Bredt mang­fold

Haltenbanken fikk oppdraget med å skape rammene for et nytt bibliotekskonsept på Ny-Krohnborg kultursenter ved Solheim Sør i Bergen. For første gang har skolebibliotek og offentlig bibliotek gått sammen om å etablere et fellesbibliotek for elever og innbyggere i en levekårssone med bredt mangfold. Da Haltenbanken ble engasjert i prosjektet var det etablert en prosjektgruppe bestående av skole, kultur og frivillighet som representerer hovedbrukerne av bygget.

Bredt mang­fold

Haltenbanken fikk oppdraget med å skape rammene for et nytt bibliotekskonsept på Ny-Krohnborg kultursenter ved Solheim Sør i Bergen. For første gang har skolebibliotek og offentlig bibliotek gått sammen om å etablere et fellesbibliotek for elever og innbyggere i en levekårssone med bredt mangfold. Da Haltenbanken ble engasjert i prosjektet var det etablert en prosjektgruppe bestående av skole, kultur og frivillighet som representerer hovedbrukerne av bygget.

Gruppen ble en ressurs for å kartlegge behov hos målgruppene og hvilke tilbud biblioteket skulle gi for å utfylle eksisterende tilbud ved kultursenteret. Det ble raskt tydelig at rommet skal tjene en bred målgruppe – og den største utfordringen ble å møte alle disse. Nærmeste nabo, Ny-Krohnborg skole, har elever fra over 100 nasjonaliteter. Det aktuelle rommet befinner seg i øverste etasje av Ny-Krohnborg kultursenter og har nærmeste inngang fra skoleplassen. Rommet har tidligere blitt brukt som lunsjrom for elever på ungdomstrinnet, øvingsrom for piano og diverse møter.

Oppdragets omfang begrenser seg til identitet, innredning, solskjerming og glassfasade. Bygget er relativt nytt (2012) og innehar flater av gode kvaliteter i tre, glass og betong. Taket med eikespiler ruver fire meter over gulvflaten og bidrar til en behagelig akustikk. De store flatene med glass skaper dermed en fantastisk utsikt mot byen og kontakt med uteområdet, men gjør det utfordrende å møblere rommet som bibliotek.

Det ble gjennomført en ombrukskartlegging av møbler som var tilgjengelig fra skole, skolebibliotek og bibliotekets eget lager, supplert med møbler fra Gjenbrukssentralen i Bergen. Ved å gjenbruke reoler fra BOB som kan stå fritt i rommet og hyller på hjul som enkelt kan flyttes på, kunne man innrede rommet uten å være avhengig av veggflater. En frittstående reol på gulv fikk dekksider som i dag brukes som flater til signering av forfattere, vise barnetegninger og bokønsker. Hyller med integrert belysning rundt søyler ble et viktig grep for å utnytte eksisterende flater, skape display av innhold og trekke besøkende inn i bygget da disse er godt synlige fra gaten på kvelds- og vinterstid.

Ulike typer sittesoner ble etablert for å tilrettelegge for en bred mål- og aldersgruppe. Bokhyllene på hjul er blitt et verktøy for bibliotekaren for å skape rom i rommet når man ønsker å tilrettelegge for rolige lesestunder for yngre barn. Rommets vinkling mot solbanen byr også på utfordringer. Gardiner i vindusfasade mot sør-øst skjermer for blending og oppvarming fra lav sol vinterstid og varme dager på sommeren. De lange tekstilene bidrar til å poengtere takhøyden, skaper en lun, innbydende atmosfære i rommet og er en myk kontrast til harde materialer som betong og glass.

Bord i vinduer bidrar til variasjon for opphold, skaper kontakt med utearealet og inviterer inn. Bordplate i ask, ben fargesatt i tråd med fargepaletten og sarg som avstiver konstruksjonen og skåner radiator for slag fra føtter og stolben.

Sikkerhetsfolien er en del av identiteten som Haltenbanken har utviklet for prosjektet. Gradering av farger skaper et mykere uttrykk og kobler seg på kulører som man finner i omgivelsene.

Krakker og loungestoler er nye møbler som ble tilført. Vindusfolie på fasade mot nord-øst er utviklet i tråd med identiteten. Funksjonen er å skjerme boliger nedenfor fra innsyn.

Plantegning.

Dyktige møbelsnekkere har bidratt til å skape en leken og synlig sammenføyning på displayhyller rundt søyler.

Biblioteket sett fra inngang. Biblioteket var opptatt av å ivareta utsikten mot byfjellene innover i rommet. Gjenbrukte reoler på hjul fikk et nytt utenpåliggende skrog med displayhylle på toppen, i tråd med farge- og formspråket i identiteten. Sofa gjenbrukt fra skolebiblioteket. Enkle systemhyller i aluminium ble bestilt for å oppnå antall hyllemetere. Til hyllen det ble produsert dekksider og sittenisje for å skape et helhetlig uttrykk på innredningen.

Kreditering

NY-KROHNBORG FELLESBIBLIOTEK, BERGEN
Firma
HALTENBANKEN BERGEN AS
Prosjektansvarlig
Silje Tombre, interiørarkitekt MNIL
Oppdragsgiver
Bergen kommune v/Bergen Offentlige Bibliotek
Arkitekt
Cubus
Rådgivere/grafisk designere
Åsta Lindemann og Judith Köhler
Møbelsnekker
Sætrevik Interiørsnekkeri v/Øivinn Lyngvær
Elektriker
PG Elektro
Møbelleverandør
Input Interiør v/Anne Nordvik
Gardiner
EB Interiør
Foliering
Aksell
Foto
Truls Bakken, Bark Foto
Web
haltenbanken.com, bergenbibliotek.no
Prosjektadresse
Rogagaten 9, 5055 Bergen
NILs årbok INTERIØR & MØBLER 2023
Redaktøren har ordet
Grønn omstilling, gode vaner og trendenes død
Fra brutalisme til bevegelse
En smeltedigel. Fra idestadiet til ferdig stol
I fordums prakt
Til toppen