Ny kul­tur­arena

HOLON Arkitektur AS fikk gjennom rammeavtale med Bømlo kommune oppdraget med å prosjektere et bibliotek i Bømlo kulturhus. NAVs gamle lokaler ble bygget om, og biblioteket er blitt prikken over i-en i kulturhuset. De begynte å jobbe med prosjektet i 2018, etter at bibliotekguru Aat Vos gjennomførte en kreativ workshop med bibliotekets og kulturhusets ansatte. Holon har bygget videre på Aats konseptskisser, og oversatt dem til formspråk, anbuds- og arbeidstegninger.

Ny kul­tur­arena

HOLON Arkitektur AS fikk gjennom rammeavtale med Bømlo kommune oppdraget med å prosjektere et bibliotek i Bømlo kulturhus. NAVs gamle lokaler ble bygget om, og biblioteket er blitt prikken over i-en i kulturhuset. De begynte å jobbe med prosjektet i 2018, etter at bibliotekguru Aat Vos gjennomførte en kreativ workshop med bibliotekets og kulturhusets ansatte. Holon har bygget videre på Aats konseptskisser, og oversatt dem til formspråk, anbuds- og arbeidstegninger.

Biblioteket skulle bli et viktig treffpunkt for bømlinger, kulturarena og sted hvor man kan bygge relasjoner. Målet var å skape en sanselig opplevelse for folk i ulike aldersgrupper, og sikre at alle finner den perfekte plassen å sitte. Barn, unge og seniorer skal føle seg hjemme der. Interiørarkitektene har hatt jevnlige møter og workshops, hvor man diskuterte løsninger for Bømlos nye kulturarena. Alle i teamet var ekstremt opptatt av gjenbruk, dette var også av en stor betydning for prosjektets økonomi. Utfordringen var å skape et særpreget, men nøytralt rom, som kunne tåle gjenbrukte møbler og inventarelementer. Sirkulærøkonomi var også viktig i forhold til fremtidig gjenbruk andre steder og demontering. De fleste overflatene lar seg derfor lett gjenvinne eller gjenbruke. Fast inventar og vegger er kledd med bjørkekryssfiner. Yttervegger som kan fort males på nytt, har fått kraftigere farger.

Loungesoner er plassert innerst i lokalet og langs yttervegger. Askeparkett og nedsenket himling i trespiler definerer disse sonene. Kommunikasjonsveien i midten har mer robust gulvoverflate og svartlakkert, synlig teknisk installasjon. Svarte akustiske paneler er limt direkte til dekket i dette området. Både nedsenket spilehimling og absorbenter i midten bidrar til at lydnivå i rommet er blitt veldig behagelig. Bokhyller i kryssfiner er plassert innerst i bygget. Dekorbelysning er prosjektert både i utstillingshaller, og mellom nedsenket himling og skjørt over hyller. I tillegg til høye bokhyller med sokkel på 200 mm ble det tegnet «low-riders» – flyttbare bokhyller som brukes også som romdeler. Disse har også plantekasser på toppen. Den største utfordringen var å innlemme kino-buffet i bibliotekarealet. Resepsjonsdisken skal brukes både av bibliotekarene og kinoansatte – det finnes to kinosaler i kulturhuset, og popcorn- og snopsalg er en stor del av kinoopplevelsen. Det måtte være nok plass til fire ansatte, diverse utstyr, men ikke minst nok areal til at kø kan danne seg.

Inspirasjonen til farge- og materialvalg var Bømlos vakre natur. Kulturhuset ligger ved vannet, og det er en nydelig utsikt fra kontorer, møterom og barneavdeling. Barneavdeling ble bestilt som «et eventyrland». For å bygge videre på naturinspirasjon, har den fått imiterte treelementer i taket, som skal minne barna om en skog. Sammen med nedhengte lyspærer skapes et stemningsfullt rom i rommet. Amfi ble etablert i arealet mot vannet – barna besøker biblioteket på dagtid og fortjener tilgang til den flotte utsikten.

I 2014 kjøpte Gerd Sagvaag, da 85 år gammel, kirkebenker som skulle erstattes av stoler i Bremnes kirke. Hun og sønnen ville ta vare på kirkebenkene, og hadde håpet at de kan en dag skulle komme tilbake til kirken. Dette skjedde aldri, så Gerd har donert en del benker til Bømlo bibliotek.
De ble gjort om til sittebåser. Nå kan bømlinger sitte på kirkebenkene og se mot kirken de opprinnelig kom fra. Dette er en nostalgisk opplevelse for mange – de har giftet seg, døpt og konfirmert sine barn i Bremnes kirke. Det var svært viktig for lokalmiljøet å gjenbruke benkene. Cirka 90% av alt inventar er gjenbrukt – hovedsakelig donert av lokalbefolkning. Bibliotekarene var ansvarlig for innkjøp av resterende løst inventar, interiørarkitekten har laget farge- og designkonsept for inventaret. En av Bømlos skoler donerte stoler, som ble pusset opp og malt på dugnad av Bømlos seniorgruppe. Et hotell donerte en Chesterfield-lignende sofagruppe. Selvbetjeningstasjon er laget av et verkstedmøbel, og snopdisk er laget av en skjenk. Alle disse elementene vekker gode minner. Nostalgi er en underkommunisert fordel ved gjenbruk.

Utstilling i gjemmekroken.

Ombruk av kirkebenker fra Bremnes kirke. Nå kan bømlinger sitte på kirkebenkene og se mot kirken de opprinnelig kom fra.

Donerte skolestoler ble malt på dugnad av Bømlos seniorer, gardin skjult i lomme mellom møterom og kontor er en romdeler.

Barneavdelingen skal være et eventyrland. Elementer laget av beiset kryssfiner skal minne om skogen. Barna har fått et sted å gjemme seg. Et eventyrland venter.

«Tredje sted» er et begrep laget av sosiologen Ray Oldenburg, og refererer til steder der folk tilbringer tid mellom hjemmet («første» sted) og arbeid («andre» sted). Det skal være et sted hvor man utveksler ideer, koser seg og bygger relasjoner.Lyssetting er et viktig virkemiddel i biblioteket. Interiørarkitekten utviklet belysningsplaner allerede i anbudsfasen.

Kreditering

BØMLO BIBLIOTEK, BREMNES
firma
HOLON ARKITEKTUR AS
Prosjektansvarlig
Interiørarkitekt MNIL Beata Brzoza
Oppdragsgiver/bygghere
Bømlo kommune
Foto
Sindre Ellingsen, Beata Brzoza
Arkitekt
Gunnar Rosendahl/ Beata Brzoza
Web
holon.no, bomlobibliotek.no
Prosjektadresse
Bankbrekko 22, 5430 Bremnes
Redaktøren har ordet
NILs årbok INTERIØR & MØBLER 2021
KHiO 2020
UiB 2020
Presidenten har ordet
Høyskolen Kristiania 2020
Til toppen