Bærekraft med lokal identitet

Svalbard folkehøgskole er utviklet til å bli en topp moderne og bærekraftig campus i Longyearbyen. De tidligere studentboligene til Universitetet i Arktis er ombygd til moderne fasiliteter for 125 elever. Et nybygg i massivtre på 2300 m2, som rommer undervisnings- og oppholdsarealer, er tilsluttet den eldre delen. Prosjektet ble ferdigstilt i januar 2023. AFRY fikk først i oppdrag av Svalbard folkehøgskole å utføre en soneprogrammering med bakgrunn i allerede påbegynt brukerprosess. Da Store Norske overtok som byggherre fikk AFRY ansvar for interiørkonsept, materialfarger, møblering og spesialdesign av møbler.

Bærekraft med lokal identitet

Svalbard folkehøgskole er utviklet til å bli en topp moderne og bærekraftig campus i Longyearbyen. De tidligere studentboligene til Universitetet i Arktis er ombygd til moderne fasiliteter for 125 elever. Et nybygg i massivtre på 2300 m2, som rommer undervisnings- og oppholdsarealer, er tilsluttet den eldre delen. Prosjektet ble ferdigstilt i januar 2023. AFRY fikk først i oppdrag av Svalbard folkehøgskole å utføre en soneprogrammering med bakgrunn i allerede påbegynt brukerprosess. Da Store Norske overtok som byggherre fikk AFRY ansvar for interiørkonsept, materialfarger, møblering og spesialdesign av møbler.

Konseptutviklingen har hatt som mål å lage et godt hjem så vel som en god skole. Elevene har flyttet langt hjemmefra til et ugjestmildt klima med en lang og mørk vinter. Skolen har et ønske om å være åpen og integrert i det aktive lokalsamfunnet. Dette har vært viktige føringer i arbeidet med planløsningen.

Svalbard folkehøgskole er en ganske ny og dynamisk skole som har behov for fleksible lokaler da skoletilbudet kan variere noe fra år til år. Per i dag tilbyr de linjer for ekspedisjon, arktisk friluftsliv, kunst, hundekjøring, teknologi og innovasjon, forskerspire og naturfoto.

Da prosjekteringen sammenfalt med den enorme oppryddingen av gruvene i Svea og Lunchefjell fikk AFRY tidlig en ide om mest mulig gjenbruk av materialer derfra. Sammen med byggherre og lokal møbelsnekker tok de den seks mil lange turen på skuter til Svea for å og plukke ut materialer man ønsket å bruke inn i interiørprosjektet. De endte opp med å gjenbruke mye tremateriale, gran og furu. Det var naturlig å gjenbruke så mye som mulig også av økonomiske grunner. På grunn av havis, stramt tidskjema og den kompliserte fraktlogistikken måtte de beregne mengde før man prosjekterte og gjorde prøver av materialene.

Når gruvearbeiderne jobber seg innover i gruvene og tar ut kull, svekkes fjellet. For å støtte opp fjellet i gruvegangene brukes det trekubb. Dette materialet ble brukt i så godt som alt av spesialdesign som amfi, trapp, løse sittebenker, kantinebenker, plantekasser, kafedisk og i sengene på internatet. Selv om gruvekubben i stor grad ble høvlet og pusset slik at de nesten fremstår som nytt trevirke bærer det en viktig lokalhistorie. Det uperfekte har i denne sammenheng vært ønskelig, og trevirke som har blitt blått eller som har sprekker har gitt en fin patina.

Et annet viktig element i interiøret ble de store mengdene med grønne planter og glødende lys i fellesarealene. De skaper en hjemmehygge og bidrar til et frodigere miljø.

Fargepaletten er hentet fra tundra, fjell og gruveåpninger som en ser rundt Longyearbyen. Som en lokal detalj er det brukt oransje jekkestropper til oppheng og til å binde sammen enkle sittebenker av granboks både inne og ute. De skarpere markeringsfargene går også igjen i de løse møblene.

En opprydding av beredskapslageret på sykehuset gjorde også sitt til at de fikk benyttet mengder av gamle ubrukte tekstiler til detaljer som puter og sakkosekker. Disse var det elevene selv som tok på seg å sy.

Bygget er tegnet av LINK Arkitektur som samarbeidet med interiørarkitekt fra forprosjektetstadiet til ferdigstillelse. Store Norske som byggherre valgte å ha en sterk miljøprofil på dette bygget. Det ble valgt massivtre i nybygget, et levende materiale som gir et godt inneklima og gir et lunt miljø i det harde arktiske klimaet. Bygget holder dessuten de fleste egenskapene til passivhusstandard. Det er blant annet installert solcellepark på taket og det har betydelige elementer av gjenbruk i seg.

AFRY Ark Studio har foretatt registrering, tilstandsvurdering og tegnet en stor mengde plassbygget innredning og bygningselementer som benytter gjenbruksmaterialer fra gruvene. De plassbygde møblene ble bygd i Longyearbyen av Alt i 3 AS. I tillegg benyttes gjenbrukt utstyr og innredning fra storkjøkken, garderober og verksteder som har blitt fraktet med båt fra gruven i Svea. Dette har vært en omfattende prosess som krevde mye samarbeid, koordinering og tilrettelegging, og har bidratt til å skape et bærekraftig prosjekt med sterk lokal identitet.

Kantinen har en delvis skjermet sitteløsning mellom serveringen og sitteplassene for å skjerme visuell og fysisk støy. Gjenbruk av trematerialer fra Svea-gruvene finnes i trapper og sittebenker.

Sammen med byggherre og lokal møbelsnekker tok de den 6 mil lange turen på snøskuter til Svea for å plukke ut materialer de ønsket å bruke til interiørprosjektet.

Fargene på inn- og utsiden er samstemte og tar opp de vakre tundrafargene utenfor.

Møbleringsplan 1. etasje Spesialdesign.

De skarpere markeringsfargen til jekkestroppen går også igjen i de løse møblene.

Fellesarealene i 1. etasje med kafe og spill- og chillsone.

Trappen mellom fellesarealene skaper god kontakt med kantinen i 1. etasje. På bildet vises et av sitteområdene i kantinen, med sittebenker plassbygget over konventorene ved vinduet. Materialene er hentet fra Svea, mønsteret i luftingen er SFHSs. Planter og glødende lamper henger ned fra bjelkene i etasjeskillene og skaper en lun atmosfære over kantinebordene.

I kantinen er det bygget et amfi i vinkler som skaper en liten scene samt sittebenker i spisehøyde. Trappen er laget med gjenbrukstrevirke fra Svea av Alt i 3 AS.

Lesekrok i fellesarealet.

Kreditering

Svalbard Folkehøgskole
Firma
AFRY ARK STUDIO SVALBARD
Prosjektansvarlig
Eli Marie Angen, interiørarkitekt MNIL
Prosjektmedarbeidere
Charlotte Bay, Karen Naalsund, interiørarkitekter MNIL
Oppdragsgiver
Svalbard folkehøgskole og Store Norske Spitsbergen Kulkompani AS
Arkitekt
Elin Heimark, Sivilarkitekt, LINK Arkitektur, Heidi Hauen, Sivilarkitekt MNAL, LINK Arkitektur
Byggherre
Store Norske Spitsbergen Kulkompani AS
Entrepenør
Hæhre Arctic AS
Gulvleggere og malere
Maler Anderssen AS
Møbelsnekker gjenbruksmaterialer
Alt i 3 AS
Møbelleverandør
Senab Eikeland
Foto
Eli Marie Angen, Julia Wellner, Polyflor, Svalbard folkehøgskole
Web
afry.com/no, svalbardfolkehogskole.no
Prosjektadresse
Vei 401-3 9170, Longyearbyen Svalbard
Presidenten har ordet
Redaktøren har ordet
Miljøvennlig designstrategi
Norges første fullskala demonterbare trebygg
Å modernisere et ikon
Eksklusiv idyll i skjærgården
Til toppen