Inter­iørarkitek­tur på gjenlån

Å stille ut arkitektur eller interiørarkitektur er en utfordring i seg selv. Kaels Studio samlet ti objekter fra prosjekter de har utført de siste ti årene, satt sammen til en helhet. Interiørarkitektur på Gjenlån, Ti objekter 2009–2019, i Ram Galleri 26.09–27.10 2019.
Å stille ut arkitektur eller interiørarkitektur er en utfordring i seg selv. Kaels Studio samlet ti objekter fra prosjekter de har utført de siste ti årene, satt sammen til en helhet. Interiørarkitektur på Gjenlån, Ti objekter 2009–2019, i Ram Galleri 26.09–27.10 2019.

Svært mange av de bygningene som skal bygges i verden er allerede bygget. Andelen kan variere, men tallet er uansett høyt. Det vil si at det finnes masse rom, innenfor det ytre skallet, som skal tilpasses, transformeres, suppleres og brukes. Det er dette Kaels Studio liker aller best å jobbe med. Alle gode arkitekter ser dette som den beste måten å utnytte råvaren man har til rådighet. Mens bygningsarkitekten leter etter de beste måter å utnytte tomten på; beliggenhet, topografi, solforhold med mere, studerer interiørarkitekten mulighetene innenfor skallet.

Alle prosjekter har et interessant utgangspunkt, hvis oppdragsgiveren også er åpen for muligheter utover det de har sett før. I de utstilte prosjektene har de lett etter byggets materialverdi, kulturell eller historisk verdi i tillegg til den funksjonelle. Svarene er resultatet av grundig tankearbeid og analyse.

Man kan ikke stille ut hele interiøret, men Kaels Studio viste ti løsninger/objekter som har vært sentrale i noen av prosjektene deres. I utstillingen viste de elementer som ikke ble tegnet for å stå sammen, men i utstillingen blir de satt sammen i en sammenheng. Objektene er generøst gjenlånt fra deres oppdragsgivere, og når utstillingen er over skal de tilbake på sin opprinnelige plass. Uten utfordrende og samarbeidsvillige oppdragsgivere ville aldri utstillingen blitt til.

Fra D2, «Å stille ut interiørarkitektur»: 
«Vi har samlet ti objekter fra prosjekter vi har utført de siste ti årene. Å stille ut arkitektur eller interiørarkitektur er en utfordring i seg selv. Skal man stille ut arkitektur, stiller man vanligvis ut modeller – med interiørarkitektur viser man vanligvis plakater av arbeidene. På denne utstillingen har vi trukket ut ti objekter som er spesielle for oss, forteller Kaels».

Fra Arkitektnytt:
«Kvifor er det viktig å stilla ut interiørarkitektur? Det er viktig å kommunisera all type arkitektur i ein annan samanheng, fordi ein då kan laga eit meir konsentrert bilete av kva ein ønskjer å seia, seier Kaels.»

Utstillingen satt sammen fra utvalg fra Kaels Studios egen portefølje de siste ti årene. Grunnlaget for utvelgelsen er at prosjektene er originale og inneholder deler de har designet selv. De ser på det som en hyllest til interiøret, ikke et interiør som en sammensatt rekke av produkter, men som er et originalt stykke arbeid hvor de har trengt såpass langt inn i oppgaven at de har definert noen utfordringer og kan gi et svar på dette gjennom originalt design. De har også benyttet samme teknikk når de har utforsket gallerirommet, Kaels Studio hadde et ønske om at rommet hos Ram galleri skulle endres av utstillingen – for å understreke at galleriet også er et interiør som skulle oppleves annerledes når de besøkende kom inn i rommet. Dette understreker konseptet deres. Ved å plassere objektene i uventede posisjoner som de normalt ikke hører hjemme i, bord på veggen, sofabenker på veggen, utendørsmøbler med mose innendørs, og en collage av prosessen av å rehabilitere lampene på Rådhuset i Asker, hadde de som mål at betrakteren skulle se ekstra nøye, gis tid til å bli nysgjerrig, samtidig som de kunne se i katalogen og lese om prosjektet og se objektet i sin naturlige bruk. Ved å stille ut på et galleri forsterkes opplevelsen av å finne bruksgjenstandene isolert og konsentrerte, tatt ut av sin daglige sammenheng og satt sammen på nytt, i den korte tiden de var på galleriet var de transformert fra noe som kan brukes til noe som bare kan sees på.

Utvalget som ble gjort består av: Syv prosjekter som ble representert med møbler, ett prosjekt ble representert med to farger, og ett prosjekt ble representert med en kopi av et utsnitt av en vegg i originalmaterialer, tre og keramiske fliser.

Historisk Tombola for kunstinnsamling for Bildende Kunstneres Hjelpefond.

Spesialdesignet betraktermøbel for utstillingen Munch 150 på Nasjonalmuseet.

Skolepulten til KHIO, Treningsapparat Aktiv Mot Kreft og salgsmøbel for Kon-Tiki Museet.

Detalj av sammenleggbart bordsystem for Galleri Format.

Kreditering

INTERIØRARKITEKTUR PÅ GJENLÅN. TI OBJEKTER 2009–2019. RAM GALLERI. OSLO
Firma
KAELS STUDIO AS
Prosjektansvarlig
Morten Steen Kaels, interiørarkitekt og møbeldesigner MNIL
Prosjektmedarbeider
Karl Marius Sveen, møbeldesigner MNIL
Oppdragsgiver
RAM Galleri v/Joakim Borda-Pedreira
Konsept
Paul H Amble, Designated
Grafisk design
Metric Design
Foto
Fin Serck-Hanssen
Web
kaels.com, ramgalleri.no
Prosjektadresse
Kongens gate 15, 0153 Oslo
Stemmene fra Sunnmøre
Vi følger sporene
Kan hende er det vakkert
Historien må ikke gjenta seg
Grayson Perry. Innafor og utafor
Bygdekunst for generasjoner
Til toppen