lyser opp over sengen og i sittekroken i vinduet. Det skaper liv ved sengen og tekstilledningene i taket danner et dekorativt mønster.

Tekstilet i ryggputene i vindusnisjen er et cordtekstil fra Innvik som ikke har vært produsert siden 70-årene, men som til dette prosjektet er blitt en spesialproduksjon. Tekstilet har en myk røffhet og er noe avslappet i stilen. Det blir ikke for pent og pyntelig og inviterer til bruk.

Putene på sengegavlen binder fargepaletten i rommet sammen. Mønsteret i tekstilet kan ha referanse til gamle åklær på veggen, men i en moderne kontekst får mønsteret og uttrykket en ny status.

En innendørs bar på taket er plassert i 13. etasje. Den inkluderer dj-scene og et opphøyet loungeplatå. På platået kan man sitte avslappet, med utplasserte kikkerter, og nyte ekstra god utsikt til flyene som tar av og lander på rullebanen. Elementer og materialbruken fra lobbyen er tatt igjen i baren, for å få en helhetsfølelse.

Det var ønske om å gi prosjektet et nordisk helhetsuttrykk både gjennom materialbruk og produkter. Det er i hovedsak benyttet eik som gjennomgående materiale og det er hovedvekt av skandinaviske produsenter og leverandører. Under hele prosessen har det vært et tett samarbeid med Nordic Choice for å ivareta hotellbrukernes behov og de grunnleggende konseptene til Comfort-kjeden.

Standard rom med mulighet for å sitte i vinduet. Putene på sengegavlen binder fargepaletten i rommet sammen.

Praktisk garderobe.

Sosiale møtebåser i lobbyen. Grå terrazzogulv og sort himling er med på å skape en lunhet og intimitet.

Halvtransparente sone-avgrensninger uten å stenge igjen.

Kreditering

COMFORT HOTEL ARLANDA, STOCKHOLM
firma
HAEG INTERIØRARKITEKTUR
Prosjektansvarlig
Interiørarkitekt MNIL Nina Hæg
Prosjektmedarbeider
Interiørarkitekter MNIL Ine Elisabeth Bangås, Camilla Akersveen/Oslo Interiør AS, Marianne Andersen
Oppdragsgiver
Nordic Choice Hotels/Nordic Property Management
Byggherre
Swedavia
Arkitekt
BAU Arkitektur & Urbanism
Skiltfoliering og grafisk uttrykk
Signe Hytte/Studiohytte
Foto
Mathias Nordgren
Web
haeg.no, hnordicchoicehotels.no
Prosjektadresse
Tornvägen 19A, 19060 Stockholm, Arlanda, Sverige
Redaktøren har ordet
NILs årbok INTERIØR & MØBLER 2021
KHiO 2020
UiB 2020
Presidenten har ordet
Høyskolen Kristiania 2020
Til toppen