En innby­dende grønn oase

Stavanger Investering har blant annet bygget kontorer, kreative møteplasser, kunstgalleri og lounge i det 4000 kvadratmeter store bygget i Ryfylkegata 9 i Stavanger Øst. Bygget har fått navnet «Eastside kvartalet» og «The Garden» er en del av dette. Første del består av en ombygget industrihall fra 1975 som inneholdt en emballasjefabrikk. I 2001 ble den ombygget til å romme Handelshøyskolen BI; med store vrimlearealer og vakre auditorier i betong. 20 år senere fikk KAP Arkitekter i oppdrag å tegne hallen om til kontorfellesskap, mens Monkey Studio fikk i oppdrag å transformere ett av byggene til en restaurant/kafe for leietaker og beboere. Prosjektet er altså tredje gangs bruk, og bygger videre på de tidligere funksjonene.

En innby­dende grønn oase

Stavanger Investering har blant annet bygget kontorer, kreative møteplasser, kunstgalleri og lounge i det 4000 kvadratmeter store bygget i Ryfylkegata 9 i Stavanger Øst. Bygget har fått navnet «Eastside kvartalet» og «The Garden» er en del av dette. Første del består av en ombygget industrihall fra 1975 som inneholdt en emballasjefabrikk. I 2001 ble den ombygget til å romme Handelshøyskolen BI; med store vrimlearealer og vakre auditorier i betong. 20 år senere fikk KAP Arkitekter i oppdrag å tegne hallen om til kontorfellesskap, mens Monkey Studio fikk i oppdrag å transformere ett av byggene til en restaurant/kafe for leietaker og beboere. Prosjektet er altså tredje gangs bruk, og bygger videre på de tidligere funksjonene.

Oppdragsgiver ønsket å skape et samlingspunkt for leietakerne i kontorbyggene og samtidig etablere en bærekraftig restaurant som skulle gi noe tilbake til nabolaget og byen. I konseptutviklingsfasen jobbet interiørarkitekt inngående med hvordan de kunne skape en kontrast til omkringliggende næringsbygg (som skulle benytte seg av lokalet som kantine på dagtid) parallelt med at man gjorde undersøkelser på hva Stavanger Øst manglet av servicetilbud.

«The Garden» fikk navnet sitt etter en prosess med leietaker: En dyktig kokk fra Australia. Han ønsket å samle familien til grillparty i hagen og servere nystekt pizza med noe kaldt i glasset. Craig Norman brygger også eget øl i lokalet som serveres i restauranten. Lokale varer og bærekraft står sentralt – og restauranten har enkel tilgang på lokal, kortreist mat og drikke av høy kvalitet gjennom samarbeid med lokale aktører i nabobyggene.

Industrihallen hadde store tekniske utfordringer og sammen med arkitekt har de jobbet tett for å optimalisere bruken av arealet. Overlyset fra fabrikken ble gjenåpnet og det ble beholdt store deler av de flotte auditoriekonstruksjonene. All ventilasjon og kabelføring måtte bli synlig pga. byggets utforming.

En av utfordringene i prosjektet var at lokalene skulle fungere som kantine på dagtid og restaurant på kvelden. Logistikken måtte fungere best mulig samtidig som det skulle skapes gode, intime soner. De har løst dette med å plassere traller og avfall bak vegger og forheng slik at de på magisk vis forsvinner på kveldstid. Planter spiller én av hovedrollene i konseptet, og ved å plassere dem som midtdelere skapes det naturlige gangsoner og skiller. «Love boots» på hver ende er akkurat passe store nok til et forelsket par. Langbordet i midten av lokalet bryter med de vertikale linjene og henvender seg til de runde sofaene opp mot veggen. På kvelder med underholdning flyttes den midterste sofaen og erstattes med en scene. Perfekt spot for alles oppmerksomhet. Hele serveringslinjen fra bar til pizzeria og oppvask er tegnet ut med inspirasjon fra sjarmerende smau i Italia.

«A hidden gem» som overrasker de besøkende med sin gode planløsning, akustikk og finurlige tekstilvalg. De fleste møblene er bygget av lokal håndverker og interiørarkitekt har hatt søkelys på bestandige materialer slik at det står seg i tiår fremover. Plantene i prosjektet er plukket ut i samråd med en lokal kunstner/gartner for å sikre et godt og langvarig resultat av beplantningen. Spisebordene er gjenbruk fra den gamle fabrikken og er pusset ned og beiset på ny.

Baren er det første som møter deg: Velkommen skal du være!

Spisebordene er gjenbruk fra den gamle fabrikken og er pusset ned og beiset på ny.

Møbleringsplan.

Overraskende og finurlige tekstilvalg.

Alt er tegnet ut med inspirasjon fra sjarmerende smau i Italia.

Serveringsdisken og baren er designet som en gate, med sprosser og belysning på veggene.

Kontraster/lys/skygge.

Kreditering

THE GARDEN, STAVANGER
Firma
MONKEY STUDIO AS
Prosjektansvarlig
Trine-Lise Giske, interiørarkitekt MNIL
Oppdragsgiver
Stavanger Investering AS
Arkitekt
KAP Arkitekter
Foto
James Froment
Web
monkeystudio.no, thegardenstavanger.no
Prosjektadresse
Ryfylkegata 9, 4014 Stavanger
NILs årbok INTERIØR & MØBLER 2023
Redaktøren har ordet
Grønn omstilling, gode vaner og trendenes død
Fra brutalisme til bevegelse
En smeltedigel. Fra idestadiet til ferdig stol
I fordums prakt
Til toppen