Tradis­jon i veggene

Den kjente og tradisjonsrike slakterbutikken A. Idsøe har utvidet sin virksomhet, som nå rommer restaurant og selskapslokaler. I prosjektet har LINK knyttet to vernede bygg sammen, samt innredet ny restaurant og kjøkken.
Historien til det som nå er Stavangers eldste bedrift, og sentrums eneste slakterforretning, startet allerede i 1828. Først som et slakteri og et lite torgutsalg, populært kalt «Issebuå», før butikken åpnet dørene i 1898. Nå har sjette generasjon kjøpt nabobygget, som knyttes sammen med dagens butikk. Byggene er vernet, noe som har gitt en del føringer i prosjektet. Det har vært tett dialog med kommunen og øvrige myndigheter gjennom hele prosessen. En vellykket transformasjon og ombygging av et av husene i Trehusbyen Stavanger krever kunnskap om og interesse for verneverdige bygg.

Tradis­jon i veggene

Den kjente og tradisjonsrike slakterbutikken A. Idsøe har utvidet sin virksomhet, som nå rommer restaurant og selskapslokaler. I prosjektet har LINK knyttet to vernede bygg sammen, samt innredet ny restaurant og kjøkken.
Historien til det som nå er Stavangers eldste bedrift, og sentrums eneste slakterforretning, startet allerede i 1828. Først som et slakteri og et lite torgutsalg, populært kalt «Issebuå», før butikken åpnet dørene i 1898. Nå har sjette generasjon kjøpt nabobygget, som knyttes sammen med dagens butikk. Byggene er vernet, noe som har gitt en del føringer i prosjektet. Det har vært tett dialog med kommunen og øvrige myndigheter gjennom hele prosessen. En vellykket transformasjon og ombygging av et av husene i Trehusbyen Stavanger krever kunnskap om og interesse for verneverdige bygg.

Et dypdykk i historien har lagt fundamentet for interiørkonseptet. De nye lokalene er innredet med en åpen kjøkkenløsning, varierte sittegrupper og med en tydelig forbindelse mellom butikk og restaurant. Slakterbutikkens originale detaljer blir introdusert for moderne elementer for å skape en harmonisk helhet.

Interiørarkitekten har sammen med gode kolleger ført prosjektet fra start til slutt. Hun har hatt ansvar for helheten og designet den spesialtilpassede innredningen, vært ansvarlig for ideutvikling, design, detaljerte tegninger, og oppfølging på byggeplass.

LINK har vært opptatt av å skape et gjennomført konsept ved å bruke naturlige og autentiske materialer, godt håndverk og tradisjoner. De historiske flisene i butikken er blitt gjenskapt, materialer som marmor og eik er videreført. En annen detalj er logoen som er brennmerket på alle bordene.

Et vesentlig aspekt ved prosjektet, var å skape en sømløs overgang mellom den eksisterende slakterbutikken og den nye restauranten. Det viste seg å være et stort mellomrom mellom de to vernede byggene som måtte tettes, samtidig som byggene skulle kobles sammen. Sammen med rådgivende ingeniør ble ulike tiltak vurdert. Dette resultere i en god løsning for både bærekonstruksjon i åpningen, og ny vegg i mellomrommet. Mellom byggene er det en stilfull, automatisk skyvedør i eik og glass. Dette designvalget inviterer kundene til å bevege seg fra å handle kvalitetsprodukter i butikken, til å nyte et velsmakende måltid i restauranten. Løsningen forener de to virksomhetene og skaper en innbydende opplevelse. Den sømløse overgangen, sammen med tilbakeføring av fasadens originale grønnfarge, belistning og en ny inngangsdør, bidrar til å bevare bygningenes historiske sjarm.

For å sikre optimal lydkvalitet ble det montert akustiske plater direkte i dekket, den skreddersydde bokhyllen er kledd med lydabsorberende materiale, nøye tilpasset i samme grønnfarge som resten av hyllen. Disse tiltakene garanterer en behagelig akustikk, som forsterker den generelle atmosfæren, og forbedrer opplevelsen for gjester og ansatte. Den karakteristiske grønnfargen fra de originale flisene i butikken er gjenskapt og integrert i bokhyllen, oppbevaringsløsningene og toalettene. Dette skaper en følelse av kontinuitet og historisk forankring. De vakre veggflisene i slakterbutikken ble i sin tid laget av Marazzi i Italia. Disse er ikke lengre i produksjon, men dette kunne løses av dyktige håndverkere lokalt. FagFlis Sandnes og Figgjo porselen gjenskapte de flotte flisene, som nå pryder veggene i den nye restauranten.

Kvalitet og tradisjonelt håndverk er viktige elementer i interiøret. Samarbeidet med møbelsnekkeren Tjerand Fine Furniture har vært avgjørende for å realisere visjoner om spesialinnredningen til restauranten. Tjerand, med sin ekspertise og lidenskap for håndverket, har ikke bare perfeksjonert, men også videreutviklet ideer og konsept. Hvert møbel bærer preg av nøye håndverk og dedikasjon til kvalitet. Alt fra valg av materialer til utførelsen av detaljer i hver eneste del av innredningen, er utført med omhu og presisjon. Resultatet er en interiøropplevelse som ikke bare er estetisk tiltalende, men også bærer med seg historien om ekte håndverkstradisjon.

Komfort var sentralt i prosjektet, fra første stund. En spesialdesignet sittebenk med god polstring ble tegnet og laget av møbelsnekkeren. Oppdragsgiver hadde tidlig satt en stol på sin «ønskeliste». Sam-stolen fra Dux er godt kjent for å kombinere stil og sittekomfort. Albert Idsøe er en fagmann med interesse for alle element ved et restaurantbesøk. Noen restaurantopplevelser brenner seg fast i minnet på grunn av en uslåelig kombinasjon av mat, drikke og komfort. Et besøk på Hellstrøms sagnomsuste Bagatelle, har skapt nettopp et slikt minne for Albert. Han er nok ikke den eneste som har hatt stolen Sam Dux på sin liste over produkter som skal være til stede i drømmerestauranten, etter et besøk på Bagatelle. Tilbakemeldinger viser at det er mange som nå opplever det samme hos Albert og gjengen – stolen er en stor suksess. Dette har vært et svært spennende prosjekt for alle involverte. Muligheten til å skape et restaurantinteriør for en oppdragsgiver og i et bygg med så mye tradisjon og historie, er virkelig givende og inspirerende.

Sittekomfort er essensielt – Sam-stolen fra Dux og spesialdesignet sittebenk.

Farger, materialer, belysning og integrerte lydabsorbenter skaper et hyggelig miljø.

Navnet på restauranten er hentet fra to av slakterens viktigste verktøy (ved siden av kniv): Berkel er kjøttskjæremaskinen som kutter tynne, delikate skiver av kjøttet, og grillen tryller råvarer om til måltider.

Kreditering

IDSØE GRILL & BERKEL, STAVANGER
Firma
LINK ARKITEKTUR AS, TEAM STAVANGER
Prosjektansvarlig
Camilla Songe-Møller, interiørarkitekt MNIL
Prosjekterende interiørarkitekt og prosjektleder
Oda Andreassen Tangen, interiørarkitekt MNIL
Prosjekterende interiørarkitekt
Laura Tuulia Vaaraniemi, LINK Arkitektur
Prosjekterende arkitekt
Zsófia Horvath Magyar, LINK Arkitektur
Entreprenør
Faber bygg
Spesialinnredning
Tjerand Fine Furniture
Flise
FagFlis Sandnes
Print Idsøefliser
Figgjo Porselen
Maler
H&M malerservice
Belysning
SML Lighting
Gardiner
Kompaniet
Foto
Arne Bru Haug
Web
linkarkitektur.com
Prosjektadresse
Verksgata 7, 4013 Stavanger
Presidenten har ordet
Redaktøren har ordet
Miljøvennlig designstrategi
Norges første fullskala demonterbare trebygg
Å modernisere et ikon
Eksklusiv idyll i skjærgården
Til toppen