Aktivitetshuset på 7300 m2 ligger sentralt plassert i Årnes. Bygget og uteanlegget fyller en viktig rolle som felles møteplass for befolkningen i hele Ytre Fosen-regionen, og inneholder, i tillegg til badeanlegg, i hovedsak: kulturhusdel med bibliotek, konsert-/teatersal (blackbox), kino, kulturskole, fritidsklubb, kafe/restaurant, frivilligsentralen, Newtonrom og administrasjon. Aktivitetshuset skal oppleves nært og imøtekommende og ha en særpreget arkitektur som gir omgivelsene et løft. Med sine mange funksjoner er aktivitetshuset et stort bygg. Ved å dele bygget i flere volumer, unngås ett stort bygningsvolum som «sprenger» skalaen i forhold til omkringliggende bebyggelse. Hvert volum har sitt fasademateriale som også antyder noe om aktiviteten innenfor. Fasadene trekkes innomhus og fungerer som rød tråd for designkonseptet. Farge og form på blackbox-kledningen er inspirert av teatergardiner (knallrød med perforerte bølgede metallplater). Bibliotekdelen er kledd med villmarkspanel, der panelbord satt på kant minner om bokhyller. Badeanlegget har strekkmetallfasade i forskjellige blåtoner. Mest originalt er inngangspartiet med store, tynne bokstaver i aluminium og tekst som formidler hva huset rommer.
Atriet er hjertet av bygget; en kommunikasjonsåre tilknyttet blackbox, kino, badeanlegg, kantine og det nye rådhuset. I 1. etg. er det bibliotek med barne- og ungdomsavdeling. Her kan barna utfolde seg i forskjellige soner, med lesehytter i ulik utforming. Det er designet alkovesofaer hvor de voksne kan lese for barna. Biblioteket er den mest komplekse brukeren i huset med tanke på møblering og planlegging, og brukerprosessen har vært omfattende for å få til et godt resultat. Selv om biblioteket utgjør en stor del av atriet, er det et fleksibelt rom som kan benyttes til ulike arrangementer. Alle møblene i atriet er fleksible, og rommet kan ommøbleres etter behov. Biblioteket har funksjonelle og dekorative bokhyllevegger som noen steder strekker seg over to etasjer. Der det er tekniske installasjoner f.eks. vindu/dør/brannskap etc. er bokhyllene kappet for å gi plass til installasjonen, for så å fortsette videre i samme rytme. Den øverste hyllen er fast med integrert belysning og kuttes aldri. Skrogene er noe inntrukket i forhold til hyllene, slik at man ser mest bøker, uten særlig vertikale inndelinger.
Fritidsklubben som er et svært populært møtested for de unge i bygda har fått spreke farger både på vegg, gulv og i himling.
Kulturskolen har et godt tilbud med både kunstverksted og musikkundervisning i godt tilrettelagte øvingsrom.
Kafe/restaurant har kafemøbler ved både hovedinngang og bibliotek. Det er ønskelig at brukerne kan låne seg en bok og samtidig nyte en kaffe eller en matbit i foajeen.
Dekorbelysning som er verdt å nevne er de knallgule pendlene i atriet som er redesign av flyplassbelysning fra Ørlandet flyplass.
Interiørarkitekt og arkitekt har jobbet tett sammen for å få en helhet og en rød tråd i bygget. Konseptet skulle være spennende og fargerikt både i materialitet og på overflater. Det skulle være energieffektivt, bygd med miljøvennlige materialer og enkelt å vedlikeholde.
Byggets skall har passivhusstandard. Energiforsyningen er fjernvarme fra et privat drevet flisfyringsanlegg. De ulike funksjonene gjør at bygget har ni ulike ventilasjonssystemer.
Etter åpningen har aktivitetshuset hatt mye besøk. Det er spesielt populært blant skoleelever og barn fra barnehager, som kan kombinere bibliotekbesøk med bading. Det er blitt et bygg som lever og har aktivitet gjennom hele dagen og kvelden.
Fargerike Å!
(Full kreditering i bunnen av saken)

Fargerike Å!
(Full kreditering i bunn av saken)