Skred­der­søm – Com­pact liv­ing i Bergen

T-Michael er klesdesigner og skredder, bosatt i Bergen og er mannen bak Norwegian Rain. Hans design har brakt ham ut i verden, og særlig japanske skreddertradisjoner har fascinert ham. Hele innsiden av den 70 kvadratmeter kompakte leiligheten er renovert. Leiligheten er fra 1965 og ligger i en original bygård i Strandgaten, sentralt i Bergen. Leiligheten ble revet ned og deretter bygget opp igjen etter ny plan. Den nye leilighetsløsningen skulle gjenspeile oppdragsgiver T-Michaels designfilosofi sammen med Michelsens holistiske interiørfilosofi og metode for design, prosjektering, produksjon og gjennomføring.

Skred­der­søm – Com­pact liv­ing i Bergen

T-Michael er klesdesigner og skredder, bosatt i Bergen og er mannen bak Norwegian Rain. Hans design har brakt ham ut i verden, og særlig japanske skreddertradisjoner har fascinert ham. Hele innsiden av den 70 kvadratmeter kompakte leiligheten er renovert. Leiligheten er fra 1965 og ligger i en original bygård i Strandgaten, sentralt i Bergen. Leiligheten ble revet ned og deretter bygget opp igjen etter ny plan. Den nye leilighetsløsningen skulle gjenspeile oppdragsgiver T-Michaels designfilosofi sammen med Michelsens holistiske interiørfilosofi og metode for design, prosjektering, produksjon og gjennomføring.

Michelsens har tidligere gjennomført oppdrag med compact living-konsept, og har derfor kunnskap og erfaring omkring denne form for prosjekt med spesialkompetanse på plass/romutnyttelse og egenproduserte multifunksjonelle løsninger.

HISTORIEN
Siden etableringen for skredderen T-Michael i Bergen (ca. 30 år siden) har gründerparet bak Michelsens Interiørentreprenør, Nina og Morten Michelsen, fulgt T-Michaels design og forretningsutvikling tett. Gjennom felles kreativ beundring, respekt og lek – har veier møttes og oppdrag blitt til gjennom årene.

VISJON
Dette har vært et identitetsskapende leilighetsobjekt der bakteppet har vært urbanisering, færre kvadratmeter per innbygger og et stort markedsbehov med økte krav og etterspørsel for høyere grad av utnyttelse, kvalitet, håndverk og bærekraft.

T-Michael besitter stor respekt i moteverden med fotfeste og konseptbutikker for Norwegian Rain/T-Michael både i Bergen, Tokyo, Paris og København. Tekstilene hans er inspirert av skreddertradisjon, japansk sensibilitet og god design. Det var derfor viktig for Michelsens å møte Michael på elementer og materialbruk han kunne bekle og leve godt i årevis med – slik som det kjennes å bruke et godt, varig og vakkert klesplagg.

Kombinasjonen skandinavisk enkelhet og form, sammen med japansk materialbruk og estetikk, gjorde fusjonen riktig, da både skandinavisk og japansk design bærer preg av enkle former, håndlagde materialer og gjerne gjenstander med lang levetid. Her er det fokusert på den visuelle utvidelsen av rommet ved god utnyttelse av naturlig lys, minimalisme, fargeharmoni og multifunksjonalitet. Sammen med en touch av 50-årenes stil på interiøret, landet de på et klassisk og lekent uttrykk, der kombinasjonen estetikk, funksjonalitet og kvalitet står i fokus. Materialer, produkter og kvaliteter var i diskusjoner fra star en ønsket kombinasjon av tradisjon og innovasjon.

T-Michael besitter stor respekt i moteverden med fotfeste og konseptbutikker for Norwegian Rain/T-Michael både i Bergen, Tokyo, Paris og København. Biblioteket gir en følelse av å åpne en bok der alle sider kan fylles med innhold. Pivot sliding dørfunksjon er brukt i bar-komponent.

Plantegningaksonometri

Kombinasjonen skandinavisk enkelhet og form sammen med japansk materialbruk og estetikk gjorde fusjonen riktig. Leiligheten oser av kreativitet og har flere innbydende sosiale soner.

OM PROSJEKTET
For å bygge rom i rommet er det konstruert plassbyggete vegger; en myk organisk form som følger gjennom rommet – og danner en varm form med ulikt innhold, fra å være soveromsvegg med takhøy skyvedør, til i den andre enden å bli et stort biblioteksskap med maksimal utnyttelse av innvendig rom på skap – og i selve døren. Den buede veggen kledd i 5 mm bøyelig trepanel skaper god materialitet og identitet til hele leiligheten, og er det bærende designelementet. Rillepanelet med kvist har et naturlig fargespill som fremhever treets særegne materialkvalitet.

Den unike rominstallasjonen er bygget på et lite areal, noe som kan sammenlignes med å bygge en båtinnredning i en leilighet. Panelet er bøyelig og ble limt på stenderverket. Her var planlegging og millimeterpresisjon essensielt i prosjektet. Selve konstruksjonen var utfordrende å bekle, og prosjektering og gjennomføring bar preg av et ekstremt godt samspill mellom interiørarkitekt og håndverkere. Dette er selve kjernen for Michelsens Interiørentreprenør.

På grunn av monteringsrekkefølge ble Mellow-gulvet montert før vegginstallasjon var ferdig, og det oppsto utfordringer med å løse overganger mellom vegger og dør. Under arbeidet med gulvet ble veggtilsetning litt kort mot plassering av dørblad, noe som gjorde at det var utfordrende å løse i etterkant uten å ødelegge det homogene uttrykket. Litt lærdom i pilotprosjektet. I den organiske veggformen finner man «levefunksjonene» – sove, bade og «bekle»-funksjonene i tillegg til kjøkken. Leiligheten er nærmest 50/50 delt i en åpen sone og en mer funksjonell og inndelt sone. Resultatet er blitt en smart, kompakt og plassbesparende leilighet som ivaretar alle ønskene til beboeren – og inviterer til kreativitet.

TYDELIGE SONER

Det handler om å få mest mulig ut av hver kvadratmeter, og alle rom utenom baderom har høy grad av fleksibruk til sosiale soner. Soverom kan både brukes som avdelt soveromssone og som åpen daybed med stor skyvedør mot kjøkken. Plassbygget innredning skaper en følelse av enkel eksklusivitet gjennom nøye utvalgt materialbruk og smarte, plasseffektive løsninger.

Kjøkkenet er strippet ned til det mest nødvendige, da en verdensmann som T-Michael vil like gjerne nyte mat ute, som å lage mat hjemme på kjøkkenet. Den japanske filosofien viser seg i sin enkelhet, hvor hver ting har sin plass og med en spesifikk funksjon – her er ingenting overflødig. Interiøret er holdt så enkelt som mulig, uten unødvendige detaljer for å skape mest mulig luft og plass.

Walk-in closet er blitt et ytterst skreddersydd rom med mulighet for å omforme til gjesterom med ekstra seng som kan trekkes ut fra en bred skuff, som lagres i siden under mastersoverom, eller som ekstra loungerom til større sammenkomster.

Stuen er både en lounge -og spisesone. Stuekomponenter som er siste del av veggen i åpen sone er også et mutifunksjonsmøbel. Her er et hjørneskap som tar opp den organiske formen lik motsatt side av kjøkkenlinjen. Deretter er det plassert en bar, hvor dører kan trekkes tilbake – med god innredningsdybde.

Bad og vaskerom er praktisk og designmessig en forlengelse av det organiske «skallet» i treverket. Kombinasjonen Mellow og trefiner er hovedingrediensene her, noe som blir en fin kontrast og skaper en enkelthet som er gjennomgående for hele prosjektet. I et enkelt høyskap finner man vaskemaskin, i tillegg til praktisk skuff til skittentøy.

Plantegningsaksonometri

Multifunksjonelle, praktiske og bærekraftige løsninger. Klesdesign og interiørarkitektur er fusjonert som vist her med skuffeinnredning i oljet eik og naturfarget skinn.

Kjøkkenet er strippet ned til det mest nødvendige, da en verdensmann som T-Michael vil like gjerne nyte mat ute. Kjøkkenet ligger vis-a-vis organisk veggkonstruksjon med soverom, og er blitt nedtonet og malt inn som veggene.

Soverom kan både brukes som avdelt soveromssone og som åpen daybed med stor skyvedør mot kjøkken. Skjult oppbevaring er blant annet plassert i vertikale flater som i front av seng og i trinn på sengeside.

MATERIALER
Konseptet bærer preg av materialer som er unike, taktile og med innovative, smarte løsninger – med en japansk følsomhet som gir preg av et luksuriøst rom med sosialt ansvar. Luksusen ligger i sannheten og ærligheten til løsningene, samt en leken 50-årenes interiørstil. Det handler om trevare, gulvteknikk og bruken av arealet som er til rådighet. Ferdig prosjekt er et resultat av en felles designforståelse, håndplukkete løsninger og materialer. T-Michael har vært opptatt av det etiske aspektet og har hverken i dette prosjektet eller i egen virksomhet noe ønske om å etterlate seg noen negative spor.

Gründerne bak Michelsens, Nina og Morten har i flere år latt seg fascinere av det fugefrie gulvet Mellow, og samarbeider nå med Liquidfloors i Belgia som står bak dette gulvet. Dette prosjektet er gjort som et pilotprosjekt for å sjekke ut gulvets egenskaper og kvalitet. Gulvløsningen er det innovative aspektet i prosjektet. Monteringen krevde opplæring av Michelsens ansatte og utførelse med kunnskap og stor presisjon. Mellow er et påstøpsmateriale i tre sjikt, der siste lag sprøytes på tynt som en «kakeglasur». Gulvet er usedvanlig fleksibelt og fløyelsmykt – et sømløst støpt gulv som oppleves veldig annerledes og står flott mot f.eks. treverk. Elastisiteten gir god komfort å gå på, selv om det gjerne oppfattes som en kald overflate rent visuelt. Gulvet egner seg godt for gulvvarme, da den begrensede høydestrukturen på 3 mm sørger for mest mulige varmeledning. Mellow kan legges på avrettingsmasse, tørre gulv, eksisterende flisegulv, gamle betonggulv og paneler. Vegger i trepanelet er fra India. Michelsens har gjennom stadig søken for materialer og produkter funnet finer som har god utnyttelsesgrad og kort monteringstid. Ved å lage grid/stenderverkskonstruksjon i kombinasjon med toveis løsninger for plassbygget innredning er hovedkonstruksjon i leiligheten reist.

RESULTAT

Michelsens Interiørentreprenør jobber med helhetlige prosjekt ut i fra et overordnet budsjett og i denne prosessen har det vært viktig å bli kjent med T-Michaels behov og skape rom som fungerer rundt han. Klesdesign og interiørarkitektur er fusjonert, med et resultat som er 100% tilpasset eier, med multifunksjonelle, praktiske og bærekraftige løsninger. Den overordnede designtanken til T-Michael om eksklusive naturmaterialer og en naturlig sammenheng mellom utside og innside på et plagg, er overført i interiørkonseptet og passer med Michelsens filosofi. Prosjektet er vist i Financial Times i spalten «How to spend it» 5. mars 2021.

Mellow er et påstøpsmateriale i tre sjikt, der siste lag sprøytes på tynt som en «kakeglasur». Gulvet er usedvanlig fleksibelt og fløyelsmykt. Det bærende designelementet i leiligheten er vegger som er kledd med trefiner i organisk form.

Bad og vaskerom er praktisk og designmessig en forlengelse av det organiske «skallet» i treverket. Fugefritt Mellow fra gulv til vegg – ingen forstyrrende linjer og skjøter, bare total arkitektonisk ro.

Kreditering

RENOVERT LEILIGHET, BERGEN
FIRMA
MICHELSENS INTERIØRENTREPRENØR AS
Prosjektansvarlig
Interiørarkitekt MNIL Nina Michelsen
Oppdragsgiver/byggherre
T-Michael
Foto
Bent René Synnevåg,
Per Olav Sølvberg (foto av bad)
Web
michelsens.no
I fordums prakt
Nordover – en kulturell bærebjelke
Gjenbruk i stor skala
Stemmene fra Sunnmøre
Havsmak
Som om intet er gjort
Til toppen