Deichman Bjørvika er et resultat av et tverrfaglig samarbeid fra forprosjekt til ferdigstillelse. Flere medarbeidere hos Scenario Interiørarkitekter har vært deltagende i dette prosjektet, men Silje Brænde, Iselin Riise Lunde, Are Fredrik Berg og Helene Strand har hatt hovedansvar for prosjektering av både interiør og skiltleveransen.
Deichman Bjørvika er lokalisert mellom Oslo S og Operaen, og har seks etasjer inkludert underetasjen. Fire av etasjene har mesaniner, og takhøydene varierer fra 2,7 til hele 20 meter. Bygget inkluderer blant annet en stor flerbrukssal/scene, kino, verksteder, lydrom, lesesal, utstillinger, scenografiske rom, kursrom, møterom, stillerom og ulike sitteplasser, utleiearealer med restaurant, samt aktivitetsbaserte arbeidsplasser for 100 ansatte.
Arkitekturen er kompleks med få rette vinkler, og karakteristisk for bygget er de tre hovedinngangene, de tre sorte kjernene, de tre diagonale lysåpningene, de store, åpne arealene og glassfasaden med de translusente panelene. Ingen etasje har likt fotavtrykk, ingen rom har lik geometri eller rette hjørner. I de sorte kjernene ligger byggets lukkede rom og nisjer som ble omtalt som «the shining cores» under utviklingsprosessen. I utgangspunktet var det kun disse kjernerommene som skulle fylles med sterk identitet, varierte farger og materialer.
PROSESS
Prosessen med å lande møbleringsplan og konsept i det unike bygget har vært omfattende. Scenario fikk tildelt «Bibliotekets romfunksjonsprogram» ved oppstart av prosjekteringen; et dokument fullt av illustrasjoner og beskrivelser på hva bruker (Deichman) ønsket å fylle bygget med. Å finne den rette balansen mht. mengder og plassering av medier og ulike funksjoner, og samtidig ivareta både siktlinjer og god sirkulasjon var utfordrende. Bruker ønsket i tillegg at bibliotekets program og innhold skulle påvirke atmosfæren i de ulike etasjene, slik at hver etasje hadde en tydelig identitet. Den underliggende tanken var at variasjon ville gi besøkende mulighet til selv å oppsøke de arealene de likte, i stedet for at vi skulle prosjektere en nøytral løsning gjennomgående. Det var utfordrende å ivareta denne variasjonen basert på bibliotekets program i et bygg med en egen, svært sterk identitet, store, åpne og sammenhengende rom og svært få veggflater.
Scenario ønsket å bidra til å bygge en tydelig merkevare. Flere sentrale spørsmål dannet grunnlaget for en omfattende brukerprosess og diskusjon. Hva og hvordan skulle Deichman Bjørvika være og hvilke elementer skulle være identitetsbærere? Hva skulle være gjentagende elementer gjennom hele bygget, og hva skulle være lokale forskjeller? Hvordan skulle hver etasje få en klar identitet samtidig som helheten ble opprettholdt, og ikke ende opp som en scenografisk installasjon som raskt ble utdatert? Hvordan skulle dette bygget fungere driftsmessig for Deichman i etterkant, med ønske om så mange ulike atmosfærer og inventar? Hvordan skulle Scenario jobbe på lag med arkitekturen med så mange linjer og retninger og så få veggflater? Hvordan skulle vi opprettholde de tydelige arkitektoniske føringene med fokus på «the shining cores» når bygget ble fylt med så mye annet?
Deichman Bjørvika – prosessen
(Full kreditering i bunnen av saken)

Deichman Bjørvika – prosessen
FIRMA(Full kreditering i bunn av saken)