Inter­iør og natur i balanse

Frøholm og Leren ble invitert av Nordic Living/Oslo Design Fair til å designe et inspirasjons- og hvileområde for messen som ble avholdt i Lillestrøm 23.–25. januar 2019.

Inter­iør og natur i balanse

Frøholm og Leren ble invitert av Nordic Living/Oslo Design Fair til å designe et inspirasjons- og hvileområde for messen som ble avholdt i Lillestrøm 23.–25. januar 2019.

Med konseptet BALANCE stilte duoen på nytt spørsmål rundt forholdet mellom interiør og natur, og søkte å utfordre grensene mellom interiørarkitektur og blomsterdesign på en ny og spennende måte. Med base i interiørverdenen har Frøholm en visjon om uttrykk og helhetlig opplevelse som hun formidler til Leren, som på bakgrunn av dette velger ut botaniske elementer som formidler og representerer et slikt uttrykk. Sammen konstruerer duoen nye og uventende rom og opplevelser.

I arbeidet med å forme standen ble mye tanke lagt i publikumsflyt, og viktigheten av å skape et inviterende og positivt volum. Standen skulle inspirere, og plassering av produkter og diverse elementer skulle kunne innlemmes, samtidig som publikum skulle kunne oppleve ro og hvile. To elementer, som besto av en grønn korridor og en skyggevegg, ble nøye posisjonert og bygget opp med rammeverk, botaniske materialer, og lys- og skyggevirkninger. Som et rom i rommet delte rammeverket standen opp i flere avgrensede områder som de besøkende kunne bevege seg rundt og igjennom. Den grønne delen var en opplevelseskorridor som ledet publikum gjennom variert grønt terreng til skyggeveggen på andre siden; et veggelement med frem-og-bakside for projisering av skygger. Sammen lekte duoen seg med former, volumer, farger, produkter og botaniske elementer til de fant den rette kombinasjonen av tett og åpent uttrykk. Frøholm med en hard hånd om romopplevelse, helhet, bevegelsesmønster og lyssetting. Leren med introduksjon av ruscus, mose, blomstrende kreasjoner og de organiske linjene som trekker publikumet «ut av interiøret og inn i naturen» og skaper den estetiske prikken over i’en.

I dagens interiørtrend er plantematerialer representert med blomstertapeter og kompakte mose-/plantevegger. Frøholm og Leren ønsket å vise at levende vegger kan være så mye mer. De to elementene som utgjorde standen tok utgangspunkt i henholdsvis Frøholms interiørverden og Lerens blomsterverden. Blomsterdesignerens botaniske elementer fylte rammeverket som interiørarkitekten hadde kreert på tegnebrettet og sammen dannet de volum og rom. Elementene hørte sammen og spilte på lag, men de utfordret også hverandre. Skyggeveggen bestod av et enkelt rammeverk med papir som ble lyssatt fra én side. Her fikk publikum en todelt utstillingsopplevelse; på en side sto produktene i farger og kunne tas og kikkes på, på den andre siden danset flotte skygger av produkter sammenstilt med de botaniske kreasjonene til Leren i svart-hvitt over lerretet. Lyder av fuglekvitter akkompagnerte skyggene og skapte en meditativ effekt.

Den grønne korridoren var bygget opp på lignende vis, men rammeverket ble fylt med botaniske materialer for å gi det uttrykket og følelsen duoen ønsket. Ved inngang og utgang hadde korridoren et lett uttrykk med eføy og ruscus, mens midten hadde et tyngre preg med mose, furu og en deilig lukt av skog og natur. Det føltes som om det grønne grodde ut av treverket, hadde viklet seg inn i sprinkler i taket, og blandet seg med produktene. Lyset kastet skygger på både interiør- og botaniske elementer slik at de smeltet sammen og ble en symbiose av interiør og natur. Fuglekvitter og diffuser med eterisk olje av sibirsk furu forsterket sansene opp mot skog og natur, og inviterte publikum til å ta en pause fra messen, og tre «ut i naturen».

Den grønne korridoren ble sammensatt av rammer i to forskjellige størrelser hvor de minste ble plassert 90 grader på de største for å lage små nisjer på inn- og utsiden av korridoren og dermed også plass til varierende botanisk uttrykk, men også egne «lommer» til fremheving av produkter. På toppen designet Frøholm blomsterkasser som fungerte som potteskjulere og tillot større og tyngre grønne vekster, også i jord. Oppbygningen var viktig for å skape et stødig element med mye variasjon, men også for å kunne demonteres og gjenbrukes i andre sammensetninger.

Fargevalget var også annerledes enn i et «tradisjonelt interiørprosjekt». I og med at rammeverket skulle sidestilles grønne planter, og helst blande seg med disse slik at det føltes som ett, ble grønnfargen valgt mest mulig lik gress- og plantefarge; en ganske heftig og sterk farge som vakte oppsikt helt til ruscus og mose kom opp; da falt alt på plass.

Frøholm er prosjektleder og sørger for helheten i dialog med snekker, lystekniker, maler og blomsterdesigner. Leren er en kreativ håndverker som jobber fritt med sine kreasjoner innenfor gitte rammer. Blomster og plantevalg ble nøye utvalgt i forhold til åpne rom i korridoren og i dialog med Frøholm. Duoen opplever at de beste resultatene kommer når konsept og ramme for prosjektet er helt klare og begge jobber mot samme overordnede uttrykk, men fritt innenfor hvert sitt fag. Da klarer de å utfordre og overraske hverandre, og på den måten pushe grenser i hvert samarbeidsprosjekt.

Med verket BALANCE ønsket duoen å utfordre og inspirere utstillere og publikum til å tenke annerledes rundt bruken av naturelementer i design av showroom, butikker og egne hjem. Når man jobber med fagene sidestilt og forsøker å viske ut grensene mellom disse, kan en plante kaste flotte skygger på en vegg og eliminere behovet for vegghengt kunst. Eller en romdeler kan fremtre fra hengende eføy. Med å ta i bruk planter, blomster og botanikk skapes ikke bare levende, men også pustende vegger, og vi nærmer oss naturen i større grad. Alle materialene Leren bruker er naturlige og kan gjenbrukes eller nedbrytes på naturlig vis. Gjenbruk er en naturlig del av prosessen når Frøholm og Leren samarbeider; botaniske materialer gjenbrukes i nye prosjekter, og rammeverket som ble bygget opp her ble gjenbrukt til ny utstilling på Hagemessen samme år.

Taket i korridoren besto av en kombinasjon av spiler som lot lyset sive inn, og tette paneler kledd med tung mose. Gjenbruk er en naturlig del av prosessen når Frøholm og Leren samarbeider; alle materialene Leren bruker er naturlige og kan gjenbrukes eller nedbrytes på naturlig vis.

Lette gloriosa leker i rammen til vegguret.

Inspirasjons- og hvileområde for publikum.

Opplevelseskorridor. Rammeverket som ble bygget opp her ble gjenbrukt til ny utstilling på Hagemessen samme år.

Skillet mellom interiør og natur viskes ut.

I enden av den fargesterke korridoren møtes publikum av et svarthvitt skyggespill. Frøholm samarbeidet tett med lysdesigner for å få til ønsket virkning ved skyggeveggen.

Kreditering

BALANCE, OSLO DESIGN FAIR, LILLESTRØM
Firma
DESIGN I SENTRUM AS
Prosjektansvarlig
Interiørarkitekt MNIL Eili Frøholm Olsen
Oppdragsgive
Oslo Design Fair/Norges Varemesse
Blomsterdesigner
Marianne Leren Floral Design
Lysdesigner
Messehallen Elektriske
Foto
Eili Frøholm Olsen, Marianne LerenOlaug Storlid, Siren Lauvdal
Web
designisentrum.no
Prosjektadresse
Messeveien 8, 2004 Lillestrøm
Kreativt gjenbruk
Elegant bakteppe
Historiefortelling
Kunsthøgskolen i Oslo. Avdeling design. Interiørarkitektur og møbeldesign
Universitetet i Bergen. Fakultet for kunst, musikk og design. Institutt for design Møbel- og romdesign/interiørarkitektur
Høyskolen Kristiania. Westerdals Institutt for kommunikasjon og design. Bachelor i interiørarkitektur
Til toppen