Har­moni mel­lom gam­melt og nytt

Asker kommune slo seg sammen med Hurum og Røyken fra 1. januar 2020, som et resultat av den politisk initierte kommunereformen. Asker rådhus ble valgt til fortsatt å være rådhus for Nye Asker som kommunen nå heter. Kaels Studio har foretatt hensynsfulle oppussinger av alle etasjer de siste årene, noe som ble intensivert ved beslutningen om at rådhuset fortsatt skal stå som samlende symbol for de nær 100 000 innbyggerne.

Har­moni mel­lom gam­melt og nytt

Asker kommune slo seg sammen med Hurum og Røyken fra 1. januar 2020, som et resultat av den politisk initierte kommunereformen. Asker rådhus ble valgt til fortsatt å være rådhus for Nye Asker som kommunen nå heter. Kaels Studio har foretatt hensynsfulle oppussinger av alle etasjer de siste årene, noe som ble intensivert ved beslutningen om at rådhuset fortsatt skal stå som samlende symbol for de nær 100 000 innbyggerne.

Oppdraget nå besto av rehabilitering av Kantine, design og ombruk. Kantinen i 8. etasje, med den beste utsikten; man ser helt inn til Arnebergs Rådhus i Oslo og kan skue utover bygdene i Asker, var i elendig forfatning. Rommet og møbleringen var en del av hovedverket til Bjørn A. Larsen og Lund+Slaatto. Interiør- og industridesign av Bjørn A. Larsen. Kunsthåndverk og kunstnerisk integrert utsmykking av Sigrun Berg, Synnøve Anker Aurdal og Rolf Nesch. Et «gesamtkunstwerk» i Bauhaus’ ånd; bygningsdeler, design og kunst. Håndhamret sort betong utført av to menn i singlet på et plankestilas. Helt utrolig, sett med dagens øyne.

Utfordringen var å lage et samlende sted for alle. Den tidligere og den nye sammenslåtte kommuneadministrasjonen har sin plass i rådhuset, målet var å få dem til å møtes, og å spise lunsj sammen. Gamle vaner skal endres, alle må ta veien til 8. etasje – og de nye skal også oppleve tilhørighet til bygget. Kaels Studio forsto at de ikke kunne kaste ut Bjørn A. Larsen, det er selve byggets sjel. Kulturelt og historisk sett var det viktig.

Nye Asker kommune er en «FutureBuilt»-kommune og som ønsker å være tydelige på at ressursene benyttes riktig , som bl.a. betyr at materialene beholdes i sirkulasjon så lenge som mulig. Resultatet har blitt en populær kantine – fullt med folk til lunsj. Kjøkkenet tilfredsstiller alle krav. De ansatte spiser her, de kommer hit og arbeider slik at rommet blir et viktig tilskudd som arbeidsrom også. Bjørn A. Larsens sofa og stoler er trukket om, valnøttbord er pusset opp, eksisterende lamper fra 1968 er flyttet på og gitt ny LED-belysning. Himlingen er beholdt, men gitt et nytt lag med verniss – og noen nye møbler er kommet til i tidsriktige tekstiler som fremhever blant annet kunsten i rommet. For den spesialdesignede innredningen hentet interiørarkitekten inspirasjon fra farge og detaljer i bygget.

Lamper, stoler og bord er spesialdesignet av Bjørn A. Larsen, spesialtilpasset sofa med nytt tekstil.

Kjøkkenfronter og overflater harmoniserer med øvrige detaljer.

Spesialinnredning og møbler tar opp byggets detaljer og farger. Bildene på veggene er av kunstneren Morten Slettemeås fra Asker.

Fantastisk utsikt med lamper som ble designet til Nationalmuseum Stockholm av Front.

Valget av tekstiler og farger er inspirert fra bygget og kunsten.

Kreditering

KANTINE ASKER RÅDHUS
Prosjektansvarlig
Interiørarkitekt og møbeldesigner MNIL Morten Steen Kaels
Prosjektmedarbeider
Møbeldesigner MNIL
Karl Marius Sveen
Oppdragsgiver
Asker rådhus v/Tuss Benum
Byggherre
Asker rådhus
Foto
Fin Serck-Hanssen
Web
kaels.com
Prosjektadresse

Pr
Harmoni mellom gammelt og nytt
Det moderne demokrati
Til toppen